Nokias lille Opera-killer

Under Nokia Mobility Conference lanserte finnene en ny webleser for mobilen. En webleser som ikke kan ha blitt godt mottat hos Norges egen Opera.

Barcelona (DinSide.no): For den nye Series 60-nettleseren til Nokia skal være både raskere og bedre enn den vi kjenner til fra Opera. Men det verste for nordmennene i Opera Software er at de vi har snakket med hos Nokia hevder det ikke er sannsynlig at vi vil finne Operas nettleser på så mange Series 60-mobiler i fremtiden.

Det skulle jo for så vidt bare mangle. For når Nokia lager et nytt program er det selvsagt fordi de vil ha denne delen av kaka selv og/eller fordi de mener deres eget program er bedre, noe Nokia hevder selv også.

Spennende løsninger

Finnene har i hvert fall kommet opp med en nettleser som har en del spennende og innovative løsninger. For det er langt fra bare hurtigheten som er fordelen med denne nettleseren.


Først og fremst har de laget en semitransparent miniatyrversjon av alle websider, noe som drastisk forenkler navigering på vanlige nettsider. I tillegg har de slengt inn en visuell historie, slik at man får opp de nevnte miniatyrversjonene når man navigerer frem og tilbake i historien.

Man kan også søke etter tekst på en side og etter hvert som man taster inn ordet vil man automatisk bli tatt til det mest relevante treffet. Nokias nye webleser vil også støtte RSS-feeds for enkel tilgang til nytt innhold.

Genial løsning

Nokia N80 er en av de første telefonene som skal ta i bruk den nye nettleseren og da vi fikk prøve denne mobilen tok vi selvsagt også en titt på nettleseren, og vi må si vi ble imponert.

Opptegning av sider så ut til å gå raskere enn det vi har sett på Opera og navigasjonsløsningen med minikartet er helt genial. Vi må også si vi liker den visuelle historien, selv om vi ikke ser et like stort behov for denne som med minikartet.

Heldigvis for Opera har de flere ben å stå på, ikke minst via den Java-baserte Opera Mini, som er en genial nettleser for de aller fleste mobiler.