<strong>ALTERNATIV TIL DAB:</strong> Har du bil uten DAB+? Da kan du koble den til mobilen og strømme radio fra mobilen. Det er ikke spesielt dyrt i utgangspunktet, men nå får Onecall-kunder bruke det helt gratis. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ALTERNATIV TIL DAB: Har du bil uten DAB+? Da kan du koble den til mobilen og strømme radio fra mobilen. Det er ikke spesielt dyrt i utgangspunktet, men nå får Onecall-kunder bruke det helt gratis. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Kan bytte ut DAB med radio-apper

Nordmenn kan få gratis radiostrømming fra mobilen

Onecall kjører test, så er spørsmålet om flere følger etter.

Publisert

Nordland var først ut med overgangen fra FM til DAB+ denne uka. Nå må derfor nordlendingene ha en DAB-radio for å ta inn blant annet NRK-kanalene.

Eller strømme radio over internett, selvfølgelig. I hjemmet er dette uproblematisk, med «gratis» wifi og for eksempel en mobil koblet til en høyttaler.

Vi har også skrevet om hvordan man kan bruke mobilen til radio i bilen, men ulempen er at det tar av datakvota på mobilabonnementet ditt.

Nå begynner mobilbransjen å innse at her er det penger å tjene – kanskje ved å ikke ta betalt for radiostrømming på mobilen.

Hvem får gratis radiostrømming?

Onecall gir nå alle abonnementskunder i Nordland gratis radiostrømming på mobilen i fire måneder framover. Det betyr at strømming av radio, visstnok uavhengig av hvilken app man bruker, ikke skal ta av nordlendingenes datakvote.

- Og planen er å følge DAB-overgangen i resten av Norge, sier Onecall-direktør Øistein Eriksen til Dinside.

Utover året vil altså samtlige kunder få gratis radiostrømming, i første omgang i fire måneder etter DAB-overgangen i området hvor de bor.

<strong>DAB-HJELP:</strong> Øistein Eriksen i Onecall gir kundene gratis radiostrømming fra mobilen i en DAB-overgangsfase. Men ikke nødvendigvis bare for å være snill. Foto: Onecall
DAB-HJELP: Øistein Eriksen i Onecall gir kundene gratis radiostrømming fra mobilen i en DAB-overgangsfase. Men ikke nødvendigvis bare for å være snill. Foto: Onecall Vis mer

Dette gjelder radio, og kun radio – ikke for eksempel musikk på Spotify, podcaster eller video.

Vil de gi deg nye vaner?

Man kan se på tilbudet på to måter: Enten at Onecall er snille som hjelper kundene deres med gratis radiostrømming inntil de får kjøpt seg DAB-radioer, eller som en måte å få kunder hekta på en tjeneste som i framtida kan koste penger igjen.

- Er tanken å gi kundene deres vaner som senere kan bli inntektsgivende?

- Ja, jo, det er selvfølgelig det, også. Vi driver jo en forretning. Men det er kundene som vinner på dette nå i starten, ikke vi, hevder Eriksen.

For de fleste er ikke det Eriksen gir spesielt kostbart. NRK sin radioapp oppgir å bruke fra 60 megabyte data i timen, og da Dinside kjørte fra Oslo til Bergen brukte vi 568 megabyte data på 8 timers nettradio.

For de fleste vil dermed en oppgradering av mobilabonnementet på et par ekstra gigabyte, ofte for rundt hundrelappen, by på daglig radiolytting.

Hva med Telia og Telenor?

- Samtidig som det er fint å være alene om dette en liten stund, er det bra om konkurransen fungerer, og det ville vært spennende om andre følger etter, sier Eriksen i Onecall.

Onecall er en del av Telia. Og etter hva Dinside forstår, er det store sjanser for at også Telia-kunder snart vil få gratis radiostrømming.

- Vi vurderer alltid om vi selv skal ta ut nye og spennende løsninger i markedet, og dette er definitivt nytt og spennende og noe vi vurderer, uttaler Karl Fredrik Lund, leder for Telia Privat, til Dinside.

- Vi har ingen planer per i dag om lansere fri radiostrømming, men vi vurderer selvfølgelig hele tiden vår produktportefølje, sier på sin side kommunikasjonssjef Anders Krokan i Telenor, som har «registrert» tilbudet.

Mobilbransjen består av notoriske hermegåser – det siste året så vi hvordan Telenor og Telia fulgte hverandre slavisk på både fri EU-roaming og fri fart.

Overvåker Onecall mobilbruken?

  • Onecall-direktør Øistein Eriksen kan ikke svare på tekniske spørsmål rundt gratisopplegget, som hvordan det faktisk fungerer i praksis.
  • Men det skal i alle fall ikke være snakk om at noen går gjennom alle tjenester og nettsteder du bruker på mobilen, for så å krysse ut radiostrømmingen.
  • - Dette er en ren robotaktivitet, som vi ikke ser, lover Eriksen.
  • Onecall skal etter sigende vite hva slags IP-adresser som sender ut radiostrømmene, og ha disse på en liste som gjør at bruken ikke tar av datakvotene.
  • Inntil videre kan kundene få utfordringer med å se hvor mye data de har brukt, kontra hvor mye de har blitt fakturert for i inneværende måned.

Er det nettnøytralt?

Konseptet nettnøytralitet er en het potet: Tanken er at internett skal være fritt, gjennom å forby diskriminering av enkelte aktører gjennom fart eller pris. Og det å gi gratis bruk, såkalt «nullprising», av enkelte tjenester på mobilen, ses av mange som et brudd på reglene rundt nettnøytralitet.

- Så hvordan ser Onecall på dette, nå som dere skal ta betalt for noen tjenester, men ikke andre?

- Reglene rundt dette skal i år behandles av Stortinget, og vi forholder oss til de reglene som gjelder nå. Vårt utgangspunkt er at radio er en kategori, og derfor er lov – så lenge vi ikke sier at du kan strømme Radio Norge, men ikke P4, svarer Onecall-direktøren.

Hva som skjer etter den fire måneder lange gratisperioden, kan ikke Eriksen svare på. Blir dette en suksess, ser han for seg at bruken kan fortsette å være gratis. For kapasiteten i mobilnettet er han ikke bekymra for.

LES OGSÅ:
5 ting du må vite om den nye radiovirkeligheten
Slik bruker du den gamle mobilen eller nettbrettet som «DAB-radio»
Vi testa å høre på nettradio fra Oslo til Bergen
Billig FM-sender kan gi deg DAB i bilen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer