Opera Coast: Akkurat det iPhonen din har ventet på?

Annerledes-nettleseren er endelig klar i mindre utgave. Det kan bli en god match for mobilen din.

<b>HJEMSKJERM FOR INTERNETT:</b> Operas nye iPhone-nettleser gir deg rask tilgang til en håndfull av dine favoritt-nettsider. Foto: KIRSTI ØSTVANG
HJEMSKJERM FOR INTERNETT: Operas nye iPhone-nettleser gir deg rask tilgang til en håndfull av dine favoritt-nettsider. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opera har lansert en iPhone-utgave av nettleseren Coast, som gjorde sin debut på iPad i fjor.

Som sin storebror, er Opera Coast for iPhone laget spesielt for bruk på berøringsskjerm.

Det norske nettleserselskapet har rett og slett forkastet alle gamle ideer om hvordan en nettleser skal være. Her er det innholdet som står i sentrum.

Coast har blant annet ikke noe adressefelt, ingen frem- og tilbakeknapp, ingen faner og ingen bokmerker, i hvert fall ikke på samme måte som vi er vant til.

Nettsidene strekker seg ut over hele skjermen, eller så godt som.

Les også: Surf billigere med Chrome på mobil

Dra og sveip

Opera har lagt opp til at du i stor grad skal styre nettleseren ved hjelp av dra- og sveipebevegelser. For å gå frem og tilbake på en nettside, sveiper du enten til venstre eller høyre. Sveiper du ned med én finger, oppdaterer du siden. Sveiper du ned med to fingre, kommer du til hjemskjermen.

Når du er inne på en nettside, vil du hel nederst se en tynn, svart linje med en knapp i midten. Trykker du på denne, kommer du til hjemskjermen. Helt til høyre på samme linje finnes også en knapp for å veksle mellom nylig besøkte nettsider.

Navigeringen er svært effektiv når du først får det i fingrene, selv om vi nok synes den lille menyraden nederst blir i minste laget på iPhone.

image: Opera Coast: Akkurat det iPhonen din har ventet på?


Hjemskjermen er hjertet

image: Opera Coast: Akkurat det iPhonen din har ventet på?


På hjemskjermen finner du bokmerker i form av firkantede ikoner. Det er antagelig herfra du vil åpne flest nettsider. Coast kommer med noen bokmerker forhåndsinstallert, men du kan også legge til dine egne. Bokmerkene kan synkroniseres på tvers av enheter via iCloud.

For å åpne søkefeltet, trykker du hvor som helst på hjemskjermen. Da får du opp en ny side, hvor du kan taste inn et søkeord eller en URL. Akkurat dette synes vi fungerer bedre i en tradisjonell nettleser, og det er litt omstendelig å måtte åpne en egen side for dette.

Best egnet til enkel surfing

Som vi skrev da Coast ble lansert for iPad, byr nettleseren på en ganske annerledes surfeopplevelse enn vi har vært borti tidligere. Annerledes er naturligvis ikke det samme som dårlig, snarere tvert i mot.

Når du først venner deg til det, vil du faktisk kunne oppleve at Safari, Chrome og andre tradisjonelle nettlesere er tungvinte å bruke, spesielt om du bare har noen få nettsider du er innom daglig uansett.

For Coast er definitivt best på akkurat det: å gi deg rask tilgang til dine favorittnettsider, enten om du er på farten eller sitter hjemme i sofakroken.

Opera Coast kan lastes ned gratis fra App Store herfra. Appen fungerer på både iPhone og iPad.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!