Nokias 3G-mobil lansert

Er dette fremtiden til mobiltelefoni? Nå har Nokia lansert sin 3G-terminal, og vi er egentlig litt skuffet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det knyttet seg store forventninger til denne lanseringen, og mange av oss ventet å se noe helt nytt. Dessverre ble den en ganske ordinær telefon Nokia presenterte på en pressekonferanse i Helsinki i går. På utsiden er den ganske klassisk og stilren, altså ikke noe særlig lik diverse 3G-prototyper vi har sett gjennom årene. Den ser mest ut som en business-telefon.

Skjermen er av samme størrelse som i de øvrige kameramobilene til Nokia og telefonen har naturligvis et kamera som gjemmer seg bak et lite lokk. Det som vil nok irritere mange er at telefonen har ekstern antenne, noe som Nokia egentlig har kvittet seg med for lenge siden. Siden UMTS er en såpass ny teknologi, er det muligens behov for utvendig antenne på de tidlige terminalene.

Telefonen er ganske stor, og veier 141 gram. Den har støtte for det meste av teknologiske nyvinninger: Bluetooth, MMS, polyfoniske ringelyder, Java og Wap 1.2.1. Den fungerer altså på både mobilnett av tredje generasjon, og GSM 900 og 1800. Med andre ord kan den ikke brukes i USA.

Bilder og video

image: Nokias 3G-mobil lansert

6650 kan selvfølgelig både ta stillbilder og små videosnutter (med lyd) på opptil 20 sekunder. Minnet er på 7 MB, og det er ikke støtte for minnekort.

Bildene og video kan sendes via 3G-nettet med hastighet på opptil 128 kbps.

Disse mulighetene er naturligvis ikke noe nytt, da Nokia allerede har, eller vil snart begynne å selge, GSM modeller med støtte for både bilde og video. Du kan altså få en forsmak på 3G-funksjonalitet uten å måtte vente på at nettet er utbygd og fungerende. Det er bevisst politikk fra Nokia, som vil gjøre overgangen mest mulig smertefri.

Det er lenge til 6650 kommer i butikkene - leveransene skal etter planen begynne i løpet av 2003, så har vi skikkelig uflaks kan det fort gå nesten et år til vi ser telefonen. Så er det det med 3G-tjenestene da. Det vil nok gå en god stund til vi ser kommersielt tilgjengelige UTMS-tjenester her i Norge.

Med andre ord er 6650 interessant som en teknologidemonstrasjon, men skal du ha en moderne Nokia-telefon med kamera, kjøp deg 7650 eller den kommende 3650. Du kommer til å få det mye moro med dem før du virkelig har bruk for en 3G-telefon.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!