Palm LifeDrive

TEST: Palm forsøker seg i disse dager på et helt nytt produktspekter - PDAer med stor fokus på multimediafunksjoner. Deres nye LifeDrive har blant annet en 4 GB harddisk. Vi prøvekjører den spennende enheten!

Palm LifeDrive

  1. Palm LifeDrive-bilder


Utviklingen av PDAer går for det meste i to retninger for tiden - PDAer med innebygd mobiltelefon og fullt tastatur, som er ideelle for krevende forretningsbrukere (Palm Treo 650 eller den kommende iPaq hw6500). Det andre alternativet er maskiner som fokuserer på musikk, video og bilder, og LifeDrive er et ganske perfekt produkt for denne målgruppen.


Poenget er at LifeDrive skal organisere alle dine mediefiler og la deg ta dem med på farten. Du skal kunne høre på musikk, se på bilder og videoklipp, og selvsagt også organisere hverdagen din.

Litt klumpete

LifeDrive er en ganske stor maskin, større enn de fleste vanlige PDAene. Den veier også ganske mye - 192 gram. Men det overrasker oss ikke - dette er et typisk førstegenerasjonsprodukt, og den innebygde harddisken på 4 GB gjør at enheten blir større.

Det første som slår oss er den utrolig flotte og store skjermen LifeDrive har fått. Det er selvfølgelig ikke så rart, maskinen skal jo blant annet brukes til å spille av videoklipp. Skjermen har oppløsning på 320x480 piksler og viser 65.000 farger, og bildene er fantastisk skarpe og tydelige.


Det er fire snarveisknapper nedenfor skjermen, som tar oss til hovedmenyen, filoversikten, bildene og musikkspilleren. På siden finner vi en egen knapp som bytter skjermmodusen fra portrett til landskap. På toppen er av/på-knappen plassert, og denne har også en praktisk hold-funksjon som hinder brukeren fra å skru på maskinen ved en feiltagelse.

For å bruke LifeDrive må vi først installere den medfølgende programvaren. Denne lar oss flytte og organisere filer på enheten, og er for det meste brukervennlig og tiltalende. Det går også an å bruke LifeDrive som en ekstern disk og rett og slett lagre filer der, uten å spille dem av.

Musikk og bilder

Vi flyttet diverse filer frem og tilbake, overførte en del musikk og bilder, og alt fungerte som det skulle. Vi liker ideen med at denne ene maskinen kan fungere som en iPod, videospiller og bildefremviser samtidig. For å spille musikk aktiverer vi selvsagt et eget avspillingsprogram, som har de fleste grunnleggende funksjonene en slik spiller burde ha. Grensesnittet er enkelt å bruke, men vi savnet muligheter for å justere lyden mer
detaljert. Du kan bruke den innebygde høyttaleren for å spille av musikk, men lyden blir temmelig dårlig da - heldigvis har LifeDrive et standard uttak for hodetelefoner, som leverer merkbart kraftigere lydopplevelse. Du kan også ha musikken på mens du utfører andre oppgaver med enheten.

Som bildefremviser er LifeDrive helt fantastisk, da kvaliteten er ypperlig. Her kommer den flotte skjermen virkelig til sin rett. Mindre imponerende er videoavspillingen, og vi opplevde noe hakking - men ikke noe dramatisk. En interesant funksjon er noe som heter Camera Companion, som gjør det mulig å overføre bilder til LifeDrive rett fra et digitalt kamera.

Alle disse funksjonene har sin pris, og det er batterilevetiden. Ved musikkavspilling, for eksempel, kan du ikke regne med at enheten spiller i mer en 6-7 timer, noe som er betydelig svakere en dedikerte MP3-spillere, som holder det gående i minst 15 timer.


I tillegg til medieegenskapene er LifeDrive selvsagt en fullverdig PDA, med flotte muligheter for organisering, e-post-behandling, støtte for Office-dokumenter og internett-surfing. Én stor fordel er at Palm har valgt å bygge inn WLAN-støtte som fungerer knirkefritt. Maskinen fant tilgjengelige nettverk både hjemme og på kontoret og koblet seg raskt opp. Til slutt er det også plass til både Bluetooth, IR og minnekort av typen SD/MMC, med SDIO-støtte.

Hastighet


Maskinen kan altså det aller meste. Dessverre, til tross for en temmelig kraftig prosessor på 416 MHz, kan det noen ganger ta litt tid fra du trykker på et ikon til programmet åpnes. Muligens har det noe å gjøre med den innebygde harddisken, men faktum er at LifeDrive kan virke treg.

Uansett er enheten temmelig nyskapende og interessant. Den er fullstappet av teknologi, både for kontorarbeidere og multimedieentusiaster - men den egner seg ikke spesielt godt som din primære MP3- eller videospiller på grunn av størrelsen og batterilevetiden. Er det musikk du er først og fremst interessert i, klarer du deg fremdeles med din gamle iPod eller tilsvarende, men er du en gadgetelsker som må ha alt i ett, er LifeDrive definitivt et spennende alternativ.

Palm LifeDrive koster ca. 4.300 kroner.

Klikk her for flere bilder av LifeDrive!