Ny mobil blir fort gammel

Føler du at mobiltelefonen din er utdatert selv om den kun er noen måneder gammel? Det er ingen tilfeldighet.

Dersom du av en eller annen grunn har forvillet deg inn i en butikk som selger mobiltelefoner i det siste så har du sikkert lagt merke til at utvalget er stort. Faktisk veldig stort, siden de store mobiltelefon-produsentene spyr ut flere titalls modeller hvert år.

Helt avhengig av dine interesser og prioriteringer er det selvfølgelig ikke alle telefonene som passer for deg, og det er heller ikke meningen. I tillegg til å følge såkalte megatrender, altså de store linjene i markedet, sikter også de forskjellige modellene seg inn på deg som et individ. Produsentenes mange modeller sikter altså mot ett eller flere forskjellige segmenter i markedet, og det er således ingen tilfeldighet at akkurat du har mest lyst på akkurat den mobiltelefonen. Eller, for den saks skyld, at du finner modeller du ikke ville bli sett med om du så fikk betalt for det.

Ny mobil blir fort gammelFølger du moten?

Hver bruker kan plasseres i bås etter hvorvidt han eller hun kjøper mobil etter fornuft eller følelser, og hva som er mest viktig av funksjoner, størrelse, design eller pris. Denne inndelingen har resultert i økt segmentering og igjen et langt større utvalg. En gledelig bieffekt for oss testjournalister er at vi ikke blir arbeidsledige med det aller første.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra "gamle dager": R310 fra Ericsson
Fra "gamle dager": R310 fra Ericsson Vis mer


Hvor ble det av håndverkstelefonen?

Mobiltelefonen er altså blitt mer forbruksvare enn noensinne, og godt hjulpet av den stadige utviklingen i ny teknologi samt "må ha"-følelsen når du ser en splitter ny telefon som (faktisk) er skapt for akkurat deg, har mobilens forventede levealder også gått ned. Men her ligger ikke problemet bare i designet eller at den fort blir noe utdatert på det tekniske, for fysisk holdbarhet har selvfølgelig også en del å si.

De fleste av våre moderne mobiler er fylt med relativt skjør elektronikk og optikk, pluss at de store skjermene lar seg lett ripe opp. Store deler av Norge har ikke akkurat det tørreste klimaet på planeten heller (les: fuktskader). I tillegg er det kanskje en grunn til å ikke lage så alt for varige produkter for produsentene? Poenget vårt er i hvert fall at form, farge, design og spesifikasjoner som regel vinner over robusthet.

Hvor ofte bytter du mobiltelefon? (Avsluttet)
En gang i året(27%) 367
En gang hvert andre år(26%) 361
Når den gamle dør(21%) 286
Sjeldnere enn hvert andre år(18%) 250
Omtrent to ganger i året(4%) 52
Mer enn en gang i halvåret(3%) 40
Jeg har ikke mobil(2%) 28
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


For noen grupper betyr dette at det er svært få telefoner som passer. Du som har vært på banen en stund husker kanskje gode, gamle Ericsson R310 eller Nokia 6250, som i tillegg til å ha et godt grep kunne tåle en god dose vann, støv og fysisk misbruk. Vi er også nokså sikre på at de kunne fungere som reservehammer for en hendig snekker.

En annen "tøff" mobil har vært Siemens M65, men etter at BenQ først kjøpte og deretter la ned Siemens mobildivisjon er det bare Nokia igjen som har noe å stille med for deg som har behov for en litt mer robust telefon - med de såkalte "sport-mobilene". Denne serien begynte med 5210, via 5100 til den populære 5140/i og den nåværende modellen 5500 Sport. Telefoner som tåler en direkte sammenligning finner vi ikke i sortimentet til noen av de andre store produsentene som Sony Ericsson, Samsung, LG eller Motorola.

Ny mobil blir fort gammel

Men for mange er ikke Nokias sporty telefoner det helt store, interessant nok kanskje fordi de er for små. For eksempel er det yrkesgrupper som jobber utendørs hele året, og da kunne det kanskje vært greit å ha en telefon som kunne betjenes med kalde eller behanskede fingre.

Men selv om markedsledende Nokia innrømmer at deres sportstelefoner er populære (modeller som 5140/i har solgt godt i de nordiske landene) har de ingen planer om noen nye telefoner i håndverkersegmentet. Og det har som vanlig med økonomi å gjøre, da de mener markedet ganske enkelt er for lite. Det ser ut til at våre kjære utendørsarbeidere ganske enkelt får vente på at resten av den vinterrammede verden når opp på samme nivå når det gjelder mobilbruk...

I mellomtiden finner de kanskje liten trøst i at Nokia 8800 Sirocco med 18 karats gullbelegg (Gold Edition, her avbildet til høyre) med en prislapp på 11.000 blanke kroner kommer med glass som er motstandsdyktig mot riper. Med mindre vi da inkluderer helt spesielle håndverkere.