Nytt tilbud om trådløs Internett-aksess

Konkurransen rundt Internett-aksess blir stadig hardere, også blant selskapene som tilbyr Internett via radiobølger. Tele2 inntar nå markedet med et slikt tilbud, og i fremtiden kan det bli mulig å få båndbredder opp til 30 Mbps.

Internett via radiobølger er et Internett-aksessalternativ som kan være en god løsning for mange. Kort fortalt, kan du med denne teknologien få fast Internett-forbindelse med stor båndbredde for en fast månedlig pris som ofte er konkurransedyktig i forhold til fastlinjetilbud på bakkenivå.

Du kan lese mer om denne teknologien i artiklene Internett via radiobølger og Oversikt: Radioforbindelse i praksis.

Nyeste spiller på banen er Tele2. Selskapet tilbyr allerede Internett via radiobølger i deler av Oslo, og hele Oslo-nettet vil være på plass i begynnelsen av mai.

- Etterhvert som vi ser at det fungerer, ekspanderer vi rundt om i Norge, sier Leif Eliasson, prosjektleder i Tele2 Norge AS, til DinSide. Selskapet regner med å kunne utvide tilbudet til å gjelde flere større byer senere i år.

Han forteller også at i tillegg til Internett-aksess, som er deres første satsningsområde, så er det også sannsynlig at Tele2 utvider tilbudet til Internett-telefoni (Voice IP) etter hvert.

Utstyret som benyttes i Norge er levert av Ericsson. Det består av radiobasestasjoner samt utstyret hos den enkelte kunde: en antenne som plasseres på kundens tak, kabel ned til kunden, et internsystem og en router. Tele2 er det første selskapet som benytter utstyret fra Ericsson, i følge Eliasson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Installasjon av utstyret er inkludert i etableringsprisen på 5.000 kroner (eks. mva.), i tillegg til et domenenavn og en fast IP-adresse. Utstyret leier du av Tele2, og leieavgiften inngår i den månedlige prisen. Her finner du en oversikt over prisene til Tele2. Prisene varierer avhengig av overføringshastigheten du velger.

30 Mbps båndbredde i fremtiden

Tele2 har konsesjon til å benytte 3,5 GHz-båndet. Dette gjør det mulig å tilby overføringshastigheter fra 64 Kbit per sekund (Kbps) til 2 Mbps. Men forrige uke fikk Tele2 også konsesjon til å benytte 40 GHz-båndet, hvilket gjør det mulig for selskapet å kunne tilby overføringshastigheter på opptil 25-30 Mbps, forteller Eliasson til DinSide.

Det lavere frekvensbåndet på 3,5 GHz gir en veldig god rekkevidde mellom radiobasestasjonene, slik at signalene kan sendes mellom disse stasjonene selv om de står lengre unna hverandre. Værforholdene skal heller ikke ha så mye innvirkning på denne frekvensen.

Med 40 GHz-båndet blir det mulig å overføre data via større båndbredde, men dette frekvensbåndet har kortere rekkevidde mellom radiobasestasjonene og kan også bli mer følsomt enn lavfrekvensbånd, for eksempel i forhold til været, i følge Eliasson. For å kompensere for dette, kan man bygge flere basestasjoner i fremtiden, slik at avstanden mellom hver stasjon blir kortere, forteller han.

I følge Eliasson vil det bli aktuelt for Tele2 å komme med aksesstilbud på 40 GHz-båndet først om noen år.

Ser utover i landet?

Foreløpig blir Tele2s trådløse Internett-aksesstilbud rettet mot bedriftskunder, spesielt små og mellomstore bedrifter.

Det blir ofte en stor luke for forbrukeren mellom aksess via ISDN, som gir opptil 128 Kbps-forbindelse, og fastlinjeleie, mener Eliasson og Tele2. Derfor ønsker de å tilby løsninger som kan passe inn i dette området.

Privatkunder kan også benytte seg av tilbudet når det kommer på markedet, men grunnet den høye prisen for utstyret kunden må få installert, ligger månedsprisene foreløpig høyere enn det en vanlig, privat Internett-bruker sannsynligvis er interessert i å betale.

Men hvis kundeenhetene blir billigere og interessen blant privatkunder er der, er det også mulig at Tele2 vil rette dette tilbudet mer mot privatmarkedet i fremtiden, sier Eliasson.

Tele2 har stor tro på Internett-aksess via radiobølger, i følge Eliasson. DinSide nevnte for ham at mange av våre lesere savner bredbåndsløsninger rundt om i landet, særlig utenfor de store byene. Uten å love slike tilbud, sier Eliasson at det i visse mindre byer kanskje kan være nok å sette opp én radiobasestasjon for å kunne skape et godt nett for en stor gruppe brukere, og at han ser dette som interessant. Slike muligheter kommer selvsagt an på geografien på stedet (det må være fri sikt mellom basestasjonen og brukernes antenner samt mellom basestasjonene, hvis det er flere slike).

DinSide har tidligere skrevet om det lokale radionettet som er satt opp på dugnadsbasis i Ulvik i Hardanger, hvor private brukere og bedrifter får 1 Mbps båndbredde til overkommelige priser. Denne artikkelen kan du lese her.