Prizmo - iPhone som skanner?

Det finnes app'er for alt, noen ganger er det for godt til å være sant?

Siden det finnes over 350 000 apps er det umulig å skaffe seg full oversikt, man må høre på andre og gå videre derfra. Vi hørte om noen som brukte iPhone til å skanne kvitteringer, gjøre dem søkbare og legge dem inn i andre programmer som holder orden på notater. Vi søkte i AppStore og fant et program som skiltet med overraskende avanserte egenskaper. Det måtte vi teste.

Prizmo

Programmet har en lang forhistore på Mac-platformen, og iPhoneversjonen byr på mange funksjoner der andre programmer bare har én. Her kan du skanne ved å bruke kameraet, du kan så redigere og bearbeide bildet for å gjøre det lettere for neste del av programmet å tolke det om til lesbar tekst (OCR - Optical Character Recognition) i forskjellige sammenhenger.

For det er ikke bare å lese tekst programmet skilter med, det skal kunne håndtere visittort og regninger også, pluss hjelpe til med å splitte regninger f.eks. på resturant.

En av grunnene til at vi valgte å sjekke ut dette programmet er at det støtter norsk språk i OCR-biten, en forutsetning for å få til noe fornuftig resultat.

I bruk

Du velger først funksjon fra en liste:

Prizmo - iPhone som skanner?
Prizmo - iPhone som skanner?
Du kan ta bilde med det samme, inne fra programmet, elller velge et bilde som allerede ligger på iPhone.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Deretter kan du velge å redigere bildet, slik at det egner seg best mulig for OCR. Da bør kontrasten være så god som mulig, skarphet og perspektiv må også være på plass.

Prizmo - iPhone som skanner?


Skanner du en regning setter du skillelinjen der hvor kollonnen med tallene begynner, for at programmet skal skille beløp fra teksten.

Prizmo - iPhone som skanner?


Så tolker programmet grafikken og prøver å lage kjente tegn og tall av bildemønsteret.

Prizmo - iPhone som skanner?


Neste trinn er å redigere feltene, du kan fjerne linjer og endre tallene.

Prizmo - iPhone som skanner?


Skal du fordele beløpene på flere personer må du hente disse i kontaktlisten din, du kan ikke bare dele på et antall personer. Men du kan tilordne hver linje til spesifikke personer, slik at de som drakk rødvin kan dele på denne, mens de som drakk øl slipper å spleise på dette. (I USA er det forøvrig etter min erfaring vanlig å bare splitte regningen, eller at én betaler og andre i gjengen betaler neste gang. Det er kanskje norske, svenske eller skotske aner hos utviklerne? :-))

Men det viste seg at alt det ikke er så lett i praksis.

Å ta bilde av regningen eller dokumentet krever gunstige lysforhold, bruk av blitz gjør ofte at alt blir hvitt og uleselig.

Programmet jobber best når tallkolonnene har samme font og størrelse i alle linjer, og blander gjerne inn datoer og andre tall i hytt og vær.

Prizmo - iPhone som skanner?


Det går som nevnt an å redigere feltene, men da begynner tidsbruken å nærme seg (og fort overskride) vanlig bruk av papir og blyant/kalkulatoren på iPhone.

Det som fungerer best

Men selve skanningen/fotoet av dokumenter, pluss muligheten til å sende dokumentet - både originalbildet og konvertert tekst - til nettjenester som Evernote, DropBox, MobileMe osv. eller som epostvedlegg.

Så kan man OCR'e det som går greit og redigere resten siden når man kommer til en mer kontorismevennlig EDB-maskin enn en iPhone.

Vi hadde også gode erfaringer med visittkort som ikke var for fancy formatert. Da havner personen rett i kontaktlisten når du har sett over og godkjent resultatet.

Programmet koster 55 kroner. Du kan lese mer om hva det lover og se videoer her.