Slik tror Nokia UMTS-terminalene vil se ut.
Slik tror Nokia UMTS-terminalene vil se ut. Vis mer

Ny mobilrevolusjon nærmer seg

Televerdenen elsker forkortelser. Har du lært deg å bruke SMS og WAP? Snart får du to nye forkortelser å holde styr på; 1. februar introduseres GPRS, og neste høst kommer neste generasjons mobilnett, UMTS.

Publisert

Etter at mobiltelefonen kom, har vi sett tre store omveltninger; Først hadde vi NMT (1.generasjon mobilnett) med telefoner store som kofferter, deretter fikk vi mindre telefoner og gikk over til bruken av GSM-nettet (2. generasjons nett) som etter hvert har blitt en standard i store deler av verden.

De siste årene har den største endringen vært muligheten til å sende tekst-meldinger (SMS) og begrenset oppkbling mot Internett. Med andre ord; enkle former for digital dataoverføring.

Mobiltelefon med kamera

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Nå er en ny omveltning i vente. Fenomenet kalles UMTS (Universal Mobile Telecommunications), og regnes som 3G, tredje generasjons mobilteknologi. Ved overgangen til UMTS snakker vi ikke lenger bare om mobiltelefoner, men om terminaler. Terminalene vil være tilkoblet Internett hele tiden, og komme i flere utgaver. De vil være en slags telefon med ekstra stor skjerm, gjerne en kombinasjon av flere apparater, for eksempel telefon, PDA og kamera i samme apparat.

Mens vi venter på UMTS, kommer GPRS (General Packet Radio Service). Denne teknologien har lenge blitt kalt generasjon 2.5, men ble tidligere i høst kalt generasjon 2.7 av Ingvild Myhre, administrerende direktør i Telenor Mobil. Grunnen er at vi vil se mange av fordelene med UMTS allerede ved innføringen av GPRS i februar.

Hvorfor sende data i pakker?

Mens GSM med WAP og SMS er en linjesvitsjet teknologi, er GPRS en pakkesvitsjet teknologi som skal utvide overføringskapasiteten på mobilnettett fra dagens 9,6 Kilobit per sekund (Kbps) til 114 Kbps (i alle fall i teorien). Dette betyr at telefonen bare sender signaler akkurat i det du mottar eller sender noe over nettet. Dermed kan du allerede med GPRS ha Internett online på telefonen – med ISDN-hastighet - til enhver tid.

Med pakkesvitsjet teknologi vil en slik oppkobling ikke koste noe (foruten en fast abonnementspris). Kostnadene kommer i det du sender eller mottar data. Mest sannsynlig vil du betale en viss pris per MB som går til eller fra telefonen. Se lenken ”hva vil GPRS koste” for priseksempel.

Raskere Internett på telefonen enn hjemme

Med UMTS vil vi få enda høyere overføringshastigheter enn med GPRS, faktisk helt opp mot 384 Kbps. Dataene vil kunne være både linjesvitsjet og pakkesvitsjet alt ettersom hva som er mest hensiktsmessig. Dette innebærer at du kan laste ned enhver form for kombinasjon av lyd, lys og bilde.

UMTS skal være et globalt system. Ved innføringen av systemet vil vi fortsatt ha tradisjonelle mobiltelefoner som også støtter den nye teknologien, men det nye er innføringen av UMTS-terminaler.

Tilbake til Tema: Mobilt Internett

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer