Norske tegn i nettadresser

Endelig kan du nå registrere domenenavn som også inkluderer norske tegn, men i første omgang gjelder det kun for .com, .net og .org.

Norske tegn i nettadresser

Sverige, Korea og Kina var blant pionérene som stod på for å få nasjonale tegn inn på toppdomenenivå. I halvannet år har den amerikanske registraren Nunames tillatt svenske tegn i sine domenenavn som ender på .nu, takket være svenskenes enorme interesse da det ble mulig å registrere .nu-domener. ”Nu” er som kjent svensk for ”nå”.

Men utviklingen fortsetter. Mandag 26. februar åpnet registraren Network Solutions for nasjonale tegn ved registrering av .com-, .net- og .org-domener. Den nye standarden som muliggjør nasjonale tegn er foreløpig ikke satt helt ut i live, men det ventes at alt er klart i løpet av mai. Først da vil standardiseringsorganet IETF ha fastlagt alle de nye retningslinjene.

Førstemann til mølla – igjen.

Ikke før har endringene av reglene for å registrere et .no-domene ført til en regelrett storm av søknader til NORID, så dukker enda en ny mulighet opp. Den store og viktige forskjellen er at for å registrere et domenenavn med .com, .net eller .org, trenger du ikke å være registrert med foretaksnummer slik som det kreves for å få et .no-domene.

Allerede nå går det an å registrere sine navneønsker hos den norske registraren Halden Internett, men navnene vil ikke være operative før implementeringen av den nye navnestandarden er gjennomført i mai. Prisen er satt til 400 kroner for ett år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NORID, som er ansvarlig for registrering av .no-domener og tilhørende navnepolitikk, har ennå ikke sagt noe om når det blir mulig å registrere norske domener med navn som inneholder de norske bokstavene æ, ø og å.

Ekskluderende?

Endringen av navnestandardene er viktig for å unngå en amerikanisering av språk som har sine egne nasjonale tegn. Det er slett ikke utenkelig at nyoppstartede selskap hittil har tenkt seg om to ganger før de har valgt et navn med ”sære” bokstaver, rett og slett fordi de da kan beholde samme navn uten omskrivninger hvis de skal ut på nettet.

Nå ser det ut til at det språklige mangfoldet kan opprettholdes og du får mulighet til å registrere norske stedsnavn, etternavn, firmanavn og andre navn og uttrykk som inkluderer norske tegn. Hva med for eksempel søk.com som norsk søkemotorportal? Nok en gang er det kun opp til fantasien.

Men samtidig er faren stor for at nettsteder med norske tegn i domenenavnet ikke vil bli besøkt av andre enn norske brukere, rett og slett fordi folk i andre land må endre tastaturoppsett for å få fram æ, ø og å. Dermed kan vi nok se langt etter at turistnæringen registrerer navn som møreogromsdal.com for å legge ut turistinfo. Alternativet er jo selvsagt å registrere to navn, en norsk og en engelsk versjon, og så la begge domenenavnene lede til samme informasjon.

Så gjenstår det å se om brukerne vil omfavne den nye muligheten som byr seg eller fortsatt satse på amerikaniserte navn for å kunne nå flere nettsurfere.

Kjenner du at du kribler i kroppen etter å registrere et domene med et norsk navn, kan du gjøre det her.