– Phablets kan slå både PC og nettbrett

Ny kategori smartmobiler vil vokse kraftig, tror analyseselskap.

IDC har tro på at mange vil velge en "phablet" i stedet for å ha både mobil, nettbrett og PC. Her: Sony Xperia Z1 Ultra. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IDC har tro på at mange vil velge en "phablet" i stedet for å ha både mobil, nettbrett og PC. Her: Sony Xperia Z1 Ultra. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

PC-industrien sliter i motbakke, og prøver ut en rekke forskjellige konsepter som de håper skal føre til økt salg. Foreløpig har verken berøringsskjermer eller hybridprodukter hatt særlig suksess.

Nå mener noen at de kan ha funnet en suksessoppskrift.

Les også: Norges største PC-test

Nettbrettøkning, men for hvor lenge?

Interessen for og salget av nettbrett har nemlig økt betydelig. I år det for eksempel ventet at det totalt blir solgt mer enn 221 millioner nettbrett globalt, eller rundt 50 prosent flere enn i fjor, ifølge analyselskapet IDC.

Men det kommer ikke til å vare veldig lenge, tror selskapet, som antar at veksten vil være marginal når vi skriver 2017. For allerede nå ser de en sterkt økende interesse for en relativt fersk type hybridprodukt: Store smarttelefoner, eller såkalte «phablets».

Dette er mobiltelefoner med skjermer på rundt seks tommer. Vi har testet mange av dem her på DinSide allerede, og inntrykket har vært relativt blandet. Du finner lenker til testene nederst i denne artikkelen.

- I enkelte markeder velger kundene allerede nå å kjøpe en stor smarttelefon i stedet for å kjøpe et lite nettbrett. Dette ligger til grunn for vår langtidsprognose, sier Tom Mainelli i IDC i en kommentar, ifølge nettstedet Betanews.

Les også: Du har vel ikke kjøpt dette nettbrettet til noen du er glad i?

Tror flere vil velge stort

At flere velger å kjøpe phablets i stedet for små nettbrett, tror IDC kommer til å bety at flere nettbrettkjøpere kommer til å velge større nettbrett.

- Trenden har gått mot små nettbrett de siste 24 månedene, men økende interesse for «phablets» kan bety et oppsving for store nettbrett, siden forskjellen på mobil med seks tommer skjerm og et nettbrett på sju tommer er liten, og rettferdiggjør dermed ikke innkjøp av begge, hevder IDC.

Her er lenker til ferske phablet-tester på DinSide:

Sony Xperia Z Ultra
HTC One Maxz
Samsung Galaxy Note 3
Samsung Galaxy Mega

Hva tror du om utviklingen på mobil-, nettbrett og PC-markedet? Bruk debatten under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer