Palm m505

Endelig fikk vi sjansen til å teste PDAen som skal være Palms flaggskip for de mer krevende brukerne. Lever den opp til forventingene?

Palm m505
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Dette er Palmen ”alle” har ventet på – en kombinasjon av de beste funksjonene til V-serien og en fargeskjerm. Mange trofaste Palm-brukere håpet at dette skulle bli den ultimate håndholdte PCen fra produsenten. På mange måter er det slik, men den perfekte PDAen er m505 ikke.

LES OGSÅ:

m505 – som alt har vært på markedet en stund - er den dyreste og mest avanserte modellen til Palm. Det er da naturlig å anta at den er rettet mot mer krevende og profesjonelle brukere. Likevel vil vi ikke sette den opp mot PocketPC-baserte maskiner som Compaq iPaq (som vi vil teste i nærmeste fremtid) – disse er dyrere og har mange flere muligheter. De retter seg heller ikke mot det samme kundesegmentet.

Nyheter

Hva er det som skiller Palm m505 fra andre modeller? Det store er, ikke overraskende, fargeskjermen. I tillegg har maskinen fått en lekker og lett utforming som ligner mye på V-serien, har innebygd minnekortstøtte og den nyeste versjonen av operativsystemet til Palm – 4.0. De rå spesifikasjonene er likevel ikke spesielt revolusjonerende: 8 MB RAM, en 33 MHz prosessor og 4 MB ROM som tillater fremtidige oppgraderinger av operativsystemet.

Stilig på utsiden

Førsteinntrykket av PDAen er svært positivt. Den er sølvfarget, tynn og med en ganske så stor skjerm. I forhold til m100-klassen er den noe bredere, men kortere og tynnere. Den veier imidlertid litt mer, men vekten forsterker egentlig bare den solide følelsen. Skjermen er beskyttet av et lokk laget av skinn, som kan raskt tas av hvis du vil ha kjappere tilgang til funksjonene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helt øverst finner vi en gjennomsiktig av/på-knapp, infrarød port for beaming av data mellom PDAer og port for minnekort, mens nederst på maskinen befinner tilkoblingsporten seg. Denne brukes til dokkestasjonen eller tilleggsmaskinvare.

Svak kontrast

Vi skrur på PDAen, og prøver desperat å se etter tegn til liv. Vel, dette er en overdrivelse, men faktumet er at skjermen til m505 ikke er den skarpeste vi har sett. Det er gøy å se de velkjente Palm-ikonene i farger, men det hele er ganske mørkt. Noe skarpere blir det med bakgrunnsbelysningen på, men vi savner sterkt muligheten til å justere kontrastnivået. Fordelen med skjermen er imidlertid er den fungerer relativt bra i alle omgivelser, også utendørs i skarpt sollys.

Bakgrunnsbelysningen er også sterk nok til å gjøre skjermen godt leselig i totalt mørke. En svært stor fordel er at også graffiti-området blir opplyst. Konklusjonen må bli at skjermen fungerer bra i ekstreme situasjoner som svært mye eller svært lite lys, men er dårlig under vanlige innendørsforhold med passe mye lys. Snodig.

Skjermen støtter 65.000 fager, noe du ikke merker ved første øyekast. Det er først i det du ser på bilder eller videoklipp på m505-skjermen at du virkelig får utnytte fargemulighetene.

Et plusspoeng er også at skjermen er mye større enn på de små m100-modellene.

Videre bruk

Under panseret finner vi som sagt Palm OS versjon 4.0, som nå også brukes i den nye billigmodellen, m125. Her har vi blant annet fått støtte for USB, som tillater raskere og mindre komplisert overføring av data. Ellers er innholdet i programvaren kjent for de fleste som har erfaring med Palm. Adressebok, kalkulator, klokke med alarm, kalender, notatblokk og andre programmer er på plass. En liten men absolutt praktisk nyhet er mulighet for vibrasjonsalarm, som minner deg på avtaler uten å forstyrre omgivelsene.

De bittesmå minnekortene åpner opp en ny verden av tilleggsprogramvare og lagringsmuligheter, og er en svært velkommen nyhet. Du kan installere omfattende programmer som ordbøker, reiseguider eller rett og slett overføre dine data til et 64 MB kort.

Batterilevetiden oppgis av Palm til å være like lang som på andre modeller, forskjellen her er at batteriet er oppladbart. De fleste andre Palmene bruker to AAA-batterier. Du lader opp maskinen via dokkestasjonen, som selvsagt også brukes til synkronisering med PC.

Palm har gjort det lettere å bruke mer avanserte funksjoner, som for eksempel internett-tilgang. Du får nemlig Mobile Connectivity-programpakken med på kjøpet, og denne tillater å kombinere m505 med en mobiltelefon. Tidligere måtte du kjøpe denne løsningen separat.

Konklusjon

Av alle Palm-modeller er denne uten tvil den mest komplette og avanserte. Med andre ord, vil du ha en Palm-PDA og har penger å bruke, er det denne du skal satse på. For omtrent 700 kroner mindre får du den samme versjonen med monokrom skjerm (m500), men fargeskjermen (selv om den er langt fra perfekt) gjør at vi anbefaler m505 fremfor m500. Så dyr er den heller ikke – 4.300 kroner er tross alt en god del mindre enn du må betale for de råeste Compaq iPaq-PDAene.

Det finnes bedre PDAer på markedet, og PocketPC-baserte maskiner blir mer og mer populære. Men faktumet er at Palm fremdeles er lettere å sette seg inn i og er ofte førstevalget blant folk som setter brukervennlighet foran de mest avanserte funksjonene. For disse vil Palm m505 være et svært godt valg.