Palm m105

TEST: Den nye lavpris-PDAen fra Palm er blant de aller beste alternativene hvis du er ute etter en enkel og grei håndholdt maskin.

Palm m105
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Med m105 satser Palm på å ytterligere kapre førstegangskjøpere av en håndholdt PC, folk som ikke har behov for avanserte funksjoner men heller ønsker seg en enkel, digital Filofax. Til den type oppgaver er m105 et perfekt valg.

LES OGSÅ:

m105 er oppfølgeren til m100, og har gjennomgått noen praktiske forbedringer. Den viktigste er at minnet har økt fra 2 til 8 MB – som gir plass til mye mer programvare og data. På kjøpet for du også Mobile Internet Kit, som lar deg gå på nettet via en mobiltelefon. Synkroniseringen med en stasjonær PC er også enklere takket være dokkestasjonen, som ikke fulgte med den eldre m100-modellen.

Utenom det er m105 temmelig lik forgjengeren, både på ut- og innsiden.

Rund og deilig

Utseendemessig skiller ikke de to modellene seg fra hverandre. m105 har fortsatt det behagelige, runde designet, som gjør den svært komfortabel å holde.

Lokket er også på plass, og det kan fjernes med et enkelt grep. Lokket har et lite vindu, som lar deg se klokken på PDAens skjerm selv om lokket er igjen.

Palm m105 er også mindre og lettere enn de fleste konkurrenter. Dette betyr også at skjermen er noe mindre enn hos andre, men det er fremdeles klart, lesbart og skarpt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Programvare

m105 er utstyrt med versjon 3.5 av Palms operativsystem. Utviklerne har lagt til to nye programmer – et klokkeprogram som viser den aktuelle tiden og lar deg stille inn alarm, samt en notatblokk som lar deg skrive direkte på skjermen i stedet for med Grafitti-programmet.

Programmet som brukes til å beregne utgifter er blitt fjernet. Ellers får du alle de velkjente Palm-programmene som adressebok, kalkulator, avtalebok, Memo Pad og To Do List.

Brukervennligheten er eksepsjonell, med klare ikoner som ikke etterlater noen tvil om hvordan du skal utføre en funksjon.

Synkroniseringen med PCer er også svært enkel takket være den nye dokkestasjonen. Den eneste ulempen er at tilkoblingen skjer via seriellporten og ikke USB, noe som reduserer overføringshastigheten. Med USB kunne du også ha koblet til dokkestasjonen mens PCen er på.

Konklusjon

Palm m105 er meget enkel, men bør likevel tilfredstille de fleste behovene til brukere som ikke krever så mye av sin PDA. Du får ingen utbygningsmuligheter, men en solid liten maskin som holder orden på dine avtaler.

Med dette som utgangspunkt kan vi utrope Palm m105 som testvinner i den rimelige prisklassen. Det er denne maskinen som gir deg mest for pengene, selv om andre produkter under 3.000 kroner byr på flere funksjoner (Handspring Visor Deluxe og Palm IIIxe).