Kardinal: Quiz-app for Android og iOS

Norsk quiz-app lokker med 1.000 kroner til vinneren

… og det koster ti kroner å spille.

NY QUIZ-APP: Ti kroner for å delta. Tusen kroner i premie. Foto: Pål Joakim Pollen
NY QUIZ-APP: Ti kroner for å delta. Tusen kroner i premie. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nylig ble den norske quiz-appen Kardinal sluppet i App Store, og på Android er appen foreløpig i betaversjon og kan lastes ned utenom Googles app-butikk.

I motsetning til mange andre quiz-apper, der man som regel konkurrerer om poeng og tilhørende skrytemuligheter, har Kardinal gjort en helt annen vri: Det koster nemlig ti kroner å spille, og om du vinner alle tre rundene blir du tusen kroner rikere.

Tre runder = 250 personer

I første runde møtes fem deltakere til dyst. Vinneren går videre til runde to, der det også er fem deltakere som konkurrerer. Og vinneren der igjen spiller den tredje og siste runden med totalt ti deltakere.

I Kardinal kan du velge flere ulike kategorier å spille i, men det overrasker oss ikke om påskequiz er den mest populære. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
I Kardinal kan du velge flere ulike kategorier å spille i, men det overrasker oss ikke om påskequiz er den mest populære. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Med andre ord tilsier enkel matematikk at det i hver konkurranse deltar 5·5·10 personer, altså totalt 250 personer. De har satset ti kroner hver, så med andre ord går 40 prosent av innsatsen tilbake igjen til premier (1000:2500).

For ordens skyld bryter ikke dette med norsk lotterilovgivning, siden dette er en ferdighetskonkurranse med innsats og gevinst. Gevinsten er også skattefri, ifølge Kardinal.

Flere temaer

Når du starter en runde, kan du velge blant en håndfull kategorier. Påskenøtt-kategorien, som er høyaktuell i disse tider, er en slags «lett blanding»-kategori, men det finnes også en egen sportskategori (med spørsmål laget av Arne Scheie) og geografi, der Egil «Drillo» Olsen har hatt en finger med i spillet. Andre varianter er gaming, popquiz og grunnskolen.

Betalingen gjøres før du spiller, enten via Vipps eller med vanlig bankkortbetaling. Vipps kan for øvrig også brukes for å opprette en brukerkonto, og det er 18-årsgrense for å spille.

Når en ny runde er i gang, får du servert fem spørsmål. Du får ingen svaralternativer, men alle svar er tall, der du også får indikert hvor mange sifre det er i det riktige svaret. På hvert spørsmål har du 15 sekunder på å svare, og vinneren er den som får flest riktige svar, der tiden man brukte kommer inn i bildet dersom flere har svart like mange riktige.

Under kan du se oss spille en runde:

Asynkront

Som du så over vant jeg første runde, til tross for at jeg bommet på antall lag i Eliteserien (hadde det vært i Premier League hadde jeg tatt den!).

Men verdt å merke seg er at det ikke alltid går så fort å få beskjed om du vinner eller ikke. Spillerne spiller nemlig helt asynkront, så her var jeg sikkert den femte spilleren som spilte i akkurat denne gruppa.

Første gang vi prøvde, tok det flere timer før vi fikk beskjed om at vi hadde vunnet første runde, men den tiden vil selvsagt kortes ned jo flere som spiller.

Det kan dog være greit, i hvert fall nå i starten, å vite at det kan ta veldig lang tid å spille igjennom tre runder på de litt mer snevre kategoriene, som gaming – inntil Kardinal får flere registrerte spillere. Det har kollega Martin fått erfare.

Fordelen med å spille ansykront er selvsagt at du ikke MÅ hive deg rundt og spille en runde med en gang du får beskjed om at du er videre. Du har nemlig syv dager på deg til å fullføre neste runde om du har gått videre.

AIAI: Det gikk ikke like bra i runde to, men vi skulle ønske at vi fikk se hvordan de andre gjorde det også. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
AIAI: Det gikk ikke like bra i runde to, men vi skulle ønske at vi fikk se hvordan de andre gjorde det også. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Litt ensomt

Vi liker godt ideen med Kardinal, og for den som er glad i quiz kan dette bli en dyr (eller innbringende) affære i påskeferien.

Dog savner vi muligheten til å se hvem man konkurrerer med, hvor mange poeng de fikk, sosiale funksjoner der man kan utfordre venner og den slags. Etter en prat med spillets skaper, Einar Røhnebæk, forteller han til Dinside at akkurat slike ting er ting som vil komme fremover.

Vil du bryne deg på Kardinal-spørsmålene, finner du appen her:

Kardinal for iOS (App Store)

Android-utgaven må lastes ned utenfor Google Play på samme måte som Norsk Tipping-appen, siden den innholder elementer av innsats og gevinst, som Google er strenge på i sin app-butikk.

Da må du i så fall må tillate app-installasjon fra ukjente kilder. Pek nettleseren til kardinal.app og trykk på Android-knappen der for å laste ned installasjonsfila.

PS! Vi snakket om Kardinal i Dinsides nye podcast, Teknopreik. Du finner den i Spotify og iTunes, eller her:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!