Fra venstre: C6, C7, E8 og E7. Foto: Nokia
Fra venstre: C6, C7, E8 og E7. Foto: NokiaVis mer

Nokia skjerper kampen mot Android og iOS

Tre nye smartmobiler basert på nyeste versjon av Symbian.

Kampen om smartmobil-tronen er tøffere enn noen gang. I går skrev vi at flere analyseselskaper antar at Android vil være den klart mest utbredte platformen om få år, og at Nokia med sitt Symbian-system er blant dem som får svi for dette.

Les også: Eksplosivt salg av Google-mobiler.

Det ser ikke ut til å bekymre Nokia overhodet. Selskapet er fortsatt markedsledere på mobilfronten med god margin, og Symbian er fortsatt det mest utbredte operativsystemet for smartmobiler. Trenden er imidlertid utvilsomt nedadgående.

Det håper Nokia vil forandre seg i tiden som kommer, særlig med Symbian^3 - en helt ny versjon av operativsystemet. Nokia fremhever at den nye versjonen både skal være enklere, raskere, støtte HD-video, og kunne kjøre flere oppgaver samtidig uten problemer.

I den nye versjonen finnes også en oppdatert versjon av Ovi Butikk, der kundene blant annet kan kjøpe applikasjoner og spill til telefonen. Grensesnittet skal imidlertid ikke være veldig forskjellig fra tidligere versjoner.

Alle de tre nye telefonene som lanseres i dag er basert på Symbian^3.

Nokia E7

Nokia E7
Nokia E7 Vis mer
Nokia C7
Nokia C7 Vis mer
Nokia C6
Nokia C6 Vis mer


E7 er den mest avanserte smarttelefonen blant de tre nyhetene, med tydelig business-preg. Den har støtte for Microsoft ActiveSync, støtte for utvidet sikkerhet, og er utstyrt med en 4" berøringsskjerm som skal være spesielt god i dagslys. Den har også fullt tastatur. Prisen på denn vil ligge på rundt 495 euro, før avgifter og eventuelle subsidier.

Nokia C7

Denne berøringstelefonen har fokus på sosiale tjenester som Facebook og Twitter, og du kan få full oversikt over nye hendelser samt epostmeldinger direkte på hjem-skjermen. C7 har en 3,5" AMOLED-skjerm i glass. Utsalgsprisen er satt til 335 euro.

Nokia C6

Dette er den minste telefonen blant nylanseringene, og har en 3,2" AMOLED berøringsskjerm i glass. Også her er fokus på sosiale nettverk og underholdning. Prisen blir 260 euro før avgifter og subsidier.

Sammen med allerede annonserte Nokia N8 (første telefon med Symbian^3), utgjør disse en helt ny familie smartmobiler fra Nokia.

Men hvis du skulle være interessert i noen av de tre nyhetene må du smøre det med tålmodighet et par måneder til. Ifølge Nokia vil de komme for salg før utgangen av året.

Les også: Mobiltelefon med projektor!