<B>NOKIA VELGER SEG WINDOWS PHONE 7:</B> Den finske mobilgiganten går til sengs med en annen teknologigikjempe - Microsoft. En svært fornøyd Nokia-sjef Stephen Elop til venstre, Microsoft-sjef Steve Ballmer til høyre. Foto: NOKIA
NOKIA VELGER SEG WINDOWS PHONE 7: Den finske mobilgiganten går til sengs med en annen teknologigikjempe - Microsoft. En svært fornøyd Nokia-sjef Stephen Elop til venstre, Microsoft-sjef Steve Ballmer til høyre. Foto: NOKIAVis mer

Nokia samarbeider med Microsoft

Snart blir Windows Phone 7 å finne på finnenes smartmobiler.

Ryktene har allerede gått en stund, selv om de ikke har nådd de samme proporsjonene som når Nokia lanserer en ny mobiltelefon - det vil si, vi kan sette "lanserer" i fortid. De siste årene har det nemlig blitt lenger og lenger mellom hver gang finnene fikk den oppmerksomheten de tidligere de var godt vant med når de kom med en ny mobiltelefon, noe som ikke minst skyldes Apples og Googles svært offensive mobilsatsning.

I dag ble ryktene til virkelighet, idet Nokia formelt annonserte et omfattende mobiltelefonsamarbeid med selveste Microsoft.

Hva skjer med Symbian?

Sistnevnte lanserte nylig en fullstendig omarbeidet versjon av Windows Mobile, et av de første avanserte operativsystemene som ble laget for smartmobiler, og har med nye Windows Phone 7 lagt grunnlaget for det som kan bli en tung konkurrent til Apples iOS og Googles Android.

Vi likte ihvertfall Windows Phone 7 svært godt da vi testet det.

For bare et par dager siden ble et internt notat fra Nokias nye sjef Stephen Elop lekket til pressen. Der tok han et nådeløst oppgjør med alt fra Symbian-operativsystemet til Nokias bedriftskultur. Ryktene om et omfattende mobilsamarbeid skjøt fart, og selv om Android har vært nevnt, ble Windows Phone 7 holdt fram som det mest sannsynlige alternativet. I dag har altså både Elop og Microsoft-sjef Steve Ballmer bekreftet at selskapene skal samarbeide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette vil bli det mest merkbare resultatet:

  • Windows Phone-operativsystemet blir Nokias primære plattform for smartmobiler (Symbian nevnes ikke med et ord i pressemeldingen)

  • Nokia skal hjelpe Microsoft med å få Windows Phone 7 ut til massene, blant annet i form av rimeligere smartmobiler

  • Bing fra Microsoft blir hovedsøkemotoren på alle Nokias mobiltelefoner, uansett operativsystem

  • Karttjenesten Nokia Maps vil integreres med Microsofts karttjenester, inkludert Bing

  • Microsoft øker satsingen på den såkalte "nett-skyen", en samlebetegnelse på tjenester der lagring, datatilgang og til og med bearbeiding av data gjøres geografisk uavhengig av hvor brukeren sitter (se for eksempel Windows Skydrive eller Dropbox)

  • Nokia slår sammen sin app-butikk (Ovi Store) med Marketplace, som er Microsofts app-butikk for Windows Phone 7

Pressemeldingen fra Nokia avsluttes med tre svært offensive påstander, inkludert "suksess er avhengig av hurtighet - vi skal være raske."

Det kan tyde på at dette samarbeidet vil bære frukter fortere enn vi aner.

Det er også verdt å merke seg at selv om Nokia sliter, er de fortsatt ikke noen lilleputt. De solgte over 100 millioner mobiltelefoner i fjor, og står for over 40 prosent av det totale mobilsalget.

Hvis du har lyst til å se samarbeidet presentert av de to høye herrer Elop og Ballmer, kan du klikke på videoen under: