iPhone X mangler fingeravtrykkleser - hva gjør appene da?

Norske banker forbereder seg på ansikts­­gjenkjenning

Når fingeren ikke lenger kan brukes, håper bankene å bruke fjeset ditt.

VIPPSE MED FJESET: Utviklerne i norske banker håper å kunne bruke iPhone X sin ansiktsgjenkjenning i stedet for fingeravtrykk. Foto: Apple
VIPPSE MED FJESET: Utviklerne i norske banker håper å kunne bruke iPhone X sin ansiktsgjenkjenning i stedet for fingeravtrykk. Foto: Apple Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Apple lanserte nylig to nye iPhone-er: iPhone 8 og iPhone X. iPhone 8 ser ut som iPhone 7, mens iPhone X har en skjerm som dekker hele fronten.

Dermed er hjemknappen på iPhone X borte, og med den, fingeravtrykkleseren.

Nå skal du låse opp telefonen, og betale med Apple Pay for de som kan det, med ansiktsgjenkjenning. Og Touch ID blir dermed byttet ut med det som kalles Face ID.

Men hva skjer da med alle appene du tidligere kunne logge deg inn i bare ved å legge fingeren på hjemknappen?

Vil la deg bruke fjeset

Spesielt norske banker har blitt glade i fingeravtrykkleseren på iPhone. For eksempel kan du nå logge deg inn i flere mobilbanker, eller sende penger med Vipps, ved å vise fingeren.

På en iPhone X, som starter på 11.000 kroner, blir denne muligheten borte. Spørsmålet er om bankene dermed vil gjøre det mulig å logge seg inn ved bruk av fjeset.

- Det er absolutt noe vi er interessert i å se nærmere på. Når er foreløpig for tidlig å si noe om. Vi må først få gjort en grundig vurdering av tjenesten, forteller utviklingsleder Espen Kjølberg i Sparebank 1 til Dinside.

Også de andre bankene vi har snakket med er interessert i å støtte Apples ansiktsgjenkjenning.

IKKE BARE KAMERA: iPhone X analyserer fjes på flere måter. Blant annet stråler den 30.000 prikker av infrarødt lys på ansiktet for å skape en 3D-modell, som mobilen kan analysere. Derfor får ikke andre iPhone-er Face ID ennå, men blir dette en suksess, er det grunn til å tro at den tar over for Touch ID i alle nye iPhoner-er framover. Foto: Apple
IKKE BARE KAMERA: iPhone X analyserer fjes på flere måter. Blant annet stråler den 30.000 prikker av infrarødt lys på ansiktet for å skape en 3D-modell, som mobilen kan analysere. Derfor får ikke andre iPhone-er Face ID ennå, men blir dette en suksess, er det grunn til å tro at den tar over for Touch ID i alle nye iPhoner-er framover. Foto: Apple Vis mer

Usikkert hvor enkelt

- Vi har undersøkt med Apple, og det ser ut til at innloggingen med Face ID og Touch ID bruker samme klientkode. I så fall vil det støttes automatisk av våre apper som i dag bruker finger-ID, forteller informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB til Dinside, og sikter til både mobilbank og Vipps.

Også Kjølberg i Sparebank 1 tror det kan bli enkelt å bytte innloggingsmetode. Men de avventer mer info fra Apple, og ikke alle er like optimistiske.

- Så langt vi ser så har Apple bare tilgjengeliggjort Face ID for lokal autentisering, så dette er ikke mulig per i dag. Apple gjorde det samme da de lanserte Touch ID, sier leder for konseptutvikling Johnny Andersson i Skandiabanken, som tror bankene derfor må vente en stund før de kan vurdere overgangen.

Tror på sikkerheten

Én ting er det rent tekniske, noe annet er om bankene stoler på sikkerheten.

Apple har på sin side lagt stor vekt på at Face ID er sikrere enn Touch ID. Det er måten de rettferdiggjør å kvitte seg helt med fingeravtrykk.

Ifølge Apple kan 1 av 50.000 logge seg inn på iPhone-en din med Touch ID, fordi fingeravtrykket deres er likt nok ditt. Det samme tallet for Face ID skal være 1 av 1.000.000.

Apple påstår også at ansiktsgjenkjenningen deres ikke lar seg lure av bilder eller masker, slik Dinside har vist at ikke er tilfellet hos Samsung. Samtidig åpner den i prinsippet for at uvedkommende kan peke iPhone X i din retning – så fjeset ditt leses og godkjennes før du rekker å reagere.

- Vi må gjøre en grundig sikkerhetsvurdering når teknologien blir tilgjengelig, men det er grunn til å tro at Face ID sidestilles med Touch ID, sier Kjølberg i Sparebank 1, og får støtte av Andersson i Skandiabanken:

- Ansiktsgjenkjenning gjort riktig skal i utgangspunktet være bedre enn fingeravtrykk. Men trusselbildet er relativt sett det samme og krever kontinuerlig utvikling, da nye løsninger også potensielt kan trigge utvikling av nye svindelmetoder.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!