<B>STOPPES:</B> Her er tre av modellene som nå stoppes av Post- og Teletilsynet etter en omfattende kontroll.
STOPPES: Her er tre av modellene som nå stoppes av Post- og Teletilsynet etter en omfattende kontroll.Vis mer

Post- og teletilsynet sier stopp

Vil ha slutt på at visse kinesiske mobiltelefoner selges i Norge.

Kina har et omfattende piratmarked, som blant annet kopierer en rekke kjente produkter fra store elektronikkprodusenter. Disse produktene når også Norge, men det er ikke uten videre slik at de kan selges her.

Post- og teletilsynet (PT) skriver i dag i en pressemelding at de krever salget av en rekke slike kinesiske mobiltelefoner stoppet. De er først og fremst solgt via mindre netthandler på nettet, og PT mistenker ikke at de selges via landets større elektronikkjeder.

Billig, men ikke bra: Produkter fra Kina får oftest stryk

Skal det være en Sciphone?

De fleste mobiltelefonene har til felles at de er kopier av mobiler fra andre, kjente merketelefoner fra blant annet Apple, HTC, Nokia og Samsung. Du gjetter kanskje hvem "Sciphone" kopierer?

Alle modellene hadde dessuten dårlig såkalt sendereffekt i GSM-nettet, noe som blant annet resulterer i dårlig samtalekvalitet.

Et annet kjennetegn var manglende CE-merking, enten på emballasje, telefonen eller i brukermanualen. Slik merking er obligatorisk for elektroniske produkter som selges i Norge, og utgjør ifølge Post- og teletilsynet et viktig signal til forbrukeren om at utstyret oppfyller visse europeiske sikkerhetskrav.

Trenger ny? Her er mobiltestene fra DinSide

- Tolereres ikke

– Det er svært viktig at forbrukerne kan stole på CE-merkingen. Vi tolererer ikke aktører som undergraver merkeordningen, og på den måten lurer folk til å kjøpe produkter som ikke overholder de kravene som regelverket stiller, sier direktør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet ifølge pressemeldingen, og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Elektronisk utstyr som ikke overholder regelverket er ikke velkommen, verken i det norske eller det europeiske markedet. Utstyret undergraver lovlig handel, sender trafikk i norske mobilnett uten at standardene følges, og tilbyr brukerne for dårlig kvalitet. Slik vil vi ikke ha det, og vi kommer til å fortsette kontrollen av dette markedet.

Disse kreves fjernet

Modellene som nå bes fjernet fra det norske markedet inkluderer åtte mobiltelefoner og to såkalte mobile repeatere, enheter som er ment å forsterke trådløssignaler:

  • XLH U1
  • Thrifty CVPB-M106
  • SciPhone i68
  • Eclipse H6
  • ZTC ZT690
  • The Gauntlet CVLP-M64
  • Ukjent produsent MQ666
  • Ukjent produsent M810
  • AnyTone AT-408 (repeater)
  • Ukjent produsent GSM Mini Booster

Du kan lese mer om de ulike modellene som er testet av PT på tilsynets nettsider.