Palm Tungsten E

Tungsten E ble lansert for to uker siden sammen med toppmodellen T3. Den er rett og slett en mer begrenset versjon av denne, og fungerer bra til sitt formål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Testresultat

Tungsten E

Terningkast 5

Slank og stilig, godt operativsystem, god pris

Dårlig med tilkoblingsmuligheter

image: Palm Tungsten E

Det første vi legger merke til med Tungsten E er det stilige utseendet, som passer mer til en dyrere businessmodell, enn en rimelig PDA. Nå er ikke Tungsten E den billigste på markedet, men den kombinerer likevel hyggelig pris og gode muligheter.

LES OGSÅ:

Utseendemessig ligner den altså på de mer proffe Tungsten T-modellene, med unntak av mulighetene til å skyve enheten fra hverandre. Tungsten E er mer tradisjonell, med funksjonstaster nederst, graffiti-område for innføring av tekst, og en 320x320-skjerm. Helt øverst finner vi uttak for hodetelefoner og plass til SD-kort, og på undersiden kobler vi til strømmen og USB-kabelen. Ingen dokkestasjon, altså.

Skjermen er av den samme typen som Palm har brukt i alle sine nylige modeller – med støtte for 65.000 farger og kraftig lysstyrke, er den fremdeles noe av det beste som er å få på PDA-markedet, med eksepsjonell skarphet og fargegjengivelse.

Basisfunksjoner

Tungsten E bruker Palm OS 5.2-operativsystem, og kan altså utføre alle de grunnleggende funksjoner plattformen har muligheter til. Det nye operativsystemet inkluderer de samme forbedringene som Tungsten T3 fikk – forbedret kalenderprogram, med Agenda View som viser alle viktige avtaler, fargekoding og bedre oversikt over hendelser. Videre er synkroniseringen mer avansert, og adresseboken har plass til flere telefonnumre, e-post-adresser og andre kontaktdetaljer.

Operativsystemet inkluderer også en forbedret utgave av Graffiti-programvaren, som er mer intuitivt enn før. Det er imidlertid ingen virtuelt Graffiti-område med.

Palm OS 5.2 har også bedre støtte for multimedia, med RealOne-spiller, bildevisning og Kinoma Video Player.

Det følger også med programmer og verktøy for e-post og SMS, selv om nettleseren til Palm er ikke installert.

Begrensninger

image: Palm Tungsten E

Det mest negative med Tungsten E er de relativt begrensede muligheter for kommunikasjon og tilkobling. Du kan bygge ut funksjonaliteten med minnekort (støtter SDIO), koble maskinen til en PC med USB-kabel, eller overføre filer med infrarød port – men mangelen på ordentlig utbygningsport og dokkestasjon er litt plagsom. Det at Bluetooth mangler er greit nok, vi forventer ikke denne funksjonaliteten i såpass rimelige modeller, men bedre muligheter for fysisk utbygning hadde ikke vært å forakte.

Maskinen har da heller ikke de råeste spesifikasjonene, men det gjør ingenting. En 126 MHz prosessor og 32 MB RAM (29 MB tilgjengelig) bør holde i massevis for de vanlige brukerne som ikke har ekstremt høye ytelseskrav.

Konklusjon

Tungsten E er en ganske tradisjonell PDA, som har de grunnleggende funksjonene og mulighetene for enkel kommunikasjon. Den har imidlertid et svært attraktivt ytre, nydelig skjerm og solid programvare, og alt dette koster bare ca. 2.000 kroner. Det synes vi er en meget hyggelig pris for en mellomklassemaskin som denne, og kan anbefale Tungsten E til alle som trenger en god og rimelig håndholdt PC.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!