Nokias nye supermobiler

Med fem megapiksler, GPS og HSDPA-støtte ser Nokia N95 ut til å bli vinterens mest imponerende mobiltelefon. Se bilder og les detaljene fra Nokias kjempelansering her.

Hittil har norske mobilbrukere stort sett vært nødt til å nøye seg med kameramobiler med maks 3,2 megapikslers oppløsning. Nå endrer imidlertid Nokia på dette. På tirsdag lanserte nemlig finnene flere nye toppmobiler. Deriblant supermobilen N95, som har alle mulige kommunikasjonsteknologier innebygd, i tillegg til et kamera med oppløsning på hele fem megapiksler. Men det er langt fra alt.

Denne har alt

Nokia N95 ser nemlig ut til å være den komplette mobil. Ikke minst er dette den aller første GPS-mobilen til Nokia. Allikevel er det nok kameraet som vil imponere de fleste. For fem megapiksler i Carl Zeiss-optikk er ikke noe småtteri. Kombinert med nær DVD-kvalitet på videokameraet blir dette en virkelig tungvekter innenfor kameramobilsegmentet.

Nokia N95
Nokia N95 Vis merKlikk her for flere bilder

HSDPA er en oppgradering av 3G-teknologien som er rett rundt hjørnet. N95 vil støtte denne overføringsteknologien. Dette vil kunne bety hastigheter opp til ti ganger så raskt som 3G, som i dag ligger på maks 384 kbps. Selvsagt har den også støtte for 3G, EDGE og WLAN.

Internminnet skal ligge på 150 megabyte, i tillegg til at den har støtte for minnekort (microSD). Kombinert med muligheten for vanlige hodetelefoner kan dette også bli en god musikkmobil. Skjermen på 2,6 tommer har en oppløsning på 240 x 320 punkter og støtte for 16,7 millioner farger. Alt dette gjør selvsagt et utslag i størrelsen, selv om dette overraskende nok ikke er blant de aller største modellene. Dimensjonene er på 53 x 99 x 21 mm og vekten skal være på 120 gram.

Er du interessert i denne mobilen må du vente helt til nyåret før du får slått kloa i den. Prisen skal ligge på 550 euro, noe som med skatter og avgifter nok vil bety at man må ut med nesten 6 000 kroner her til lands. Men det er kanskje ikke så ille, med tanke på alle funksjonene Nokia byr på her.

Ikke til Norge

Til vår store skuffelse har Nokia også sluppet en sprek mobiltelefon som ikke ser ut til å komme til Norge. N75 vil i hvert fall ikke komme hit i første rekke. Dette er den andre foldemobilen i Nokias Nseries, men denne har en langt mer behagelig størrelse enn giganten N71. Dimensjonene er på 52 x 92 x 20 mm, så N75 er allikevel ikke noe svar på de syltynne mobilene til konkurrentene.

Nokia N75
Nokia N75 Vis merKlikk her for flere bilder

Spesifikasjonsmessig er denne en sånn midt på treet-mobil, spesielt i Nseries-sammenheng. Den har to megapikselkamera, bra videoopptak, MP3-funksjonalitet med snarveisknappet og en god skjerm. En sprek og funksjonsrik telefon, som vil dukke opp i slutten av året. Men det hjelper ikke så mye, siden den som sagt bare er ment sluppet i USA.

Nokia Music Range

I tillegg til de to nye mobiltelefonene har finnene også oppgradert tre eksisterende modeller. De populære mobilene N70 og N73 har blitt oppdatert med bedre musikkfunksjoner. I tillegg har harddiskmobilen N91 fått doblet kapasitet og har nå hele åtte gigabyte lagringsplass.

Nokia Music Range
Nokia Music Range Vis merKlikk her for flere bilder

Nokia N70 er en av fjorårets største suksesser for Nokia, men manglet kanskje litt på MP3-funksjonaliteten for å være helt på topp. Nå har Nokia N70 Music Edition blitt lansert og denne har opp til én gigabyte lagringskapasitet. Nå har den også fått mulighet til å koble til vanlige hodetelefoner.

Nokia N73 Music Edition er en oppgradering av høstens beste kameramobil fra Nokia. Denne kan få opptil to gigabyte minne, men hvor mye den faktisk vil leveres med som standard er ikke kjent. I likhet med N70 Music Edition vil også denne modellen ha støtte for A2DP, som betyr at man kan høre på stereomusikk trådløst.

Som sagt har Nokia N91 8 GB har som navnet forteller en innebygd lagringskapasitet på åtte gigabyte, noe som Nokia sier vil bety at man har plass til hele 6 000 sanger. Her er det også A2DP-støtte og mulighet for egne hodetelefoner.

Nokia N70 Music Edition
Nokia N70 Music Edition Vis merKlikk her for flere bilder

Alle de tre modellene kommer i ny og lekker sortfarge. N70 vil koste 350 euro og N73 vil koste 450 euro, mens toppmodellen i den nye musikkserien vil ligge på 550 euro. De to første vil komme i hyllene i oktober, mens N93 først kommer ved slutten av året.

Få anbefalninger

For å hjelpe disse musikkmobilene på vei har Nokia også kommet opp med tjenesten Music Recommenders. Her vil 40 hippe og uavhengige musikkforretninger rundt om i verden hjelpe brukerne med å finne de kuleste artistene og sangene på markedet, innenfor 12 forskjellige genre, deriblant pop, rock, elektronisk og jazz.

David Bowie vil også ha en finger med i dette hver måned, blant annet via egne podcasts. Alle sanger som blir anbefalt kan man få en smakebit av på 30 sekunder. De sangene man liker skal man deretter kunne kjøpe ved et par tastetrykk.

Etter en liten stund i dvale i 2004/2005 ser det nå ut til at Nokia virkelig har fått opp dampen. Både innovasjon, teknologi og design er i absolutt verdensklasse, og rivalene i mobilbransjen skal få kjørt seg for å holde tritt.