Nokia satser på Android

Lanserer tre modeller i sin nye X-serie.

Nokia lanserte tre mobiler basert på Android under årets MWC i Barcelona. Foto: Trond Bie, ITavisen
Nokia lanserte tre mobiler basert på Android under årets MWC i Barcelona. Foto: Trond Bie, ITavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nokia har nettopp lansert en rekke nye mobiler under Mobile World Congress i Barcelona, men desidert størst interesse er knyttet til den nye X-serien. Dette er, utrolig nok, mobiler basert på Android.

At Microsoft-eide Nokia skulle lage mobiler med et operativsystem som konkurrerer mot sitt eget Windows Phone, kom som et sjokk på mange.

De tre mobilene er imidlertid først og fremst myntet på lavkost- og utviklingsland, og vil derfor tilhøre billig-segmentet.

På samme messe i fjor spurte vi Nokia om de ville lage en Android-telefon – da var svaret et noe tildekket "nei"!

Nokia X, X+ og XL

De tre mobilene kjører altså alle Android, men er i stor grad "microsoftifisert". Det betyr blant annet at de har et grensesnitt som minner om flisene på Windows Phone, samt tett integrasjon mot diverse Microsoft-tjenester istedenfor Google, deriblant Skype og OneDrive.

X og X+ har skjermer på fire tommer, mens XL er på fem tommer. Alle tre har en Qualcomm Snapdragon 8825 dobbelkjerneprosessor på 1 GHz og 512 MB RAM (XL har 768 MB RAM). Alle tre har støtte for minnekort (microSD) på inntil 32 GB.

De to minste modellene er utstyrt med tre megapiksel-kamera, XL vil derimot ta bilder med oppløsning på fem megapiksler.

Billig

Nokia X er på vei til butikkene i skrivende stund, prisen er 89 euro (cirka 740 kroner). X+ og XL kommer til markedet i andre kvartal, og vil koste henholdsvis 99 og 109 euro.

Det er usikkert hvor vidt mobilene kommer i norske butikker, det skal vi uansett komme tilbake til.

Les mer og se flere bilder av X-serien hos ITavisen.

Samleside: Nyheter fra Mobile World Congress i Barcelona