Henning Romero er som Administrerende Direktør i Intellinet en flittig bruker av Citrix-løsningen.
Henning Romero er som Administrerende Direktør i Intellinet en flittig bruker av Citrix-løsningen.Vis mer

Nyt solen uten dårlig samvittighet

På CeBit tidligere i år presenterte Citrix løsningen som gir deg tilgang til hele PCen din fra en håndholdt enhet. Henning Romero er en av 12.500 nordmenn som allerede bruker løsningen daglig.

Prinsippet er som følger: I hånden har du en PDA eller en avansert mobiltelefon. Med denne ringer du opp en server, og vips har du tilgang til alle programmer og dokumenter som du har på jobben. Dermed kan du fint sitte på stranden og utføre alle dine vanlige kontoroppgaver. I og med at programmene kjøres og dataene behandles på serveren, vil du ikke merke forskjell på om du sitter på kontoret eller ikke.

Ingen nedlastning

Bakgrunnen for løsningen er at de fleste av oss har et ønske om å få tak i informasjon uten å måtte være der informasjonen befinner seg. En løsning kunne vært å hele tiden laste inn all programvare og oppdatere dokumenter hver gang du er innom kontoret, vel og merke dersom du hadde hatt en håndholdt enhet som kunne takle all denne informasjonen.

De håndholdte enhetene som finnes på markedet i dag har nemlig alt for lite minne, og er gjerne inkompatible med programvaren du ønsker å kjøre. I tillegg har de for lave prosessorhastigheter til å kunne utføre tunge operasjoner. Dersom du ønsker å sende og motta informasjon over Internett får du i tillegg problemer med overføringshastigheten. Med den båndbredden du har tilgang på i dag er det rett og slett for smertefullt å hente mye informasjon over nettet.

Fata Morgana

Det er her Citrix kommer inn i bildet med klientprogramvaren ICA (Independent Computing Architecture). Klienten installeres på PDAen din, og det som kommer opp på PDA-skjermen vil kun være en imitasjon av hva som egentlig skjer på en PC/server et annet sted. Operasjonene utføres altså ikke på PDAen, det bare ser slik ut fordi dine tastesignaler sendes frem og tilbake og skjermbildet oppdateres hvert andre sekund.

Programvaren og brukerdataene kan enten være lagret på en server stående på jobben, eller man kan velge å sette det bort til en ASP. Intellinet er ett av selskapene som kommer inn under den siste kategorien her hjemme, og ble startet da Citrix lanserte sin ICA-klient. De har spesialisert seg på lagring av data, samt å kjøre kundenes kontorapplikasjoner over mobilt Internett. Hovedtanken er at kundene skal få tilgang til den informasjonen de ønsker når og hvor de ønsker det.

One size fits all

Intellinet har over 12.000 brukere bare i Norge som alle benytter denne tjenesten. Naturlig nok bruker også administrerende direktør, Henning Romero, Citrix-løsningen.

- Jeg bruker det hver gang jeg ikke er på kontoret. I og med at ICA-klienten gjør dataene "tynne" får jeg tilgang til alle de programmene jeg har på jobben, enten jeg sitter med en mobiltelefon, iPaq eller en bærbar PC. Når jeg kommer tilbake på kontoret trenger jeg ikke synkronisere dataene fordi dette blir gjort automatisk mens jeg jobber, sier Henning Romero.

Fordi Citrix har brukergrensesnitt som er tilpasset alle håndholdte enheter, spiller det ingen rolle hva du benytter for å få tilgang til dataene. Du kan også bruke en vanlig PC til å kommunisere med Citrix-serveren. Poenget er at du må ha en Citrix ICA klient installert, og at serveren du kobler opp mot har Citrix serverprogramvare installert.

Flere pakker

Dersom du bare ønsker å få tilgang til e-posten din til enhver tid, koster det rundt 150 kroner å flytte denne over til Intellinet. Dersom du ønsker en kontorløsning som også inkluderer MS Office, Exchange, Antivirus, support m.m. koster dette rundt tusenlappen per bruker. Da kan du også lagre 200 MB med dokumenter (programmer kommer i tillegg), og har alltid tilgang til siste versjon av programmene.

Andre aktuelle løsninger

Dersom programmene du bruker på jobben er tilrettelagte for håndholdte enheter og har en kontinuerlig synkroniseringsfunksjon trenger du ikke Citrix og ICA. Foreløpig er det imidlertid få programmer som er tilrettelagt for denne typen bruk, men de kommer.

Mamut er et av de få selskapene som har vært forutseende nok til å foreta disse tilpasningene allerede. Benytter du et av deres programmer får du den samme funksjonaliteten som Citrix gir deg.

Uansett er prinsippet med å sitte i solen og jobbe noe vi alle kan like i disse dager ...