Nova Launcher en en kjapp og populær hjemskjermerstatter for Android.
Nova Launcher en en kjapp og populær hjemskjermerstatter for Android.Vis mer

Nova Launcher

Kjapp og effektiv hjemskjerm for Android.

Launcheren i Android er appen som sørger for at du har en hjemskjerm ("skrivebord") på telefonen din.

Som med mye annet kan den også byttes ut, og vi har tidligere omtalt flere, blant annet:

Big Launcher - velegnet for svaksynte
TSH Shell 3D - fancy som bare det, men til en høy pris
Chameleon - pen løsning for nettbrett
Espier Launcher - ligner på iPhone
Go Launcher EX - med en haug av tilpasningsmuligheter

I dag er turen kommet til Nova Launcher. Dette er en av de mest populære og oppleves som kjapp i skøytene, ren og pen (minner veldig om den som følger med den "rene" versjonen av Android"), men som i tillegg også har noen små fiffigheter.

Gratis, men da noe begrenset

Nova Launcher er i utgangspunktet gratis, men der visse funksjoner kan låses opp mot et tillegg på 21 kroner for Prime-versjonen. Dermed kan du fint prøve appen før du kjøper, og kanskje greier du deg til og med med gratisversjonen.

Som med de fleste andre launchere er Nova Launcher delt opp i to; hjemskjerm og programskuffen, der alle appene er lagret.

Nova Launcher lar deg lage egne fliker i app-skuffen slik at du kan kategorisere apper.
Nova Launcher lar deg lage egne fliker i app-skuffen slik at du kan kategorisere apper. Vis mer


Begynner vi med den siste, er den tilsynelatende svært lik den som er standard i Android 4.0 og oppover, men i Prime-utgaven får du også mulighet til å lage egne fliker med programgrupper, slik som i vårt eksempel til høyre der vi har laget en egen "foto"-flik der vi har samlet et knippe fotoapper. Du kan også legge ikoner i mapper, samt skjule enkelte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre launchere kan her skilte med direkte avinstallering av apper fra app-skuffen, ulike sorteringsmuligheter etc., men det er så vidt vi kan se ikke tilgjengelig på Nova Launcher.

Les også: 18 anbefalte Android-apps

Nova launcher er kjapp i bruk og lar seg tilpasse med flere ikoner på hjemskjermen enn det som er vanlig ut av boksen.
Nova launcher er kjapp i bruk og lar seg tilpasse med flere ikoner på hjemskjermen enn det som er vanlig ut av boksen. Vis mer


Flere ikoner og autotilpasning

Via Novas innstillingsmeny kan du velge hvor mange ikoner som skal vises på hjemskjermen (og i app-skuffen); opp til 7x7, der standard i Android er 4x5. Det gjør at du får plass til mer, uten at vi strengt tatt synes det er noe problem i forhold til plassen – i hvert fall ikke på de større telefonene i dagens marked.

Nova Launcher sørger også å flytte på de andre ikonene om du flytter på et ikon eller en widget (modul), og alle widgeter kan også justeres både i høyden og bredden. Dessuten kan du lett velge andre ikoner enn de som er standard slik vi har gjort. Dette gjelder for øvrig de fleste av de mer populære launcher-appene.

Du kan også lett legge til, fjerne og omrokere hjemskjermene, samt definere hvilken av dem som skal være standardskjermen når du trykker på hjem-knappen.

Kjekke sveipesnarveier

Den nederste linja ("dock") er som vanlig alltid fast uansett hvilken av hjemmeskjermene du er på, men kan også sveipes uavhengig av resten av skjermen slik at du kan ha inntil tre "sett" med ikoner på den nederste linja (inkludert 1x1-widgets).

Les også: 11 anbefalte Android-widgets

Du kan definere en god håndfull sveipebevegelser som snarveier.
Du kan definere en god håndfull sveipebevegelser som snarveier. Vis mer


Ekstra smart er muligheten til å sveipe et dock-ikon oppover (gjelder betalversjonen) for å gi ikonet en sekundær funksjon. I mitt tilfelle har jeg for eksempel gjort det slik at jeg kan sveipe kameraikonet oppover for å starte en QR-kode-leser, mens et sveip på ringeikonet ringer direkte til en gitt kontakt.

Slike sveipesnarveier finnes også på hjemskjermen som helhet, der du f.eks. kan velge hva som skal skje om du sveiper to fingre nedover eller lager en klypebevegelse (gjelder betalversjonen). Betalversjonen viser også såkalte "badges" på enkelte apper, som angir antall uleste elementer, f.eks. SMS, Gmail, telefonappen osv. I tillegg lar den deg velge blant flere overgangseffekter når du blar fra skjerm til skjerm osv.

Merk altså at Nova Launcher er også ganske "lettdrevet", og mange opplever nærmest å få en ny telefon ved å bytte ut standardløsningen med denne appen, så det kan være vel verdt et forsøk.

Nova Launcher (Google Play, gratis)
Nova Launcher Prime (Google Play, kr 23)

Siden mange har en tendens til å spørre, tar vi det i forkant:
Kalender-widgeten på toppen er Simple calendar widget
Huskelisten er Any.do
Bakgrunnen er Hd Black Metal, lastet ned via Zedge
Ikonene er fra MetroStation