<strong>DAMA TIL MIKKE:</strong> En av nyhetene i watchOS 3-oppdateringen til Apple Watch er nye urskiver, deriblant Minni Mus. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
DAMA TIL MIKKE: En av nyhetene i watchOS 3-oppdateringen til Apple Watch er nye urskiver, deriblant Minni Mus. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Hva er nytt i watchOS 3?

Ny måte å åpne apper på, men de lastes ikke inn kjappere enn før

Sideknappen på Apple Watch får en helt ny funksjon.

Publisert

Samtidig som Apple avduket iPhone 7, annonserte de også en splitter ny Apple Watch som var vanntett og har innebygd GPS.

Men er du allerede eier av Apple Watch, får du også nå glede av noen nye funksjoner, takket være en oppdatering av operativsystemet watchOS.

På denne tida i fjor lanserte Apple watchOS 2, som blant annet bød på en vekkerklokke-funksjon og ekte klokke-apper.

Da Apple denne uka gjorde iOS 10 tilgjengelig for nedlasting, ble også watch OS 3 sluppet.

Det kanskje viktigste med oppdateringen er at den endrer hva én av de to knappene på Apple Watch brukes til, noe som i praksis forandrer måten man skal bruke klokka på.

Ny måte å åpne apper

Tidligere når man trykket på sideknappen, som er knappen under den digitale kronen, fikk man opp Venner-skjermen, hvor du raskt kunne ringe eller sende tekstmelding til en av favorittkontaktene dine.

Denne er nå erstattet med det Apple kaller for Dock, hvor man akkurat som på iPhone, iPad og Mac får tilgang til apper.

Trykker du nå på sideknappen, får du altså opp et sett med utvalgte favorittapper du kan sveipe deg gjennom for å bruke.

Tanken er at du skal bruke denne i stedet for å trykke på den digitale kronen for å få opp hjemskjermen med apper, noe kanskje folk ikke gjorde så mye uansett fordi det var såpass annerledes fra den kjente og kjære iOS- og Mac-opplevelsen.

<strong>SKAL VÆRE RASKERE:</strong> Den nye Dock-en skal gjøre at det går kjappere å åpne apper enn før. Det er kanskje mindre omstendelig, men en del av appene lastes fortsatt inn tregt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SKAL VÆRE RASKERE: Den nye Dock-en skal gjøre at det går kjappere å åpne apper enn før. Det er kanskje mindre omstendelig, men en del av appene lastes fortsatt inn tregt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Appene som ligger i Dock-en (du kan ha maks ti) skal i teorien lastes inn raskere enn de gjorde før, men vår erfaring til nå er at det ikke er tilfellet, i hvert fall ikke for tredjepartsapper. Det snurrende hjulet dukker fortsatt opp.

Nå er det riktignok ikke så mange tredjepartsapper som er oppdatert med watchOS 3-støtte ennå, så forhåpentligvis vil dette bedre seg.

Overblikk-skjermen, som du får opp ved å sveipe opp fra skjermen, er for øvrig borte, og er byttet ut med et kontrollsenter hvor du kan skru av og på flymodus, spore telefonen din og så videre. Også akkurat som på iPhone.

Enda flere urskiver

Det er fremdeles kun Apple som får lov til å lage urskiver for Apple Watch, selv om du kan tilpasse de som følger med sånn du måtte ønske.

<strong>TILPASS FRA MOBILEN:</strong> Synes du det er knotete å tilpasse urskivene dine på Apple Watch, kan du nå bruke Watch-appen på iPhone. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TILPASS FRA MOBILEN: Synes du det er knotete å tilpasse urskivene dine på Apple Watch, kan du nå bruke Watch-appen på iPhone. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

I watchOS 3 får du enda flere nye urskiver å velge mellom, deriblant en Minni Mus-variant hvor du kan matche fargen på kjolen hennes med fargen på Apple Watch-armbåndet ditt, en analog som også viser et tall med hvilken time det er, samt et par nye aktivitetsvarianter, som gjør det enklere å se hvor mye du har oppnådd av dagens aktivitetsmål.

I watchOS 3 kan du for øvrig sveipe hardt til venstre eller høyre på en urskive for å bytte til en annen. Tidligere måtte du holde og trykke inn urskiva.

Det er også blitt mulig å tilpasse urskivene fra Apple Watch-appen på iPhone. Da bare går du inn i fanen Urskivegalleri, velger en ønsket urskive og tilpasser i vei og trykker på «Legg til» for å ta den i bruk på klokka.

Del aktiviteter med venner

Apropos aktiviteter, watchOS 3 kommer også med en del nye ting på helse- og treningsfronten. Det er blant annet mulig å dele aktivitets- og treningsinformasjon med andre.

Du legger til andre brukere fra Apple Watch-appen, og så kan du se deres informasjon ved å sveipe til høre på aktivitetsringene fra aktivitetsappen på selve klokka. Her kan du også se hvordan dere ligger an i forhold til hverandre, eller sende dem en melding om du ønsker det.

<strong>KONKURRER MOT VENNER:</strong> Med den nye aktivitetsdelingen kan du følge med på hvor mye vennene dine har bevegd på seg i løpet av dagen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KONKURRER MOT VENNER: Med den nye aktivitetsdelingen kan du følge med på hvor mye vennene dine har bevegd på seg i løpet av dagen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Mer helsenytt

Apple har også tilpasset aktivitetsappen for rullestolbrukere, slik at de også kan registrere sin daglige aktivitet i tillegg til at treningsappen får to spesialtilpassede treningsøkter for rullestolbrukere. Påminnelsen «På tide å reise seg!» er endret til «Rull litt rundt».

Treningsappen er dessuten oppdatert til å vise opptil fem datatyper samtidig, slik at du ikke må sveipe så mye underveis i treningsøkten. Det er også blitt mulig å navngi treningsøkter av typen «Annet» til noe mer beskrivende.

I tillegg setter klokka automatisk på pause når du stopper opp midt i en løpetur.

Ny pusteapp

Med watchOS 3 introduseres også en ny pusteapp, som er en slags meditasjonsfunksjon hvor du skal puste dypt i en angitt tidsperiode for å stresse ned.

Standard er ett minutt, men du kan gjøre øvelsen i opptil fem minutter. Ved hjelp av vibrasjoner for klokka vil du få beskjed når du skal puste inn og ut. På slutten måles også pulsen din for å sjekke hvor avslappet du er.

Fitbit lanserte nylig en lignende funksjon kalt «Guided Breathing Session».

Flere meldingsmuligheter

I iOS 10 har meldingsappen fått en kraftig overhaling med en drøss nye funksjoner for å sprite opp iMessage-meldinger med effekter, klistremerker og emojier.

Også i watchOS 3 får meldingsappen noen nye funksjoner. Den ser mer eller mindre ut som før, men du har fått flere svarmuligheter.

Når du mottar en melding, kan du svare med stemmen din, klistremerker og emojier, Digital Touch, forhåndsdefinerte svar eller en ny funksjon kalt Scribble. Her skriver du ganske enkelt bokstav for bokstav med fingertuppen, og så settes de sammen til ord for deg. Dette fungerer dog ikke på norsk enda.

<strong>BALLONGER:</strong> De nye meldingseffektene i iOS 10 spretter også opp på Apple Watch med watchOS 3.
BALLONGER: De nye meldingseffektene i iOS 10 spretter også opp på Apple Watch med watchOS 3. Vis mer

Hvis noen sender deg en iMessage fra iOS 10, skal du også få de nye meldingseffektene om de er sendt ved.

Det gjør blant annet at du får opp tekst som er enten større eller mindre enn vanlig eller tekst med usynlig blekk (som blir synlig når du trykker på den). Du får også bakgrunnene med ballonger, konfetti, fyverkeri og så videre.

SOS

I watchOS 3 er det også en ny SOS-funksjon som lar deg ringe det lokale nødnummeret uansett hvor du er i verden ved at du holder inne sideknappen og trykker på «Nødanrop SOS».

Når anropet er gjort, vil Apple Watch også varsle dine nærmeste pårørende med en melding over til nåværen de posisjon.

Låse opp Mac-en
Når Apple lanserer macOS Sierra, den neste store oppdateringen av operativsystemet for Mac, vil det også bli mulig å bruke Apple Watch til å låse opp Mac-en din.

«Når du har Apple Watch på håndleddet, registrerer Mac-en din at du er i nærheten, logger deg inn automatisk, og er klar til bruk straks du vekker maskinen fra dvale», skriver Apple på sine nettsider.

macOS Sierra blir imidlertid ikke tilgjengelig før den 20. september, så du må vente en uke til for å kunne prøve ut den nye funksjonen.

LES OGSÅ:
Slik er Samsung Gear S4
Vi har testet TAG Heuers smartklokke

To nye Pebble-smartklokker og en bitteliten Spotify-spiller

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer