Nye, superraske bredbåndsforbindelser

Norske NorWeb – eller Backbone Norway, som de snart blir hetende – tilbyr Internett-forbindelse via satellitt og garanterer hastigheter på 2 Mbps eller 45 Mbps, avhengig av pakkeløsningen du velger. Med pakkeløsningen NorWeb SATDEM, som legges ut for salg i morgen, vil de ta opp konkurransen med Europe Online.

Det har i den senere tid vært en del misnøye rundt Europe Onlines Internett-forbindelse via satellitt, som brukes med satellittmodemet Kiss SATDEM. Du kan lese mer om dette i artiklene 2 Mbps båndbredde med SATDEM og Europe Online -- en løgn? og Lynrask ftp-nedlasting på egen kanal?.

Nå får Europe Online konkurranse.

Gjennom sine forhandlere, tilbyr NorWeb Nettverk Tjenester ANS abonnement på nedlasting fra Internett via satellitt. Og de lover garanterte hastigheter på 2 Mbit per sekund (Mbps) eller 45 Mbps, avhengig av abonnementet du velger. Foreløpig kan ikke abonnementene selges separat, den muligheten kommer i april. Men du kan kjøpe en komplett SATDEM-pakke fra Real Computer fra og med i morgen, 1. februar.

Hvordan kan 2 Mbps eller mer garanteres?

Men hvordan kan NorWeb garantere nedlastingshastigheter på 2 Mbps og 45 Mbps? Vi har jo sett hvordan Europe Online har måttet sperre nedlastingshastigheten på 512 Kbps og ikke klarer å opprettholde en hastighet på 2 Mbps, som mange mener de har blitt lovet.

NorWeb selger, via sine forhandlere, det samme som Next Interactive, nemlig satellittmodemet Kiss SATDEM. Men:

- Vi bandt oss ikke til Europe Online-avtalen, i motsetning til Next Interactive, sier teknisk sjef i NorWeb, Ronny Berntsen, til DinSide.

I stedet er det Backbone America som leverer Internett-abonnementet via satellitt til NorWebs kunder.

Backbone America er det samme for Amerika som NIX (Network Information Exchange) er for Norge; et knutepunkt for Internett-forbindelser. Backbone America tilbyr en såkalt strippet tjeneste. Det betyr at du med et abonnement ”kun” får Internett-aksess, og ikke portaler eller lignende tjenester som andre Internett-leverandører ofte tilbyr.

I følge Berntsen benytter Backbone America en satellitt som er nyere og raskere enn Astra (som benyttes av Europe Online). Denne kommunikasjonssatellitten, som ligger på 7 grader vest, ble skutt opp av European Space Agency (ESA) relativt nylig. Og den har ikke fått noe navn, siden det kun er TV-satellitter som får navn og denne satellitten ikke tilbyr TV-kanaler, i følge Berntsen.

- Europe Online har ikke hastighet nok i seg selv. Astra er en gammel satellitt, sier Berntsen som kommentar til hvorfor EON ikke klarer å opprettholde en hastighet på 2 Mbps, og legger til:

- Dessuten er Europe Online også sprengt.

Berntsen forklarer videre at når en linjeleverandør ikke er en Internett-leverandør (eng. ISP, Internet service provider), slik som er tilfellet med Backbone America, så behøver ikke selskapet å ta ISP-hensyn. Som eksempel trekker han frem at proxy-serveren til en Internett-leverandør, som f.eks. Europe Online, også må være tilpasset brukere som surfer på portal-nettstedet deres med forbindelser med lav overføringshastighet (f.eks. oppringt forbindelse). Slike hensyn behøver Backbone America ikke å ta.

Kombinasjonen av disse elementene gjør at NorWeb kan garantere 2 Mbps og 45 Mbps forbindelser med Backbone America-abonnementet, i følge Berntsen.

Begrenser antall abonnenter

I tillegg vil NorWeb sørge for å ikke sprenge kapasiteten på den dedikerte forbindelsen til Norge, og setter en foreløpig begrensning på 1.500 Backbone America-abonnenter her til lands.

- Vi har valgt å sette en begrensning, for å kvalitetssikre produktet for våre kunder, sier Berntsen. Hvis NorWeb ser at de har ytterligere kapasitet, vil de eventuelt åpne for flere abonnenter etter hvert.

Så hvis du er interessert, gjelder det kanskje å kaste seg på lasset? Pågangen av interesserte har vært stor, og én dag fikk NorWeb hele tusen SATDEM-relaterte henvendelser, forteller Berntsen til DinSide. Han poengterer at NorWeb ikke selger SATDEM-pakkene direkte, men at slike henvendelser må gå gjennom deres forhandlere.

I tillegg til hektisk jobbing for å utvikle et større forhandlernett, er det også travle tider for NorWeb av andre grunner: Om tre uker endrer selskapet navn til Backbone Norway og blir da en Internett-leverandør for bredbåndsløsninger.

Opplastingshastighet også viktig!

Berntsen presiserer også noe han synes Europe Online har unnlatt å poengtere:

- For å få utnyttet kapasiteten maks, må man også ha en rask request-linje.

Derfor anbefaler NorWeb en relativt rask forbindelse fra deg og til nettet. Dette gjenspeiles i pakkeløsningene NorWeb tilbyr.

Ute på markedet

Fra og med 1. februar, er det flere pakkeløsninger som skal tilbys av Real Computer, som er først ute av flere NorWeb SATDEM-forhandlere. Berntsen, NorWebs tekniske sjef, skisserer pakkeløsningene slik:

2 Mbps NorWeb SATDEM-pakke inneholder:

  • Et års abonnement på Backbone America, som gir 2 Mbps nedlasting fra Internett via satellitt
  • Et års Internett-abonnement fra Enitel (til opplasting til Internett)
  • Et Kiss SATDEM PCI-kort
  • Et års abonnement på Europe Online (den norske Kiss SATDEM-distributøren, Next Interactive, har bundet seg til å selge EON-abonnementer i en pakkeløsning sammen med Kiss SATDEM-kortene, og denne avtalen slipper heller ikke NorWeb unna når de selger SATDEM-kortene videre i sin pakke.)
  • I tillegg kan du også kjøpe parabolantenne, hvis du trenger det.

Berntsen opplyser at et 2 Mbps abonnement hos Backbone America vil koste deg 195 kroner i måneden. I tillegg kommer prisen for Kiss SATDEM-kortet, som inkluderer Europe Online-abonnementet. NorWeb vil legge seg på akkurat samme pris som nettbutikken OLC tar for Next Interactive sin SATDEM-pakke, i følge Berntsen. Også inkludert i totalprisen for NorWebs 2 Mbps-pakke er et års Internett-abonnement fra Enitel, i følge Real Computer sitt nettsted.

45 Mbps NorWeb SATDEM-pakke inneholder:

  • Et års abonnement på Backbone America, som gir 45 Mbps nedlasting fra Internett via satellitt
  • Abonnement på Enitel Airborne (radioforbindelse til opplasting til Internett, i Oslo og Trondheim) eller abonnement på annen, standard fastlinje til opplasting, ellers i landet.
  • Et Kiss SATDEM PCI-kort
  • Et års abonnement på Europe Online
  • Parabolantenne, hvis ønsket

Denne pakkeløsningen er en høykapasitets bedriftsløsning, sier Berntsen.

Et 45 Mbps abonnement vil koste deg 995 kroner per måned. I tillegg må du betale for fastlinjen. Som eksempel nevnes at veiledende pris for en standard fastlinje (altså ikke Enitel Airborne) på 128 Kbps kommer på 4.200 kroner ekskl. moms per måned, i følge Berntsen. Prisen for SATDEM-modemkortet og EON blir som ved kjøp av 2 Mbps-pakken.

Totalprisen for hver pakkeløsning vil bli lagt ut på nettsidene til Real Computer, antagelig vis i dag.

Du vil få SATDEM-pakken (inklusive EON-abonnementet) relativt raskt, men det er tre ukers leveringstid på Backbone America-abonnementet. Dette fordi kortet hardkodes til hver bruker eller hver satellittpakke, forklarer Berntsen til DinSide. Derved kan det ikke overføres til en annen satellittpakke. Dette gjøres for å sikre at kortet ikke blir misbrukt, i følge Berntsen.

Europe Online fremdeles interessant

I tillegg til funksjonen som satellittmodem, fungerer Kiss SATDEM-kortet også som en digital satellitt TV-mottaker for PCen. Men siden du ikke får tilbud om slike tjenester gjennom Backbone America, så kommer også Europe Online-abonnementet til nytte.

Som EON-abonnent kan du nemlig blant annet laste ned forskjellige video- og audio-tilbud gjennom EONs medlemstjenester.
Du kan lese mer om Europe Onlines tilbud i denne artikkelen. Og her du finner ytterligere informasjon om Internett via satellitt.

Har du erfaringer med – eller meninger om – Europe Online eller pakkeløsningen NorWeb SATDEM? Fortell oss om dette i diskusjonen nedenfor!