Oppdaget alvorlig feil i svært mange smartmobiler

Gjelder de fleste Android-mobiler som er i bruk.

<B>KAN TA FULL KONTROLL</B>: Sikkerhetshullet ligger i Linux 3.8-kjernen og nyere, og gjelder dermed de fleste Android-mobiler fra 2013 og nyere.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KAN TA FULL KONTROLL: Sikkerhetshullet ligger i Linux 3.8-kjernen og nyere, og gjelder dermed de fleste Android-mobiler fra 2013 og nyere. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere ved det israelske sikkerhetsselskapet Perception Point, har oppdaget et alvorlig sikkerhetshull i Linux-kjernen i versjon 3.8 og nyere.

Mobiloperativsystemet Android er bygd på Linux-kjernen, og versjon 3.8 ble introdusert med KitKat-versjonen i 2013. Ifølge selskapet betyr det at rundt 66 prosent av alle Android-enhetene (mobiler og nettbrett) er rammet av hullet.

Android er for øvrig det mest brukte mobiloperativsystemet i markedet, med over 80 prosent markedsandel, ifølge IDC.

Les også: Slik deler du filer mellom mobiltelefoner

Kan ta full kontroll

Sikkerhetshullet gjør det mulig for apper å få full tilgang til funksjoner i operativsystemet de normalt ikke skal ha tilgang til. I verste fall kan uinnvidde ta kontroll over hele systemet, og for eksempel installere funksjoner som logger og overvåker all aktivitet på enheten.

Det skal imidlertid ikke foreligge beviser på at hullet har blitt utnyttet av kriminelle, i hvert fall ikke foreløpig.

Følg med

Det er ventet at de store Linux-distroene for PC-er og servere kjapt vil ha en fiks klar, nettstedet Arstechnica spekulerer i at de første vil være klare allerede denne uka.

Det er foreløpig uklart når mobilprodusentene vil ha klar en fiks, men vi anbefaler at du installerer den så snart den er tilgjengelig. Inntil så skjer, bør du også være helt sikker på at alle apper du installerer, er av den anerkjente typen.

Kilder: Side3, IDC, Perception Point, Ars Technica.

OPPDATERT: Her er Googles kommentar og fiks

Les også: Sju ting du må gjøre med din nye mobil