På tide å våkne, Microsoft

KOMMENTAR: Når skal app-problemene egentlig løses?

«6 things you didn't know were Norwegian» står det på bildet. Men som Windows-mobilbruker får du ofte bare se deler av bildene i Facebook-feeden din. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
«6 things you didn't know were Norwegian» står det på bildet. Men som Windows-mobilbruker får du ofte bare se deler av bildene i Facebook-feeden din. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store deler av de siste dagene har jeg tilbragt med blikket godt plantet i skjermen på en ny smartmobil. Det er kanskje ikke så oppsiktsvekkende i seg selv, men denne mobilen har jeg ventet lenge på.

Lumia 950 XL er jo tross alt Microsofts mye omtalte og etterlengtede nye flaggskip.

Les også: Bli med på utpakkingen

Testen er fortsatt noen dager unna, og det gjenstår ennå mange målinger og vurderinger - men allerede nå kan jeg røpe at jeg har oppdaget (eller gjenoppdaget) noen vesentlige utfordringer. Utfordringer som har fulgt Microsofts mobilplattform siden lanseringen av Windows Phone 7 for fem år siden.

Før jeg går videre har jeg lyst å spole tiden tilbake noen år, nærmere bestemt til 26. november 2012. Microsoft lanserer Windows 8, og undertegnede er invitert til den nordiske lanseringen i Stockholm.

Ett ord går igjen i alle festtalene: Apper.

Bjørn Eirik Loftås er Dinsides dataredaktør. Han har fulgt mobiltelefonmarkedet tett i 15 år. Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er Dinsides dataredaktør. Han har fulgt mobiltelefonmarkedet tett i 15 år. Foto: Per Ervland Vis mer


Heretter skulle Microsoft virkelig ha fokus på å få gode apper til Windows-universet, får vi høre. Det skrytes av at selskapet har jobbet med over 400.000 apputviklere i forkant av lanseringen - et intet mindre enn formidabelt tall.

Tilhørerne så for seg hvordan Microsoft-bulldosere snart kom til å valse over konkurrentene på app-fronten.

Slik gikk det ikke. Av all negativ kritikk som er blitt gitt til Windows-baserte enheter de siste årene, er appene og apputvalget en gjenganger.

Tilbake i desember 2015. Jeg pakker ut Microsoft Lumia 950 XL. Det begynner å bli en stund siden sist gang jeg testet en Microsoft-mobil, og jeg har virkelig sett frem til dette møtet. Førsteinntrykket er positivt.

Og etter alle disse årene må vel app-problematikken være historie?

Jeg logger meg inn i Facebook-appen. Verdens mest brukte app, med snart flere brukere enn det finnes folk på kloden. Det går ikke lang tid før jeg oppdager at ting ikke er helt som de skal. Her er det bildetekster som ikke gir mening til bildene og animasjoner som ikke virker. Så sammenligner jeg feeden mot Facebook på en iPhone. Sjekk skjermbildene under, så skjønner du litt av problemet:

En video i feeden, slik den fremstår på Windows-mobiler, til venstre. Og teksten under overskriften - hva gjør den der? Videoen spilles i tillegg kun av i full skjerm, liggende.Til høyre slik videoen vises i feeden på iPhone.
En video i feeden, slik den fremstår på Windows-mobiler, til venstre. Og teksten under overskriften - hva gjør den der? Videoen spilles i tillegg kun av i full skjerm, liggende.Til høyre slik videoen vises i feeden på iPhone. Vis mer


Teksten over spiller på likheten mellom de to bildene. Hele poenget blir dermed borte på Windows-mobiler (til venstre). iPhone-versjonen til høyre.
Teksten over spiller på likheten mellom de to bildene. Hele poenget blir dermed borte på Windows-mobiler (til venstre). iPhone-versjonen til høyre. Vis mer


Her er et typisk eksempel der bildet kuttes i stedet for å nedskaleres. Når bildet består av tekst som her, må du klikke på det for å lese innholdet på Windows-mobiler. iPhone-versjonen til høyre.
Her er et typisk eksempel der bildet kuttes i stedet for å nedskaleres. Når bildet består av tekst som her, må du klikke på det for å lese innholdet på Windows-mobiler. iPhone-versjonen til høyre. Vis mer


Så er det Spotifys tur. Den ser veldig mye bedre ut. En funksjon jeg har forelsket meg i, er muligheten til å styre avspillingen på andre enheter fra mobilen. Jeg har en vifteløs mini-PC som er tilkoblet stereoanlegget, og da blir mobilen en finfin fjernkontroll. Funksjonen har vært på plass i Spotify på «alt» av datamaskiner, nettbrett og mobiler i lang tid.

Bare ikke på Windows-mobiler.

Legg til at mange av verdens mest brukte apper fortsatt er uferdige eller rett og slett mangler. Snapchat, appen ingen under 30 ser ut til å kunne klare seg uten, finnes fortsatt ikke. Offisielle Google-apper mangler og Instagram ser aldri ut til å komme forbi beta-stadiet.

Har Microsoft ennå ikke forstått at apper betyr alt, og at bedrifts- og private apper brukes i skjønn forening? Når ikke en gang verdens mest brukte apper fungerer tilfredsstillende etter flere år med utvikling, hvor alvorlig tar de da egentlig problemet?

Det er sannelig ikke godt å si lenger.

Hva med deg?

Er app-kvalitet og utvalg viktig når du velger mobil? (Avsluttet)
Definitivt!(62%) 1503
Litt viktig(23%) 548
Spiller ingen rolle(15%) 368
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Skal det fortsatt være håp i hengende app-snøre, må noe skje, og det raskt. De store apphusene hopper naturligvis bukk over plattformen så lenge brukermassen er liten og de ikke tjener penger på den, så her er sponsing eneste vei ut av tåka for Microsofts mobildivisjon.

En snarvei er naturligvis å åpne for at Android-apper kan kjøres på Windows-mobiler, noe Microsoft har jobbet med i lang tid - men Project Astoria skal visstnok være utsatt på ubestemt tid. Forstå det den som kan.

Kjære Microsoft. Å skape en fullgod Facebook- og Instagram-opplevelse bør uansett være en god start. Bak gjerne inn en morsom og lettfattelig ekstrafunksjon eller to som ikke finnes på andre plattformer, og fortell verden om dem. Benytt samtidig anledningen til å lage ordentlige emojis, de er langt viktigere enn dere tror.

Deretter er det bare å jobbe seg nedover lista, så vil forhåpentligvis snøballen begynne å rulle av seg selv etter hvert. Men det kommer til å ta tid og det kommer til å koste.

Inntil videre er det lite som tyder på at Microsoft ser nødvendigheten i å gjøre disse investeringene. Alt vi får høre fra den kanten er at de ikke har noe app-problem, men det stemmer dessverre ikke.

Så er det bare å håpe at de riktige ressursene i selskapet våkner i god tid før toget har forlatt stasjonen for godt.

Les også:
Årets beste mobilkjøp
Er det trygt å lade mobilen om natten?
Slik blir du en bedre mobilfotograf