PRØVE NOE NYTT? Romskipet gir deg tilgang til en nyhetsstrøm som viser artikler, bilder og videoer fra sider du ikke nødvendigvis følger. Tanken er at dette skal være en enkel måte å oppdage nytt innhold på. Foto: Gaute Beckett Holmslet
PRØVE NOE NYTT? Romskipet gir deg tilgang til en nyhetsstrøm som viser artikler, bilder og videoer fra sider du ikke nødvendigvis følger. Tanken er at dette skal være en enkel måte å oppdage nytt innhold på. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer

Romskip eller rakett på Facebook

Nytt Facebook-ikon skal vise deg alt det du ikke visste du ville se

Noen, men trolig ikke alle, har kanskje oppdaget et romskip-ikon i verktøylinja på Facebook.

Publisert

Er du en av dem som plutselig har fått et romskip-ikon i Facebook-appen på mobil? Vel, du er ikke alene, men etter hva vi forstår er det få av oss.

Romskipet, som noen sikkert også vil beskrive som en rakett, dukket opp på telefonen min en gang i løpet av de siste dagene, og er en knapp som tar deg til en slags alternativ nyhetsoppdatering.

Ikonet ligger på verktøylinja, der Messenger-ikonet tidligere lå, nederst på skjermen om du har iPhone, og øverst dersom du har en Android-telefon.

Funksjonen testes i disse dager på et utvalg Facebook-brukere, og får den gode tilbakemeldinger vil Facebook trolig rulle den ut til flere etter hvert.

Hva gjør den?

Romskipet tar deg altså til en alternativ nyhetsoppdatering. Her finner du saker, bilder og videoer fra sider du ikke nødvendigvis følger, men som Facebooks algoritmer tror du vil like.

I mitt tilfelle var det ikke blinkskudd hver gang, men det dukket riktignok opp noen interessante saker fra sider med relevant innhold.

Det dukket også opp noen tåpelige videoer, men selv med middels selvinnsikt skjønner jeg at dette er mer min egen feil enn Facebooks. De har selvfølgelig valgt ut ting basert på hva jeg vanligvis er innom, og jeg presterer nok å navigere innom noen tåpelige videoer også uten Facebooks romskip.

Det har de tydeligvis lagt merke til.

Men ... hvorfor?

Grunnen til at Facebook har laget enda en nyhetsoppdatering, er kanskje et slags svar på kritikken Facebook har fått for å være et såkalt «ekkokammer», altså at du bare får opp saker og meninger som i stor grad samsvarer med dine egne, ettersom det kommer fra sider og personer du selv har valgt å følge.

Med den nye nyhetsoppdateringen får du også litt inntrykk fra sider og folk du ikke følger, og på den måten litt «friskt» innhold i strømmen av saker Facebook tror du kan ha interesse av å se.

Foreløpig oser det ikke akkurat politikk av innholdet, men det kan jo komme mer av dette på sikt. Inntil videre er det mest en slags «Best of Facebook», noe selskapet også har bekreftet i en uttalelse hos TechCrunch.

– Vi tester en komplementær nyhetsoppdatering bestående av populære artikler, videoer og bilder, tilpasset den enkelte person basert på hvilket innhold som vil være interessant for dem. Vi har hørt fra folk at de ønsker en enkel måte å oppdage nytt innhold på, sier en talsperson fra Facebook, ifølge nettstedet.

Ikke helt nytt

TechCrunch påpeker også at dette ikke er det første vi hører om en alternativ nyhetsoppdatering fra Facebook. Nylig ble en slik telefon testet på Android-brukere med beta-versjonen av appen.

Det er heller ikke lenge siden de testet en lignende løsning på iOS-brukere – og da kalte de denne funksjonen for «Explore».

Testen de holder på med nå, med romskip-ikonet, kan sånn sett passe fint med merkelappen «Explore». Kanskje det er en videreutvikling av funksjonen de allerede har testet litt?

Uansett vil nok Facebook se an responsen de får på funksjonen, så vil tiden vise om dette er noe alle Facebook-brukere vil få tilgang til.

Har du fått romskipet? Hva synes du om løsningen? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer