Palm m100

Palm har sluppet en ny billigmodell, med navnet m100. Denne håndholdte PCen er forbedret på en rekke områder i forhold til Palms tidligere ungdomsmodell, IIIe. Men det er også noen punkter vi ikke er helt fornøyde med.

Palm m100
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Høstens nykommer fra Palm, ungdommelige m100, skiller seg fra tidligere Palm-modeller. Ikke bare lyder navnet annerledes enn modellnavnene i III- og V-seriene (samt VII-serien i USA). Modellen ser også annerledes ut, med sine rundere former, smalere midtparti og utskiftbare fargerike deksler. (Men dekslene må du kjøpe i tillegg.)

LES OGSÅ:

Det er også verdt å merke seg at Palm m100 er utstyrt med operativsystemet Palm OS 3.5, og denne versjonen gjør det enklere å hente ned epost fra Internett. I tillegg følger det med et nytt program, og løsninger på en del områder er forbedret fra hva vi så på Palm IIIe.

Internminnet på 2 MB er som på de fleste maskinene (men ikke alle) i den rimeligste prisklassen blant håndholdte PCer. Forøvrig er brukervennligheten på m100 omtrent den samme som vi kjenner fra tidligere Palm-modeller.

Brukervennlig i form og funksjon

Palm m100 er altså en meget brukervennlig maskin. Ikke bare er operativsystemet og medfølgende programmer (se nedenfor) meget behagelig i bruk. Den nye fasongen, med slankere midje, gjør at den er mer behagelig å holde enn en rekke andre modeller. Det nye lokket, som kan brettes inn bak maskinen, har også sine fordeler.

Vi er overrasket over at Palm har valgt å minske skjermstørrelsen på m100, men siden modellen hovedsakelig er myntet på den yngre garde, er det også viktig at de med litt mindre hender kan holde den behagelig i hånden. Da blir selvsagt også skjermen mindre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den aktive delen av m100-skjermen måler 45x45 mm, mens IIIe-skjermen måler 55x56 mm. Til sammenligning har Casios PV-750 og PV-250X enda større skjermer, på 61x56 mm.

Modellen har en kraftig plastkant rundt skjermen, og m100 virker solid og tåler nok et fall i gulvet. For øvrig er m100s ytre mål 120x77x20 mm, og den veier 140 gram – den letteste av de håndholdte PCene vi har testet.

Bakgrunnsbelysningen er som på andre Palm OS-modeller; det er teksten, og ikke bakgrunnen som lyses opp – i fluoriserende grønt. Løsningen fungerer bra, og styrken på bakgrunnsbelysningen målte vi til 7,6 ISO – noe svakere enn Casios bakgrunnslys.

Selv om skjermen på m100 er mindre enn på andre modeller, gjengir den tekst og ikoner klart nok til at det ikke er noe problem å se informasjonen. Men det er litt mer pirkete å rette på tekst du har skrevet inn – men det fungerer fremdeles.

For øvrig er tekstinnlegging fremdeles en glede, med Grafitti-programmet som følger Palm OS.

Nye applikasjoner

Som tidligere nevnt er m100 utstyrt med Palm OS versjon 3.5. Med i grunnpakken av programmer følger ”standard”-programmer for PDAer (personlige digitale assistenter), som adressebok, kalender, notatblokk, huskeliste og kalkulator.

Men det har også skjedd endringer i forhold til operativsystemet vi kjenner fra IIIe-modellen. Utgiftsprogrammet er fjernet, og du har heller ikke mulighet til å overføre eposten din fra PCen til m100 ved lokal synkronisering.

I stedet kommer m100 med et helt nytt program: Note Pad. Her kan du skrive og tegne for hånd, rett på skjermen.

I tillegg er m100 utstyrt med en enkel og direkte tilgang til innstilling av alarmen, hvilket vi savnet på IIIe. Lokket på m100 har en knapp og et gjennomsiktig vindu, og du ser tiden gjennom vinduet hvis du trykker på denne knappen. Skjermbelysningen aktiveres hvis du holder knappen nede.

En annen forbedring fra IIIe, er at du på m100 kan stille inn skjermkontrasten direkte på skjermen, i stedet for med en lite brukervennlig fysisk knapp.

Du har tilgang til alarm og kontrastinnstilling uansett hvilket program du jobber i. Note Pad har fått egen fysisk knapp på m100s nedre front, i stedet for notatblokk-knappen som har hatt denne plassen på andre Palm-modeller.

I tillegg er det lettere å hente ned epost fra Internett med Palm OS v. 3.5 (og v. 3.3) i forhold til tidligere utgaver av operativsystemet. Du kan sette opp m100 til å hente epost fra nettet via den infrarøde porten og en kompatibel mobiltelefon. Merk deg at du også må laste ned et epostprogram for å utføre denne prosessen. Det finnes freeware for dette, eller du finner løsninger hos f.eks. Ide Data as.

Du kan lese mer om Palm OS i en egen artikkel, med egne kapitler om hvert av programmene. Artikkelen finner du her.

Utvidelsesmuligheter i fleng

Som Palm-maskiner flest, kan m100 skryte av et omfattende nettverk av utviklere av programvare for Palm OS samt tredjepartsutviklere av tilleggsutstyr til Palm-modellene. Modem for Palm finnes allerede, og det er planer om en MP3-løsning, plug-in digitalkamera og ekstra lagringsmuligheter.I tillegg kan du velge mellom flere typer etuier til m100, og du kan kjøpe Palms sammenleggbare tastatur for rundt en tusenlapp.

Hvis vi ser på m100 slik den kommer ut av esken, så har den en infrarød port som bl.a. kan brukes til å sende informasjon mellom Palm-PDAer, samt en utgang hvor du kobler til kabelen for synkronisering med PCen (se nedenfor).

Den benytter to AAA-batterier, hvilket skal gi opptil to måneders batterilevetid, i følge Palm.

God hjelp ved synkronisering

Du kan overføre informasjonen på m100 til PC eller Mac med Palm Desktop-programmet som følger med. Flere spill installeres også på PCen din når du installerer desktop-programmet, og du kan overføre disse videre til m100 hvis du vil.

PC-programmet som følger m100 har en ny og bedret brukerveiledning som vil være til god hjelp for førstegangsbrukere. Grunnleggende informasjon forklares grundig i et interaktivt program.

Grensesnittet på PC-versjonen av de forskjellige PDA-programmene (kalender, adressebok osv.) er brukervennlig – i vanlig Palm-stil.

Merk deg at Palm m100 ikke er satt opp til å synkronisere epost med PCen din.

Anbefales

Vi synes Palm m100 er en morsom og brukervennlig håndholdt PC. Den anbefales deg som har behov for å holde orden på hverdagen, men som ikke behøver å synkronisere epost med PCen eller ha regnskap i lommen.

Med sitt utskiftbare ytre i spreke farger, brukervennlige og artige fasong samt annerledes bakgrunnslys, er m100 en modell som får ekstrapoeng på imponator-skalaen.

Enkel tilgang til alarm, enklere nedhenting av epost via mobiltelefon samt det nye tegneprogrammet (for Palm), gir pluss i boka.

Men det at skjermen har krympet i størrelse i forhold til tidligere Palm-modeller, samt ingen synkronisering med PCen av epost, er vi noe skuffet over.

I forhold til på Palm IIIe, er det altså enklere å lese/sende epost med m100 via mobiltelefonen, men du har ikke mulighet til å hente epost fra PCen. Passer dette dine behov?

Alt i alt synes vi at med en veiledende pris på 2005 kroner (inkl. mva.), så er Palm m100 et godt kjøp. Merk det også at modellen selges for noen hundrelapper under veiledende pris, bl.a. hos Ide Data as.

For 265 kroner (veil. pris inkl. moms) kan du velge mellom fronter i friske farger som Palm kaller Silver Mist, Blue Mist, Green Mist, Pacific Blue og Ruby Pearl.