Ny Snapdragon-prosessor annonsert

Blir nok å finne i en rekke toppmodeller neste år.

<strong>KOMMER:</strong> Det er rimelig å anta et flere av neste års toppmodeller vil ha Snapdragon 820 innabords. Foto: QUALCOMM
KOMMER: Det er rimelig å anta et flere av neste års toppmodeller vil ha Snapdragon 820 innabords. Foto: QUALCOMM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Qualcomm har hatt stor suksess med sine Snapdragon-prosessorer, som i flere år har vært brukt i mang en mobiltelefon; både billige så vel som dyre.

Gjeldende toppmodell, 810, har de imidlertid hatt litt trøbbel med.

Den viste seg nemlig å utvikle mye varme, og flere produsenter valgte derfor andre løsninger.

Samsung, som brukte Snapdragon i Galaxy S5, brukte sin egen Exynos-brikke i S6-modellene, mens LG gikk for «lillebror» 808 i sin LG G4. Ser vi på Sony, som valgte 810-prosessoren til sin Z3+, slet de med varmeutvikling, der vi flere ganger fikk beskjed om at kameraappen måtte lukkes på grunn av varme i enheten da vi testet den.

For ordens skyld – Sony bruker også 810-prosessoren i sin Z5-serie – Z5 Compact, Z5 og Z5 Premium (test kommer). Men der har de nå fått bukt med varmen ved å konstruere egne varmeledere på innsiden av telefonen.

Dobbelt så rask

Denne uka annonserte Qualcomm sin nye toppmodell, Snapdragon 820. I følge selskapet skal den nye utgaven, med en 64-bit Kryo-prosessor med fire kjerner, være dobbelt så rask som forgjengeren (selv om den har åtte kjerner). Grafikkbrikken, Adreno 530, skal være 40 prosent raskere.

Og det samtidig som at 820-utgaven skal være dobbelt så strømeffektiv i forhold til tidligere.

image: Ny Snapdragon-prosessor annonsert


Enda raskere lading

Snapdragon 820 vil også støtte Qualcomms nye ladeteknologi, Quick Charge 3.0. Den skal være opptil 38 prosent mer effektiv enn 2.0-varianten og skal kunne lade et normalt telefonbatteri (2.750mAh) fra 0-80 prosent på 35 minutter.

Måten Qualcomm får til dette på er via en såkalt «intelligent negotiation for optimum voltage». Det gjør at telefon og lader sammen kan sørge for at spenningen hele veien gjøres optimal. Her kan spenningen finjusteres i trinn på ±200mV – fra 3,6V til 20V, mens 2.0-varianten har bare støtte for 5, 9, 10 og 20 volt.

Raskere WiFi og 4G

En telefon med Snapdragon 820 innabords vil kunne dra nytte av LTE kategori 12 og 13, som betyr at man i kompatible telefonnett vil kunne få hastigheter helt opp til 600Mbps på nedlasting og 150Mbps på opplasting.

Også i trådløse nett vil ytelsen kunne forbedres, med støtte for 802.11ad og 802.11ac 2x2 MU-MIMO, som kan gi to til tre ganger økt teoretisk hastighet i forhold til eksisterende modeller.

Opp til 28 megapiksler

Hva gjelder kamera støttes bildebrikker opp til 28 megapiksler, med 14-bit prosessering.

Det skal være støtte for ganske kraftige kamerafunksjoner, som å ta inntil 30 bilder i sekunder med 25Mp oppløsning, sanntids-sporing av objekter i bildet (inkludert autofokus og filtre på deler av bildet) og hurtig gjenkjennelse av tekst.

Er du interessert i enda flere detaljer, har Qualcomm en rikholdig informasjonsside.

Her finner du Dinsides mobiltester