Palm m515

Palm m515 er ingen stor nyhet, men har en del etterlengtede forbedringer i forhold til eldre modeller. Er den verdt dine penger?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Palm m515
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

m500-serien har hittil bestått av to modeller, den monokrome m500 og den betydelig mer fargerike m505. Nå stifter vi bekjentskap med et nytt familiemedlem, som har gjennomgått en del genmanipulering for å leve opp til presset fra konkurrentene.

LES OGSÅ:

m515 er ingen revolusjonerende oppgradering. Den er heller et bevis på at Palm lytter til sine kunder, og faktisk fikser på feilene disse klager på. Det er akkurat det som er hensikten med m515.

Nesten lik, men bedre

Utseendemessig er m515 helt identisk med de tidligere modellene i serien. Den har et behagelig, sølvfarget design, som seg hør og bør for en toppmodell. Den har alle funksjonsknappene vi er vant til fra andre Palm-PDAer, som gir lett og rask tilgang til de mest brukte programmene.

Øverst på enheten finner vi porten for minnekort av SD/MMC-standarden, som gir oss muligheter for mer minne eller tilleggsprogramvare.

Nederst befinner den vanlige tilkoblingsporten seg, som brukes til å sette Palmen i dokkestasjonen eller koble til ekstrautstyr.

Vekten på maskinen er på behagelige 145 gram. Du får også med all nødvendig programvare, dokkestasjon, batterilader og instrusksjonsbøker. Ikke noe å klage på her.

Hva er det som er nytt med m515 da? For det første har PDAen mer minne enn m505. Den er nå utstyrt med 16 MB, som er mye til en Palm-basert maskin å være. For eksempel: En Palm med 8 MB minne har plass til 10.000 adresser, mens 16 MB gir deg plass til 20.000.

Klikk på bildet for større utgave
Klikk på bildet for større utgave Vis mer

Den andre, og viktigste, nyheten er at m515 har en bedre skjerm enn forgjengeren. m505 fikk mye kritikk for sitt mørke bilde, og nå har utviklerne så absolutt klart å forbedre dette momentet. Vi prøvde m515 innendørs med vanlig belysning, utendørs i skarp sollys og i total mørke, og skjermen var uansett krystallklar, enten vi brukte bakgrunnslyset eller ikke. Bakgrunnlyset har forøvrig to nivåer, svakere og sterkere, men det er ikke mulig å justere på kontrastnivået ellers. Det eneste problemet med skjermen er at den fremdeles har en ganske lav oppløsning – 160x160 piksler. Den er altså langt fra så skarp som hos PocketPC-baserte PDAer, men det er uansett alltid hyggelig med PalmOS i farger.

Praktisk bruk

Når det gjelder programvare er det ikke noen nevneverdige nyheter med i m515. Palm er fremdeles plattformen for de som ønsker en enkel og brukervennlig tilgang til e-post og internett innhold, samt de klassiske Palm-programmene som kalender, notatblokk og kalkulator. Palm OS har ikke omfanget til PocketPC 2002, men er til gjengjeld mer brukervennlig og tiltalende for førstegangsbrukere.

Konklusjon

I forhold til tidligere Palm-maskiner er m515 klart mer behagelig å bruke, den ser bra ut, er raskere og skjermen er bedre. Med andre ord snakker vi her om den beste Palm-løsningen som er tilgjengelig i Norge i dag. Handspring har trukket seg fra markedet for PDAer, og den flotte Clie-serien til Sony selges ikke i Norge. Det betyr at hvis du er ute etter en ny Palm-maskin, blir det ikke bedre enn denne. Er du derimot fornøyd med din m505, er det lite å hente på denne oppgraderingen.