Piratkopierer iPhone-apper

Det er ikke bare Android som opplever tyverier.

Å jailbreake en iPhone gjør det ikke bare mulig å endre på start-skjermen, men også å spille piratkopierte spill. Det er blitt et problem for spillutvikleren Gameized. Foto: DinSide
Å jailbreake en iPhone gjør det ikke bare mulig å endre på start-skjermen, men også å spille piratkopierte spill. Det er blitt et problem for spillutvikleren Gameized. Foto: DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uken skrev vi om Madfinger Games, som gav opp å tjene penger på spillet sitt på Android-plattformen. Årsaken var at pirat-andelen som spilte spillet var, ifølge utviklerne, ufattelig høy.

Selskapet fortsetter derimot å selge iPhone-versjonen av spillet sitt i Apples App Store.

Det er riktig nok flere undersøkelser som tyder på at app-pengene sitter løsere hos brukere av iPhone enn hos brukere av Android-telefoner, men piratkopiering forekommer også her. Og for enkelte aktører er det blitt et stort problem.

Slik piratkopiering krever imidlertid at man "jailbreaker" telefonen først, som blant annet åpner opp for å laste ned apper og spill fra andre steder enn App Store. En slik modifisering gjør man raskt ved hjelp programvare som tar sekunder å google opp, men samtidig bryter man lisensvilkårene og risikerer at garantien bortfaller.

Bare en brøkdel betalende

En av dem som har opplevd piratkopiering i stor stil, er selskapet Gameized. De står bak spillet Fingerkicks, og hadde 17000 aktive brukere - til tross for at spillet kun var kjøpt 1000 ganger, skriver Mobilen.no. Spillet koster 7 kroner i App Store.

Et av hovedproblemene er at Apple ikke har noen mekanismer for å luke ut pirater fra sitt Game Center, hevder Gameized. Får man tilgang til spill fra tredjepart, er det fritt fram å installere og spille - med akkurat de samme fordelene som om du hadde betalt for det.

Tettet ett hull

For et par uker siden publiserte en russisk hacker en oppskrift på hvordan man kan laste ned såkalte "in-app-purchases" gratis fra App Store, som ikke krevde jailbreaking. Dette hullet skal nå være tettet, skriver MacRumors.

Les også: - Piratandelen på Android er gigantisk

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer