Dette er den rykende ferske Samsung/Google-telefonen, med 4,65" Super AMOLED-skjerm og HD-oppløsning. Foto: Samsung
Dette er den rykende ferske Samsung/Google-telefonen, med 4,65" Super AMOLED-skjerm og HD-oppløsning. Foto: SamsungVis mer

Ny Nexus-telefon og Ice Cream Sandwich

Samsung og Google med store Android-nyheter i natt.

Klokka 04 i natt norsk tid gikk den planlagte pressekonferansen fra Samsung og Google av stabelen i Hong Kong. I løpet av seansen viste selskapene frem den nye Google-telefonen, Galaxy Nexus, som blir den første enheten som kjører Android v4, kodenavn Ice Cream Sandwich.

Begynner vi med telefonen var ryktebørsen ganske korrekte i forkant av arrangementet. Galaxy Nexus blir en stor telefon med 4,65" Super AMOLED-skjerm og HD-oppløsning, altså 1280x720. Med det har telefonen 50% flere piksler på skjermen enn iPhone 4/4s, og da samme oppløsning som kommende Samsung Galaxy Note.

Prosessoren er en dobbeltkjerne som snurrer på 1,2GHz. Telefonen kommer i to versjoner med henholdsvis 16GB og 32GB innebygd minne, pluss 1GB RAM. Det vil også finnes en LTE-utgave av Galaxy Nexus (kalles "4G" i Norge), selv om det er HSPA+-utgaven (såkalt turbo-3G) som blir å finne i norske butikkhyller.

Telefonen har også NFC innebygd, samt et 5Mp-kamera med mulighet for å filme i 1080p-oppløsning. I følge Samsung vil kameraet ha tilnærmet null utløserforsinkelse, og selv om det høres lite ut i disse dager med 5Mp, bør det være nok til å få helt fine A3-utskrifter. Batterikapasiteten er 1750mAh.

Lansering er i november og telefonen vil koste rundt 5000 kroner veiledende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Android 4.0 – Ice cream sandwich

Kanskje enda mer spennende for Android-brukere var lanseringen av den neste Android-versjonen. Versjon 4 (Ice cream sandwich) blir den første Android-versjonen som er laget både for telefoner og nettbrett.

For det første er brukergrensesnittet endret noe med fokus på enkelhet, og systemfonten skal også være mer lesbar enn den forrige. Borte blir også de fysiske knappene på Android-telefoner, for fra denne versjonen vil knappene finnes på skjermen slik de gjør på Honeycomb-nettbrett i dag.

Multitasking ikke bare med ikoner, men nå også mer skjermbilder fra de ulike åpne appene.
Multitasking ikke bare med ikoner, men nå også mer skjermbilder fra de ulike åpne appene. Vis mer


Multitasking (kjøring av flere programmer på én gang) er blitt er visuell der du trykker på en knapp for å se skjermbilder fra kjørende og sist åpnede programmer, og ikke bare selve ikonet. Apps kan også grupperes i mapper på hjemmeskjermen ved å dra ikoner over hverandre slik denne løsningen fungerer på iOS.

I Android 4.0 kan du se hvilke apps som har brukt hvor mye trafikk og sette opp varsling.
I Android 4.0 kan du se hvilke apps som har brukt hvor mye trafikk og sette opp varsling. Vis mer

Her er noen av nyhetene i Android 4.0:

  • Ansiktsgjenkjenning – lar deg låse opp telefonen ved å vise deg foran frontkameraet. Se også hvordan du kan låse opp telefonen med ansiktet allerede.
  • Forbedret varsling – flere tilpasningsmuligheter, samt muligheten til å fjerne én av dem ved å sveipe den ut av bildet.
  • Android Beam - lar deg sende bilder, musikk, lenker etc. fra én telefon til en annen ved å holde dem inntil hverandre (krever NFC).
  • Forbedret kamera – Bildestabilisering, bedre autofokus, panoramafunksjon og såkalt time-lapse (der du f.eks. kan ta ett bilde hvert 20. sekund). I tillegg har kameraet fått sanntidseffekter på samme måte som Photobooth på iOS.

  • Dataforbruk – du kan nå sjekke databruken din innenfor en gitt tidsperiode, se hvilke apps som har brukt mest data etc. Det er også mulig å angi en månedlig grense slik at du bli varslet når du nærmer deg den magiske terskelen der hver megabyte begynner å koste penger.
  • Innebygd screenshot-støtte – endelig. Dette har vært svært tungvint på Android, selv om enkelte produsenter har laget støtte for det underveis. Nå kan du bruke hjem [volum ned]+[av/på] for å ta skjermbilde av det du ser på skjermen.
  • Svar med en tekstmelding – når noen ringer kan du velge blant tekstmeldinger du har definert på forhånd, altså f.eks. "Opptatt, ringer om et par timer". Dette er for øvrig noe blant annet Samsung har implementert i sitt Touchwiz-grensesnitt.

I tillegg en rekke små forbedringer. Du kan endre størrelse på widgets, copy/paste-funksjonen har blitt lettere å bruke, en ny People-applikasjon beriker kontaktlista med informasjon fra tjenester som Facebook og Google+, forbedringer i Gmail og Google Calendar og mer til. Nettleseren har også fått en oppdatering og kan nå lagre nettsider slik at de kan leses uten nettilgang, den kan be om den ikke-mobiloptimaliserte utgaven av en nettside og er dessuten raskere enn før.

Les mer om nyhetene i Android v4.0 på Androids utviklersider.