Palm m125

m125 er det nyeste tilskuddet i den prisvennlige m100-serien til Palm. Denne har imidlertid noen funksjoner som hittil har vært forbeholdt proffe PDAer.

Palm m125
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Hittil har vi sett på to modeller i m100-klassen. Den første, m100, er en svært enkel håndholdt PC, som koster lite men har kun de mest nødvendige funksjonene. Oppfølgeren, m105, kom på markedet tidligere i år med blant annet mer minne og litt flere muligheter.

LES OGSÅ:

Nå lanserer altså Palm en tredje modell i serien, og denne har én stor nyhet – og flere mindre.

Kraftigere

Palm m125 har 8 MB minne, akkurat som forgjengeren. Vi får imidlertid en kraftigere prosessor og en ny versjon av operativsystemet på kjøpet. Vi opplevde ikke akkurat en merkbar forskjell i ytelsen, men det er klart at det er en fordel med mer moderne utstyr.

Den nye versjonen av Palm OS, v 4.0, gir oss blant annet flere sikkerhetsfunksjoner, mulighet for å bruke grafitti- og tastaturprogrammene samtidig, pluss flere mindre endringer.

Designet på m125 er akkurat lik de andre modellene i m100-serien. Nedre delen av PDAen er avrundet, og passer fint inn i håndflaten. Den eneste forskjellen er at en del av dekselet er sølvfarget. Fantastisk! Du kan forøvrig også kjøpe tilleggsdeksler i andre farger.

PDAen har også et praktisk lokk som beskytter skjermen. Lokket har et lite vindu som lar deg se klokken som vises på skjermen også når m125 er slått av og lokket er igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Endelig USB

En annen fordel for de som vil synkronisere Palm og PC, er at dokkestasjonen har nå støtte for USB. Det er naturligvis bedre enn å måtte benytte seg av den tregere seriellporten, slik tilfellet er med de eldre m100-modellene.

Alt i alt, den praktiske bruken av m125 vil ikke by på spesielle utfordringer, verken for nybegynnere eller for deg som er kjent med teknologien. Du får med alle funksjonene du måtte forvente av en rimelig PDA – adressebok, kalkulator, kalender, notatblokk og enda mer. Innlegging av data er svært enkel takket være graffiti-programmet, og det er helt uproblematisk å finne frem til data du har lagret.

Slik sett er PDAen en flott filofax – akkurat som de andre modellene i samme serien. Hvorfor koster den da mer penger?

Plass til mer minne

Palm m125

Den kanskje alle viktigste nyheten er støtte for minnekort av SD-format. Denne funksjonen har hittil vært forbeholdt toppmodellene til Palm i m500-serien. Disse små eksterne kortene åpner for en verden av muligheter når det gjelder tilleggsprogramvare og lagringsmuligheter. Du kan bygge ut med opptil 64 MB ekstra lagringsplass, om du noensinne skulle trenge så mye.

Naturligvis finnes det massevis av programvare fra Palm og tredjepartsutviklere som er å få kjøpt på minnekortene, og du får også muligheten til å flytte filer fra og til andre enheter som støtter SD-standarden, som digitale video- eller stillbildekameraer. Et annet viktig moment er at disse programmene kjøres direkte fra minnekortet, og påvirker ikke det øvrige innholdet på din Palm.

Dette er selvsagt bare begynnelsen, du får også massevis av Palm-godkjent programvare, for å ikke snakke om tilleggsutstyr som MP3-spillere og modemer.

Konklusjon

Vi er ikke akkurat overrasket over funksjonaliteten til m125. Den er en naturlig oppfølger til de tidligere modellene, men m105 var på flere måter et større skritt i forhold til m100 enn m125 er i forhold til m105.

Hvorvidt denne modellen er noe for deg avhenger av dine behov – har du en m100-basert Palm allerede, er det etter vår mening liten vits i å oppgradere. Er du en førstegangskjøper derimot, kan m125 absolutt være verdt en vurdering.
Er du spesielt interessert i utbyggingsmulighetene som følger med minnekortstøtte er det godt mulig at du allerede eier en mer avansert PDA.

Uansett – m125 er en svært solid håndholdt PC, prisklassen tatt i betraktning.