Palm m130

Palm m130 er toppmodellen blant de rimeligere håndholdte PCene fra selskapet. Nå får endelig også de budsjettbevisste kose seg med fargeskjerm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Palm m130
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Klikk på bildet for større utgave
Klikk på bildet for større utgave Vis mer

m130-modellen er en del av m100-serien, som er enklere og rimeligere enn de mer proffe m500-modellene. Alle m100-PDAene til Palm deler samme utseende (med noen fargevariasjoner), og den nyeste modellen har stort sett samme spesifikasjoner som den forrige – m125.

LES OGSÅ:

Den nye PDAen har altså et typisk Palm-design, og den avrundede formen passer bra i hånden. Alle de vanlige funksjonsknappene er på plass, og skjermen dekkes av et avtagbart lokk. Lokket har et lite vindu som lar deg bruke PDAen som klokke.

Maskinen har standard utbygningsport som også brukes til å synkronisere den med en PC, og på siden finner vi minnekortporten som støtter SD/MMC-kort. Dette gir deg tilgang til ekstra minne, oppslagsverk, spill og andre programmer.

m130s øvrige spesifikasjoner er 8 MB RAM, 33 MHz prosessor og Palm OS 4.1-operativsystem. Med andre ord: En standard Palm-PDA for en vanlig, middels krevende bruker. Det er tilsynelatende lite nytt i forhold til den forrige modellen, m125. Hva er det som er så spesielt med m130 da?

Farger for alle

Det er naturligvis fargeskjermen som er den store nyheten med m130. Fargeskjermene har hittil vært de dyrere modellenes domene, senest sist uke testet vi blant annet den nyeste toppmodellen m515 som har fått en flott fargeskjerm som fungerer under alle lysforhold.

Skjermen til m130 er mindre enn skjermen hos m515, men vi synes ikke det er spesielt plagsomt. Ikonene er skarpe og teksten fullstendig leselig. Det som er interessant er at skjermen er lysere enn hos m515, dette fordi bakgrunnslyset alltid er på.

Ved å holde inne av/på-knappen kan du skru på et høyere nivå av bakgrunnslyset som øker bildekvaliteten ytterligere, men i mørke situasjoner holder det som regel med det vanlige lyset.
Vi synes generelt at skjermen til m130 er bedre innendørs enn tilfellet er med m515 – dessverre er den ikke like bra ute i sterk sollys. Der er m515-skjermen mer i sitt element. Alt i alt synes vi kvaliteten på m130s skjerm er svært høy, den er responsiv, fargene er meget klare og den kan brukes stort sett overalt.

Daglig bruk

Utenom fargeskjermen har ikke m130 mye å by på i forhold til m125. Den er akkurat like enkel å bruke, sitter ekstremt behagelig i hånden, og har støtte for de samme teknologiene. Alle de kjente og kjære Palm OS-programmene er på plass, og selv om du er nybegynner vil du helt sikkert bli fort vant med det brukervennlige systemet.

image: Palm m130

En ganske praktisk forskjell er at batteriene er nå oppladbare – de tidligere modellene brukte vanlige AAA-batterier. Fargeskjermen krever mer strøm, og bruken av m130 ville fort blitt dyr med utskiftbare batterier.

Konklusjon

Uten at den tilfører store nyheter (utenom fargeskjermen), er vi likevel meget fornøyd med Palm m130. Den fyller et tomrom i assortimentet til Palm, for nå kan også de mer økonomisk bevisste brukerne nyte fordelene med 65.000 farger.

Ellers er maskinen svært enkel å bruke, fleksibel og utbyggbar, og du får tilgang til store mengder tredjeparts-programvare. Har du en tidligere m100-PDA og er fornøyd med den, er det kanskje ikke så mye å hente her, men er du ute etter en oppgradering eller din første Palm-håndholdt PC, anbefaler vi m130 på det varmeste.

Du kan ellers lese vår test av Palm m125 her.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!