Nye Opera for Android: Lover å kutte surferegningen

Den norske nettleseren sparer deg nå for datatrafikk når du streamer video.

<b>BILLIGERE Å STREAME VIDEO</B>: Bruker du Netflix gjennom den nye Opera-nettleseren for Android, kan du spare kostnader ved å komprimere videoene. Foto: Dinside
BILLIGERE Å STREAME VIDEO: Bruker du Netflix gjennom den nye Opera-nettleseren for Android, kan du spare kostnader ved å komprimere videoene. Foto: Dinside Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opera har nettopp lansert nye versjoner av sin nettleser for Android-mobiler og nettbrett. Og den største nyheten i Opera 32 er en helt ny videokomprimering som gir lavere surfekostnader.

I tillegg skal den nye versjonen gi bedre støtte for webapplikasjoner, bedre nedlasting og forbedret fanebytting, skryter selskapet i en pressemelding.

Les også: Lurt å kjøpe mobil til én krone?

Sparer datatrafikk

Med videokomprimering-funksjonen vil videoer både bli nedskalert til lavere oppløsning og komprimert i filstørrelse for å spare mobildata. Funksjonen må aktiveres i innstillingene for datasparing. Dette kommer i tillegg til Operas allerede etablerte løsninger for komprimering av bilder og andre grafiske elementer.

Mer enn halvering

Huk av for vidoe compression i appen, så vil resten gå av seg selv, lover Opera.
Huk av for vidoe compression i appen, så vil resten gå av seg selv, lover Opera. Vis mer
Henrik Gustav Faller er kommunikasjonssjef hos Opera. Foto: OPERA
Henrik Gustav Faller er kommunikasjonssjef hos Opera. Foto: OPERA Vis mer


- Folk ser i dag svært mye video på mobiler og nettbrett. Dessverre kan det spise opp et dataabonnement raskt, og bufring skaper mye frustrasjon. Med denne løsningen unngår brukerne dette, sier produktdirektør i Opera, Andreas Thorsheim.

- Hvor mye datatrafikk kan man spare ved å aktivere dette?

- Det avhenger litt av kilde og andre forhold, men 50-60 prosent er realistisk - for eksempel fra YouTube og Netflix, sier kommunikasjonssjef Henrik Gustav Faller i selskapet.

Han legger til at komprimeringen skal fungere på de fleste ikke-krypterte videokilder (red. adm: Nettsteder som ikke starter adressen med https://).

Vil det være stor kvalitetsforringelse?

- Nok en gang kommer det litt an på situasjonen, men normalt skal man ikke oppleve særlig forskjell, sier Faller.

Vi det ta lengre tid å laste videoene med komprimering aktivert?

- Med unntak av en liten forsinkelse i starten, vil det ikke være forskjell. Oppesiden er at du vil klare deg med lavere båndbredde, og dermed vil avbrudd under avspillingen forekomme sjeldnere, sier han.

Få også med deg denne saken: Slik sparer du mobildata

Webapplikasjoner blir som apper

Med bedre støtte for webapplikasjoner, mener Opera å kunne tilpasse vanlige websider slik at de åpnes og brukes som om de var apper, med ikon og snarvei på hjemskjermen.

Webapper har blant annet den fordelen at de slipper å oppdateres, og man sparer lagringsplass på telefonen.

Hårete vekstmål

Nettleseren lever litt i skyggen av Safari (iOS) og Chrome (Android/iOS), men selskapet har store ambisjoner om vekst de neste årene.

- Vi har som mål å øke vår brukerbase på Android fra dagens 145 millioner til 275 millioner brukere innen 2017 og vi bruker mye ressurser på å utvikle funksjoner som skaper gode brukeropplevelser, samtidig som brukerne får den raskeste surfeopplevelsen på alle slags nett, sier Thorsheim.

Opera 32 for Android er gratis, og kan lastes ned fra Google Play.

Les også:
Nå leker Microsoft seg med Android

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!