På tur i verdensrommet med Internett

Endelig - med Internett kan du oppnå kontakt med mange typer skapninger på kloden vår. Men er det noen andre vesener som bruker Internett også? Sånne små, grønne fra Mars, for eksempel?

Kanskje er det best at du som er interessert i alt det spennende som finnes i verdensrommet holder et godt øye med aktivitetene på nettstedene som omhandler nettopp romfart og verdensrommet. En vet jo aldri hvem som kan lure seg inn her og der. Kanskje en hacker fra Pluto?

For deg som er interessert i verdensrommet og romfart, er det mye spennende å få med seg på Internett. Disse nettstedene tar deg med ut i verdensrommet gjennom fargerike skildringer, blandet med fakta og informasjon om planeter, galakser, romfartsekspedisjoner og mer:

Verdensrommet kaller


På nettstedet til australsk TV (Australian Broadcasting Corporation), finner du side etter side med stoff om verdensrommet og romfart.

Prøv deg på siden deres som heter Meet the Neighbours, hvor du kan se planetene i Melkeveien. Har du lydkort, høyttaler og laster ned "Real Player" (for eksempel fra "Meet the Neighbours"), kan du høre fortellinger (på engelsk) om myter og fakta om hver av planetene. Teksten står også på skjermen, så dette er en morsom måte å forbedre engelsken din! (Du kan jo fortelle de voksne at denne "surfingen" på Internett faktisk kan hjelpe deg med skolearbeidet :)

Mars, raketter og romstasjoner


USAs luftfart- og verdensrom-forskningssenter, NASA (National Aeronautics & Space Administration), holder stadig på med noe spennende! Du kan følge med på utforskingen av Mars, den internasjonale romstasjonen og oppskyting av forskjellige raketter. Nettstedet passer nok best for ungdommer, siden det er mye lesestoff på engelsk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Velkommen til månen!

Raketten Athena II tok med seg en satellitt inn i bane rundt månen.
Raketten Athena II tok med seg en satellitt inn i bane rundt månen. Vis mer


NASA utforsker også månen igjen og lar deg være med på spenningen på egen hjemmeside - "Lunar Prospector". Informasjonen er på engelsk, så kan du ikke lese engelsk selv er det lurt å få hjelp på dette spennende nettstedet.

Du kan se bilder av månen, modeller som forklarer månesyklusene, bilder av raketten som ble skutt opp i bane for dette prosjektet, følge med på romfartøyets instrumenter i sanntid, eller få vite nøyaktig hvordan det går med utforskningen fra dag til dag.

Men - OBS! - det kan ta lang tid å åpne enkelte av sidene, fordi de inneholder mye grafikk eller annen "tung" informasjon, eller fordi du må laste ned plug-ins… Er du interessert i månen og verdensrommet er det likevel verdt ventetiden.

Bli med på tur!


DataVis er en av "avdelingene" på Lunar Prospector-sidene. Her har du muligheten til å se 3D-kart, bilder og romfartøyets instrumenter i sanntid. Det er nesten som å være med i romfartøyet selv.

For å se enkelte av disse tingene, må du laste ned plug-ins, for eksempel en VRML 2.0-leser. (Liste over plug-ins kommer automatisk frem når du klikker på VRML-lenker på DataVis-sidene. Få hjelp av en voksen til å gjøre riktig valg av plug-in!)

Nedlasting av plug-ins tar tid, men da har du de i alle fall liggende til senere bruk.

"Ditt" teleskop

På tur i verdensrommet med Internett


Her finner du bilder fra fra verdensrommet - av måner og stjerner - sett gjennom et stort teleskop.

Har du lyst til å se en helt spesiell stjerne eller galakse? Enhver Internett-bruker skal kunne registrere seg hos Bradford Robotic Telescope Observatory i England og sende inn en forespørsel om at teleskopet skal finne akkurat "din" stjerne eller galakse på nattehimmelen. Du kan selvsagt også se på bilder som er tatt tidligere.

Når det blir din tur i køen og bildet "ditt" har blitt tatt (OBS - dette kan ta veldig lang tid), sender teleskopet deg en epost om at du kan se ønsket bilde på Internett.

Spør en voksen før du setter i gang med dette, for her må du oppgi navn og epost-adresse når du registrerer deg!