Palm m100 kan friskes opp med fargeglade deksler.
Palm m100 kan friskes opp med fargeglade deksler.Vis mer

Nye muligheter med Palm m100 håndholdt PC

I løpet av september kommer Palms nye håndholdte PC – m100. Lavprismodellen gir deg fargerike og praktiske muligheter.

Palm er allerede kjent for sine populære håndholdte PCer og operativsystemet Palm OS, som dominerer markedet for PDAer (personlige digitale assistenter). Vi har bl.a. tidligere omtalt Palm IIIc og IIIe.

Innen utgangen av september kommer høstnyheten Palm m100 til Norge. Modellen ble lansert i USA i går. Også dette er en rimelig modell som – på lik linje med f.eks. PDAene Palm IIIe og IIIx samt Casio Cassiopeia PV-250 og PV-750 – koster under eller rundt 2.000 kroner (inkl. mva) i Norge. Veiledende pris for Palm m100 er 1.630 kroner eks. mva.

Nytt navn, nye muligheter

Palm m100 skiller seg fra tidligere modeller på flere måter. Ikke bare er navnet annerledes (eksisterende Palm-modeller tilhører seriene III, V og VII – sistnevnte kun tilgjengelig i USA). Med den nye modellen kan du også bytte ut den svarte fronten med fargerike utgaver. For 215 kroner pluss moms kan du velge mellom fronter i farger som Palm kaller Silver Mist, Blue Mist, Green Mist, Pacific Blue og Ruby Pearl – i reneste iMac-stil.

I tillegg gir m100 deg muligheten til å notere korte beskjeder eller skisser i din egen håndskrift, rett på den trykkfølsomme skjermen. Du kan overføre disse skribleriene til andre applikasjoner, eller overføre dem til PC eller Mac med Palm Desktop-programmet som følger med.

De ”håndskrevne” notatene kan også kobles til alarm, som kan settes til å varsle på den dagen og det klokkeslettet du måtte ønske.

Alarmfunksjonen, som nås enkelt fra alle programmer når maskinen er i bruk, skal også kunne fungere bra som vekkerklokke. Du kan aktivere en sterkere og lengre alarm for vekkerklokkefunksjonen. I tillegg har det beskyttende omslaget til m100 en knapp og et gjennomsiktig vindu for de nye klokkefunksjonene. Du ser tiden gjennom vinduet hvis du trykker på denne knappen, og skjermbelysningen aktiveres hvis du holder knappen nede.

MP3-spiller og modem kommer

I tillegg til de innebygde funksjonene, informerer Palm også om at andre tilleggsenheter kommer etter hvert. Palm har over 1.000 tredjepartsutviklere, og det snakkes bl.a. om en MP3-løsning og et modem fra Singapore Shinei Sangyo Group and Companies. Plug-in digitalkamera og ekstra lagringsmuligheter er andre enheter som nevnes.

Du kan allerede velge mellom flere typer etuier, og du kan kjøpe Palms sammenleggbare tastatur til m100 for rundt en tusenlapp.

Lettvekter

Den nye modellen er mer avrundet i fasongen enn eksisterende Palm-modeller. Den måler 11,8 x 7,9 x 1,8 cm og veier 124,5 gram når batterier er installert. Det rangerer m100 blant de letteste Palm-modellene – bare modellene i Palms V-serie er like lette.

Palms HotSync-kabel Vis mer

Som med tidligere Palm-modeller, kan du synkronisere informasjonen på din håndholdte PC med informasjonen på en stasjonær (eller bærbar) maskin ved hjelp av Palms HotSync-teknologi. Men, i stedet for å måtte benytte en Palm dokkstasjon som på andre modeller, kan du med m100 greie deg med en lettere HotSync-kabel. Skulle du likevel ønske en dokkstasjon, kan denne kjøpes i tillegg.

m100 er utstyrt med Palms eget operativsystem, versjon 3.5. Programvarepakken inneholder kalender, adressebok, huskeliste, notatbok, kalkulator, alarm/vekkerklokke og funksjoner for overføring av data via den infrarøde porten. Infrarød overføring fungerer best innen en rekkevidde på 10 cm til 1 meter.

Du får 2 MB internminne å rutte med. Til sammenligning har modeller i samme prisklassen (modeller til under kr. 2.500 som finnes på markedet i Norge i skrivende stund) som regel også 2 MB RAM. Palm IIIx har 4 MB, men koster noen hundrelapper mer en det m100 vil koste – hvis vi tar utgangspunkt i veiledende priser.