Med Systembolagets promillekalkulator kan du beregne hvor mye promille du har i blodet både mens og etter at du har drukket.
Med Systembolagets promillekalkulator kan du beregne hvor mye promille du har i blodet både mens og etter at du har drukket.Vis mer

Promillekalkulator for iPhone og Android

Systembolaget med gratis app som gir deg en pekepinn på hvor mye alkohol du har i blodet.

Når kan du egentlig kjøre igjen dersom du drakk fire halvlitere og en ørliten Baileys til kaffen i går?

Det vil ikke det svenske Systembolaget at du bruker deres app til å finne ut av, men uansett gir deres promillekalkulator-app en viss pekepinn på hvordan promillen utvikler seg utover en fuktig aften, og hvordan den synker igjen når du har gitt deg.

Brukergrensesnittet er ganske elegant. Du angir alt ved å dra ulike brytere til høyre og venstre, og det første du må gjøre er å angi vekt, høyde, alder og kjønn for at kalkulatoren skal bli så korrekt som mulig.

Dernest kan du begynne å "drikke". Du angir hva du har drukket, f.eks. en halvliter øl med 4,5% alkohol, samt klokkeslettet da du var ferdig. Du kan når som helst legge telefonen sidelengs og se en kurve på hvordan promillen utvikler seg med tiden:

Promillekalkulator for iPhone og Android


Systembolaget anbefaler folk å holde seg under 0,6 promille, fordi hjernen ikke tar opp dopamin, serotonin og endorfiner like godt når man passerer denne grensen, og at velbehaget derfor ikke blir noe større ved økt inntak. Derfor er 0,6-grensen merket i grafen når du holder den sidelengs for å oppfordre til å holde seg på det nivået når du nyter alkohol.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I følge avogtil.no begynner evnen til å oppfatte ting og reagere presist å reduseres ved promille på 0,5. Ved 0,8 i promille har man nedsatt koordinasjonsevne og økt reaksjonstid.

Lenker:
Promillekoll for iPhone (App store, gratis)
Promillekoll for Android (Google Play, gratis)