Overvåking: Følg barna overalt

Barne-smartklokka kommer i mars.

<b>SIKKERHET PÅ ARMEN:</b> Docotch-klokka gjør japanske foreldre i stand til å følge barne sine overalt. Foto: NTT DOCOMO
SIKKERHET PÅ ARMEN: Docotch-klokka gjør japanske foreldre i stand til å følge barne sine overalt. Foto: NTT DOCOMO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2010 gikk diskusjonen høyt om Bipper, et norsk selskap som lager mobilløsninger som gjør at foreldre kan følge med på hvor barna er. Til våren kan diskusjonen komme til å blusse opp igjen.

Da lanserer nemlig den japanske telegiganten NTT Docomo sin Docotch 01, en smartklokke som for barn som gjør at foreldre til enhver tid kan sjekke hvor de er.

Dette er det egentlige problemet med smartklokker

Kontroll og kontakt

Klokka kan kobles til en smarttelefon via Bluetooth, men har også innebygd mobilsender og mottager.

Dette gjør at barna kan få kontakt med foreldrene sine på en enkel måte, samtidig som foreldrene kan kontakte dem.

LES OGSÅ: Å overvåke kjærestens mobil eller PC kan være ulovlig

Gir beskjed om junior går seg en tur

Klokka inneholder også GPS, slik at du til enhver tid vet hvor barna befinner seg. Og skulle de ta seg en tur på egenhånd, får du øyeblikkelig beskjed når de beveger seg utenfor barnehageområdet eller en lekeplassen.

FLERE Å VELGE I: Overvåkingsuret kommer i flere barnevennlige farger. Foto: NTT DOCOMO
FLERE Å VELGE I: Overvåkingsuret kommer i flere barnevennlige farger. Foto: NTT DOCOMO Vis mer

Klokka registrerer også temperatur og fuktighet der barnet er. Den er i tillegg utstyrt med akselerometer, slik at foreldrene kan se om barnet er i bevegelse eller sitter stille.


Docotch 01 produseres av det kinesiske storselskapet Huawei, og det er derfor ikke usannsynlig at produktet vil dukke opp utenfor det japanske markedet og under andre navn.

Selve klokka koster bare rundt 600 kroner (10.000 japanske yen), og for en avgift på 12 kroner i måneden (200 yen) får de japanske foreldrene fortløpende meldinger om hvor barna er per SMS.

Norsk barnehage

Synes du det høres sært og unorsk ut? Vel, Kunnskapsbarnehagen Espira har allerede et system som ligner.

Men her dreier det seg først og fremst om hyggelige bilder og meldinger, og ikke primært om sikkerhet. Om barna skulle finne på å ta seg en tur på egenhånd, må du fortsatt finne dem på gamlemåten.

LES OGSÅ: Barn har «hemmelig» mobil

Enkelt å finne en telefon

Det er for øvrig ingen sak å spore opp både barn (og for den saks skyld voksne) via mobilen i dag. Både Apples Finn min iPhone og lignende apper for Android gjør dette.

Men det forutsetter at barna er store nok til å ha sin egen smarttelefon og at foreldrene har tilgang til sine barns mobilkonto.

Dessuten er det jo lettere å miste eller glemme en mobil enn en klokke du har rundt håndleddet.

Nordmann før ute

Det finnes for øvrig allerede et lignende produkt på markedet i USA kalt FiLIP.

Bak denne sporingsklokka står nordmannen Sten Kirkbak, som fikk ideen da hans tre år gamle sønn Filip hans forsvant (og heldigvis ble funnet igjen) på et kjøpesenter i Oslo.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!