Panel Self Refresh sørger for mindre strømbruk

Grafikkprosessoren har det travelt selv om det ikke skjer noen ting. Det vil Intel til livs.

Det hjelper ikke hvor smart mobilen, nettbrettet eller den bærbare er hvis det ikke er strøm. Heldigvis er det nye teknologier på vei som kan øke batteritiden på mobile enheter, uten at en behøver utvikle nye batterier.

Hemmeligheten ligger i avansert strømsparing, noe vi blant annet allerede har sett på nyere PC-er. Måten dette gjøres på er å slå av alt som ikke brukes, uten at brukeren merker det - som for eksempel mobilskjermen. Det smarte er at disse stopp- og startsyklusene kan være svært korte, slik at brukeren ikke registrer at systemet har vært i søvn og uten strøm noen brøkdeler av et sekund.

Her ser du mobil- og PC-fremtiden

Går i en slags dvale

Styringen av bildet på mobilskjermen er fortsatt ikke optimalt, så her er det fremdeles noe å hente når det gjelder strømbruk. Selv om skjermen slukker etter kort tid når den ikke er i bruk, så bruker grafikkprosessoren strøm så lenge du bruker skjermen og den hele tiden må friske opp innholdet 60 ganger i sekundet.

Det er likevel ikke alltid det er behov for kontinuerlig skjermoppdatering. Ser man på video eller spiller spill er det selvsagt helt nødvendig, men når man leser tekst eller ser på statiske bilder er det ikke behov for oppdateringer før man aktivt endrer skjermbildet som vises.

Artikkelen fortsetter under annonsen

"Panel Self Refresh" er en slik ny teknikk som vi viste til over. Her beholder skjermen selv det statiske innholdet i et eget minne, og får servert oppdaterte data bare når disse er ønsket av brukeren eller den aktuelle appen.

Allerede på plass hos LG

Dette kan delvis sammenlignes med lesebrett ala Kindle, der enheten kun bruker strøm idet du skifter side, mens den ikke bruker strøm når tegnene og bokstavene først er hentet inn. Teknikken for mobilskjermer er annerledes, men fordi minne bruker mindre strøm enn en grafikkprosessor på "tomgang" er det altså noe å hente her for å redusere det totale strømforbruket.

Den nye smartmobilen G2 fra LG er utstyrt med et eget grafikkminne (kalt GRAM og antagelig på 8 MB), og skal redusere grafikkdelens strømforbruk med opp til 26 prosent ved visning av et statisk bilde. Dette kan øke den totale brukstiden med rundt 10 prosent.

Panel Self Refresh sørger for mindre strømbruk


Denne teknikken er en del av eDP (Embedded Display Port) 1.3-standarden som er den interne versjonen av DisplayPort.

Les også: Sjekk dette mobil-glasset