Opera lanserer ny iPad-nettleser

Men nykommeren «Coast» ser nesten ikke ut som en.

FARVEL TIL FANER: Operas nye iPad-nettleser Coast forkaster alle gamle ideer om hvordan surfing på nettet skal foregå. Faner fungerer ikke lenger som før. Foto: Opera
FARVEL TIL FANER: Operas nye iPad-nettleser Coast forkaster alle gamle ideer om hvordan surfing på nettet skal foregå. Faner fungerer ikke lenger som før. Foto: Opera Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å surfe på iPad eller et hvilket som helst nettbrett kan være en frustrerende affære.

Nettleserne på nettbrett er ofte miniatyrutgaver av nettleserne vi bruker på pc-en, det vil si at knapper og adresse- og søkefelt er litt mindre, og dermed litt vanskeligere å bruke.

Operas nye nettleser for iPad, Coast, er laget for å fikse dette problemet. Stikkordet er enkelhet. Her har det norske selskapet strippet vekk de fleste funksjoner fra hovedgrensesnittet fordi de mener det vil gi en bedre brukeropplevelse.

Les også: Opera blir "ny" på Android

Innhold først

Innholdet er altså det viktigste i Coast, ikke nettleseren. Det er ikke noe adressefelt, ingen frem- og tilbakeknapp, ingen faner og ingen bokmerker. Nettsidene strekker seg ut over hele skjermen, eller så godt som.

Nederst er det en tynn, svart linje med en knapp i midten for å komme tilbake til hjemskjermen. Helt til høyre finnes også en knapp for å veksle mellom nylig besøkte nettsider.

For å navigere frem og tilbake mellom nettsider bruker du fingrene, og sveiper enten til venstre eller høyre. Sveiper du ned med én finger, oppdaterer du siden. Sveiper du ned med to fingre, kommer du tilbake til hjemskjermen igjen. På denne finner du adressefeltet, som også er et søkefelt, samt bokmerker i form av firkantede ikoner.

Se flere skjermbilder av Coast i bildekarusellen under:

Les også: Masse nytt i skrivebords-Opera

Rask, men uvant

Coast byr på en ganske annerledes surfeopplevelse enn vi har vært borti tidligere, og det er fremdeles noen små bugs her og der, som at nettsider ikke alltid åpnes når man trykker på en lenke. Men Opera er smarte ved å la selve nettsidene være i hovedfokus.

Umiddelbart føles det tungvint å måtte gå ut av nettleservinduet for å gjøre et søk eller åpne en ny nettside, men gamle vaner vendes ikke på noen få timer. Nettleseren er pen, lett å bruke og relativt kjapp med noen fiffige innlastings-animasjoner.

Det føles riktignok som nettleseren egner seg aller best til enkel surfing på et fast utvalg nettsider i sofakroken.

Coast er basert på WebKit, og er i første omgang bare tilgjengelig for iPad. Det er usikkert om eller når en Android-versjon kan ventes, men ifølge TechCruch har selskapet planer om å utvide til andre plattformer.

Nettleseren kan lastes ned gratis fra App Store her.

SAMLESIDE:

Nettleser

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer