Nokia N91 8GB

Det har nesten blitt en vane at Nokia stapper inn litt mer minne i en telefon og relanserer den. Nå har det skjedd med N91 - men økningen er slett ikke marginal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nokias forhenværende toppmodell N91 har nå et år på baken og er dyttet ut på markedet i ny drakt. Siden relanseringen hovedsakelig kun betyr større lagringskapasitet og en kosmetisk oppdatering kunne den - som for eksempel med modellene som 5500 Sport eller N73 - blitt kalt N91 "Music Edition", men det passer seg nok ikke så bra for en mobiltelefon som allerede hovedsaklig er markedsført som en musikkmobil.

I stedet har Nokia bestemt seg for at "N91-2" skal bli universalt kjent som N91 8GB, og dette er egentlig greit nok siden det mer eller mindre oppsummerer forskjellen fra den "gamle" N91, som hadde en diskkapasitet på det halve - altså 4 GB.

image: Nokia N91 8GBFor å finne andre forskjeller må vi bokstavelig talt fram med gramvekta. Mens de ytre målene er de samme, har vekten i følge Nokia økt med ett helt gram. Det betyr selvfølgelig ingenting, men vi minner om at 165 gram og 113 x 55 x 22 mm ikke akkurat glir ubemerket ned i bukselomma.

image: Nokia N91 8GB


Ser vi den i sammenligning mot konkurrerende musikkmobiler som for eksempel Sony Ericsson W880i ser vi straks at det ikke er lommvennlighet som stod i høysetet når N91 ble designet. Vi er sikre på at denne telefonen kan brukes som nødhammer dersom du er desperat nok. Men i normale situasjoner vil vi fraråde et slikt forsøk.

Det er også en ren kosmetisk forandring fra den opprinnelige N91 til N91 8GB, og det er fargen. Panelene som tidligere var sølvfarget har med den relanserte versjonen blitt sorte, mens frontpanelet har en mer eksklusiv metallisk sort finish. Kun tastene på sidene og musikktastene er fremdeles i sølv. Men la deg ikke lure - eksternt er det plastikk hele veien.

Inni telefonen er det som nevnt ikke mye forskjell bortsett fra akkurat dette med kapasiteten. Vi hadde jo ønsket oss litt bedre oppløsning i displayet, som kun har 176x208 piksler. Et lyspunkt er dog videofunksjonen, som nå kan ta opp i 352x288 piksler - dobbelt så høy oppløsning som tidligere.

Ellers er det altså nøyaktig samme telefon som testet sist, og den testen leser du her.

Nokia N91 8GB er med sin størrelse og tyngde kanskje på mange måter en liten dinosaur, men det er altså en telefon som "har alt", også overlegen kapasitet med tanke på at det er en mobiltelefon. Prisen er også lavere (ned mot 4 tusenlapper i noen nettbutikker) selv om kapasiteten altså er doblet.Telefonen er så avgjort ikke for alle, men sikter mot den som er på jakt etter en godt spekket mobil med hovedvekt på lyd og musikk. Med sin harddisk på hele 8 GB og svært god lyd er det en fullverdig erstatter for mange dedikerte MP3-spillere. Men det skal også sies at en tynn mobiltelefon + en tynn MP3-spiller ikke trenger ta mer plass eller koste mer. Alt koker ned til om du vil ha en eller to dingser med deg - om du da faktisk føler at du trenger all kapasiteten.

Fullstendig test av Nokia N91, med tekniske data.

Eller finn din mobil her.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!