IKKE GODE NOK: Norske apper opplyser ikke godt nok om hva innsamlet data brukes til. Det kan være ulovlig. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE GODE NOK: Norske apper opplyser ikke godt nok om hva innsamlet data brukes til. Det kan være ulovlig. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Norske apper kan bryte loven

Datatilsynet frykter for personvernet etter ny rapport.

- Veldig mye er basert på tillitt.

Det forteller direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til DinSide. De har nettopp lagt frem en rykende fersk rapport om personvernet i mobil-apper.

"Hva vet appen om deg?" spør rapporten.

En hel del, skal vi tro rapportens konklusjon.

Spørsmålet blir dermed: "Hva vet du om hva appen vet om deg?"

Alt for lite, ifølge samme rapport.

Les hvordan Lines sønn på syv år spilte bort 10.000 kroner på mammas iPhone

Ingen er gode nok

Rapporten tar blant annet for seg 20 norske Android-apper, alt fra bank- til radio- og taxi-apper. Mange av disse krever at brukeren deler personlig informasjon, som for eksempel hvor de befinner seg.

Tilsynet har undersøkt hvorvidt forbrukeren får tilstrekkelig informasjon om hvordan denne dataen behandles. Altså for eksempel hvorfor dine GPS-koordinater samles inn, hvem som får tilgang på denne dataen og hvordan dataen behandles. Dette kalles gjerne en personvernerklæring.

SKEPTISK: Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet liker dårlig at norske apper ikke er flinke nok til å opplyse om hva de bruker personopplysninger til.  Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Datatilsynet
SKEPTISK: Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet liker dårlig at norske apper ikke er flinke nok til å opplyse om hva de bruker personopplysninger til. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Datatilsynet Vis mer


Samtlige av de 20 appene har ikke god nok informasjon. Kun Trafikantens offisielle app får anmerkningen"Litt informasjon" i stedet for et bombastisk "Nei".

- Vi har fått bekreftet inntrykket vi hadde fra før, forteller en ikke overrasket Thon.

Kan være ulovlig

Denne informasjonen bør helst gis i forkant av at du laster ned appen. Eventuelt kan den gis inne i appen eller på produsentens nettsider. Men ifølge Datatilsynet er ingen av appene flinke nok på å gi informasjonen noe sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Til syvende og sist må man bare stole på at det går bra, konkluderer Datatilsynet-direktøren.

I både forbruker- og personvernlover står det klart at forbrukeren skal få opplysninger om hva innsamlet data skal brukes til. Blant annet så man kan gjøre et informert valg når man skal kjøpe en app. Når de ikke gir denne informasjonen, kan appene dermed bryte loven.

Dette skriver også tilsynet i sin rapport. Men Thon vil ikke gå ut og kalle appene ulovlige på nåværende tidspunkt, selv om også han bekrefter at appene ikke gjør det loven sier de skal gjøre.

- Så det kan absolutt stilles spørsmålstegn ved om norske apper følger loven i dag, er den runde kommentaren hans.

Android vs. iPhone

Rapporten tar kun for seg Android-apper fra Market, av praktiske hensyn. Her kan man enkelt se hva appene innhenter av informasjon, og forbrukeren må ta sine avgjørelser basert blant annet på dette.

Er Android dermed et sikrere operativsystem enn iOS?

PASS PÅ: På Android kan du selv se hva appene vil gjøre med telefonen din. Det kan lønne seg å lese dette nøye. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PASS PÅ: På Android kan du selv se hva appene vil gjøre med telefonen din. Det kan lønne seg å lese dette nøye. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


iPhone-brukere får ikke slik informasjon, men her skal Apples hjerngrep rundt hva som slippes til i App Store beskytte deg mot ulovligheter. Rapporten påpeker at dette blir å legge all tillitt i Apples hender, og la dem "åpne en låvedør inn til telefonen". Det påpekes også at Apple følger amerikanske lover og regler, som ikke nødvendigvis stemmer overens med norske.

- Men har man noen grunn til å ikke stole på Apple?

- Jeg ser ingen grunn til å ikke stole på Apple, men det gjelder å tenke seg om å bruke sunn fornuft her også, sier Thon.

Han oppfordrer derfor brukerne om å være forsiktige med hva de laster ned. Ber en lommelykt-app deg om å få tilgang på kontaktlisten din bør alarmen ule. Men om en taxi-app ber deg om å dele posisjonen din, kan dette være både trygt og kjekt.

Her er appene som allerede har skadet tusenvis - og hvordan du unngår det samme

- Har vi ennå noen norske eksempler på at apper gjør ting de ikke burde gjøre med brukernes data?

- Nei, ikke så vidt jeg kjenner til. Men vi ser at norske apper samler inn personopplysninger som er ganske detaljerte og kan være avslørende greier, svarer direktøren.

Etterlyser klare regler

Det norske selskapet Apphuset står bak flere av appene som får stryk i Datatilsynets rapport.

Men daglig leder Leiv J. Fasmer mener norske forbrukere kan ta det helt med ro.

- De har på ingen måte noe å frykte. Vi forvalter apper på vegne av store norske merkevarer, og ville aldri risikert å gjøre noe ulovlig, sier Fasmer til DinSide.

- Men hvorfor gir dere ikke tilstrekkelig informasjon til forbrukeren om dataen dere samler inn?

IKKE GODT NOK: Alle de 20 appene i Datatislynets test får stryk i rapporten.  Foto: Faksimile fra Datatilsynets rapport
IKKE GODT NOK: Alle de 20 appene i Datatislynets test får stryk i rapporten. Foto: Faksimile fra Datatilsynets rapport Vis mer


- I min bok kommer dette soleklart frem i dag. Vi bruker sunn fornuft, og følger reglene som gjelder. Men vi har en liten skjerm, hvor vi ønsker å bruke minst mulig plass. Og hva er egentlig tilstrekkelig informasjon? Jeg skulle gjerne visst nøyaktig hva Datatilsynet krever, svarer Fasmer.

Thon sier til DinSide at han er glad for dette spørsmålet, og at de nå vil samarbeide med app-makerne for å få på plass slike krav.

Her er 29 kjekke apps for studenter - og andre som vil være produktive

- Er den norske app-bransjen kjent med problemstillingen Datatilsynet reiser her?

- Nei, svarer Apphuset-sjefen.

- I likhet med våre kolleger forholder vi oss først og fremst til reglene app-butikkene legger på oss. Kommer det særkrav fra norske myndigheter forholder vi oss til det, men da må vi bli godt informert.

Frykter du for hva dine personlige data blir brukt til i apper? Savner du mer informasjon? Eller stoler du bare på at appene gjør som de skal? Si din mening under artikkelen!