<B>USTABILE?</B> En dansk teleanalytiker hevder smartmobiler generelt sett har mindre stabil forbindelse mot mobilnettet enn eldre og enklere modeller.
USTABILE? En dansk teleanalytiker hevder smartmobiler generelt sett har mindre stabil forbindelse mot mobilnettet enn eldre og enklere modeller.Vis mer

- Nye mobiler har dårlig forbindelse

Den danske teleanalytikeren John Strand hevder smartmobilene er for dårlige til å holde på samtalen.

Teleselskapene vet ganske mye om deg, det er bare å se på en spesifisert mobilregning. De fører også intern statistikk over kvaliteten på mobilnettet, blant annet i form av tall som viser hvor ofte samtaler blir brutt, og hvor lang tid det tar før det skjer.

Den danske teleanalytikeren John Strand hevder han har fått tilgang til slike data fra danske mobiloperatører, og de er ikke spesielt oppmuntrende for HTC, LG, Samsung, Apple og andre smartmobilprodusenter.

- Gammelt bedre enn nytt

- Gode, gammeldagse telefoner er ofte bedre enn de nye smartmobilene til å holde på forbindelsen. De fungerer bedre på mobilnettet, og det går betydelig lenger tid før de mister forbindelsen, sier John Strand, direktør i Stand Consult, til danske Business.dk.

Strand skal angivelig ha fått tilgang til målinger som altså viser hvor lang tid de ulike mobiltelefonene bruker før de faller ut, og selv om ingen vil nevne verstingene ved navn, mener Strand å ha funnet et mønster som viser at én gruppe skiller seg ut: smartmobilene.

Salget av slike telefoner har eksplodert de siste årene, og de utgjør en type mobiler som er langt mer avanserte enn tilsvarende mobiler for bare fem-seks år siden. Det er en klisjé å kalle dem for "små datamaskiner", men så veldig langt unna sannheten er det ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avansert = komplisert

Og nettopp det at de er avanserte er det som gjør dem upålitelige, ifølge Strand.

Teleanalytiker John Strand.
Teleanalytiker John Strand. Vis mer

- Smartmobiler er meget kompliserte telefoner, som ofte sender og mottar datatrafikk i bakgrunnen. Dette skaper mer såkalt signaleringstrafikk i nettverket, sier John Strand.


Det er nettopp denne signaleringstrafikken som delvis har fått skylda for Telenors omfattende nettverkssammenbrudd tidligere i år, og Telenor har selv pekt ut Android-smartmobiler som én av de største utfordringene for signalerings-kapasiteten.

Presset konkurransesituasjon

Den danske teleanalytikeren sier at av de 50 mestselgende mobilene i Danmark vil de verste modellene bare klare å holde på signalet i rundt 158 minutter (gjennomsnittlig) før de faller ut, mens de beste strekker seg helt til 1.360 minutter, eller nesten et helt døgn.

- Tallene er satt sammen ved hjelp av målinger foretatt på en rekke mobilnettverk i Europa, og man har målt de mobilene som finnes produktsortimentet, det vil si mobiler som folk faktisk kan kjøpe i butikkene i dag, sier John Strand til Business.dk.

Han mener også at hovedårsaken til forskjellen mellom kvalitetsforskjellen på gamle og nyere mobiler er en særdeles presset konkurransesituasjon, der produsenter sender mobiler ut på markedet før de er ferdig. Strand nevner blant annet Apples iPhone 4, som i USA fikk mye oppmerksomhet etter at det ble påvist svakheter ved antennekonstruksjonen, men hevder også på generelt grunnlag at antennedekningen på smartmobiler har blitt dårligere enn tidligere, først og fremst fordi de avanserte mobilene bruker betydelig mer strøm.