<B>SOLER SEG I GLANSEN:</B> Onavo er appen som gjør strandlivet i utlandet enda litt bedre. Ved å komprimere dataene du bruker mens du surfer kan du surfe mer for samme sum. Foto: Colourbox / Øivind Idsø
SOLER SEG I GLANSEN: Onavo er appen som gjør strandlivet i utlandet enda litt bedre. Ved å komprimere dataene du bruker mens du surfer kan du surfe mer for samme sum. Foto: Colourbox / Øivind IdsøVis mer

Onavo er din nye ferievenn

Datatrafikk i utlandet er ikke lenger marerittet det pleide å være, men med denne iPhone og iPad 3G-appen kan du surfe mye mer for mindre penger.

Mobilferie i utlandet har aldri vært noen behagelig affære, og selv om prisene for mobilsurfing fortsatt er så høye at de brenner like mye som sydensola, kan vi takke EU for at det ble innført obligatorisk varsling fra operatørens side hvis dataforbruket overstiger 500 kroner.

Varslingen gjør ikke noe med prisene som sådan, og i verste fall koster det deg 20-30 kroner å laste ned fullversjonen av VG Nett én eneste gang, avhengig av hvilket land du befinner deg i og hvilken operatør du bruker. Med denne iPhone og iPad 3G-appen kan feriesurfingen bli betydelig rimeligere.

To minutter er alt du trenger for å unngå mobilsmell på ferieregningen

Ja - den er gratis

Onavo er gratis, og enkel å ta i bruk. Last den ned fra App Store, registrer deg med en bruker, og følg deretter godkjennings- og registreringsprosessen.

Appen legger seg som et slags "mellomlag" mellom for eksempel nettleseren og nettforbindelsen, som i praksis betyr at trafikken først rutes gjennom Onavos servere, før de serveres deg. På veien blir de komprimert, slik at du laster ned mindre data enn du vanligvis gjør du leser DinSide.no eller andre nettsider på mobil.

FULL OVERSIKT: Det er mulig å se hvor mange megabyte som til enhver tid har er komprimert bort fra datastrømmen.

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Onavo komprimerer også epost-trafikk, og fungerer kun på 3G-nettet (det er stort sett liten grunn til å komprimere Wlan-trafikk i utlandet, selv om du sikkert kan finne hoteller som tar betalt for mengden heller enn tiden du bruker nettet).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Litt tregere nett

Alt du behøver gjøre for å aktivere datasparingen er å starte appen, og deretter velge "Turn Savings On". Sparefunksjonen deaktiveres automatisk når du kobler deg til et vanlig trådløsnett.

Ettersom datatrafikken sendes gjennom Onavos servere før den når din mobil, blir hastigheten på 3G-trafikken merkbart tregere enn hvis du benytter en vanlig, ukomprimert dataforbindelse. Hastigheten er likevel høyst akseptabel, ikke minst med tanke på pengene du sparer mens du surfer.

Appen er spesielt flink til å komprimere bilder, mye fordi du selv kan velge hvor mye de skal komprimeres. Vi lastet ned en bildefil på 1,1 megabyte med komprimeringen skrudd til maks, den ble bare 83 kilobyte i ferdig nedlastet form.

FULL OVERSIKT: Det er mulig å se hvor mange megabyte som til enhver tid har er komprimert bort fra datastrømmen.
FULL OVERSIKT: Det er mulig å se hvor mange megabyte som til enhver tid har er komprimert bort fra datastrømmen. Vis mer


Denne dataspareren er likevel ikke uten svakheter. Vi får blant annet ikke opp informasjon om hvor mye trafikk vi nylig har spart på hjemskjermen (til tross for at det står at informasjonen vil være klar om "fem minutter"), og vi ser også at appen er inkonsekvent når den ett sted oppgir at en har spart mange megabyte, mens den opererer med et annet tall under en annen meny.

I tillegg er tilbakemeldingen på hvor mange megabyte en har spart forsinket, som kan være forvirrende hvis du er kontrollfrik og ønsker å ha full kontroll over forbruket.

Noen land skiller seg ut som ekstra dyre på dataroaming

Glem YouTube

Enn så lenge komprimerer heller ikke Onavo verken IP-telefoni-apper (som for eksempel Skype) eller streaming av data (som for eksempel YouTube-videoer), men det klarer du forhåpentligvis styre unna fra solsenga eller hotellrommet.

Bortsett fra disse små innvendingene er det liten grunn til å klage over Onavo. Den er gratis, og den gjør akkurat hva den lover uten å forstyrre deg i særlig stor grad.

Onavo kan lastes ned her.