PEN Å SE PÅ: Nokia N9 har et design som trolig vil bli brukt av andre Nokia-modeller fremover med Windows Phone 7. De gleder vi oss til. For Meego har vi lite til overs for. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PEN Å SE PÅ: Nokia N9 har et design som trolig vil bli brukt av andre Nokia-modeller fremover med Windows Phone 7. De gleder vi oss til. For Meego har vi lite til overs for. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Nokia N9

Finnene har skapt en ny Peter Pan: Et barn som aldri blir voksen.

Har du hørt om Maemo?

LES OGSÅ:

Trolig ikke. Det var et operativsystem som Nokia benyttet på kun én modell: Nokia N900.

DinSide testet aldri telefonen, men selv elsket jeg den. Jeg kunne spille Super Mario på emulatorer, sende bildet til TV-en via TV-ut, lyden til anlegget via den innebygde FM-senderen og styre hele herligheten på en Wii-kontroller via Bluetooth. Maemo var Linux på mobilen. Og det imponerte.

Har du hørt om Meego, oppfølgeren til Maemo?

Trolig ikke. Det er et operativsystem som Nokia benytter på kun én modell: Nokia N9, oppfølgeren til N900.

Vi trodde vi skulle elske denne telefonen også.

Men det gjør vi ikke.

Meego er ikke bare på N9 - du kan prøve PC-versjonen selv!

Fantastisk design

Før man får smake på operativsystemet, får man smake på noe av det beste N9 har å komme med: Designet. Ikke det at N9 skiller seg seg voldsomt ut fra mengden, men den glir inn med en egen eleganse, en gjennomført stil, som gjør telefonen unik. Vi hadde i det stille håpet å få en modell med en mer spennende farge enn sort, men selv i sort ser N9 helt fantastisk ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og skjermen kler sortfargen svært godt, ettersom AMOLED-skjermen gir deg noen helt utrolige sortnivåer. I apper som vet å benytte denne styrken er det umulig å se hvor skjermen starter og stopper. Alt som skal være sort, er sort. Alt som skal være hvitt, derimot, er ikke skikkelig hvitt, før du setter lysstyrken på full fres.

Skjermen smelter sammen med telefonen på en ganske fiffig måte, og gjør sveipingen enklere. Sveiping er nemlig nøkkelen til N9. Derfor finnes det ingen knapper bortsett fra volumkontroll og låseknapp.

Hele telefonen er laget av ett stykke polykarbonat, og sammen med en Gorilla Glass-skjerm og metalldetaljer gir den et robust inntrykk. Det følger også med et gummideksel for de som vil være på den sikre siden.

Ødelagt mobil? Fort deg å klage så du når den magiske fristen

Ulempen med slik design er selvfølgelig at batteriet ikke lar seg bytte i en håndvending, men det vil de færreste savne. En større ulempe er det at telefonen bruker mikro-SIM. Dermed må mange skaffe seg et nytt SIM-kort i samme slengen.

USB-kabelen stikkes inn i et hull som er dekket av en bitteliten svingdør, som garantert kommer til å knekke før eller siden.

Her er noen hete bilder av de vakre formene:

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TJA: Hvor vil Nokia med N9? Den får masse reklameplass, og Nokia vil åpenbart selge den, men den har ingen fremtid hos dem. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PEN Å SE PÅ: Nokia N9 har et design som trolig vil bli brukt av andre Nokia-modeller fremover med Windows Phone 7. De gleder vi oss til. For Meego har vi lite til overs for. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Telefon å feie over

Men det er det indre som teller, sies det.

Ironisk nok er dette en telefon Nokia ber deg "feie over".

Meego-versjonen til Nokia baserer seg nemlig på å dra fingeren fra ytterkantene av skjermen for å komme seg ut av apper og inn til hjem-skjermene. Disse skjermene vil da følge fingeren din og dekke skjermen når sveipen er ferdig. Og ved å endre en innstilling kan du lukke åpne apper ved å dra fra toppen og ned. Det hele fungerer som oftest glatt og fint.

Sveipene fører deg til én av tre hjemskjermer:

SVEIP I VEI: Tre hjemskjermer har du å velge mellom. Men er tre bedre enn én?
SVEIP I VEI: Tre hjemskjermer har du å velge mellom. Men er tre bedre enn én? Vis mer

 • En med oppdateringer fra sosiale medier og apper. Det minner om det du kjenner som "notifications" fra andre systemer. Her kan du oppdatere deg på nye eposter, meldinger, oppdateringer fra Facebook og Twitter, været og alt annet apper ønsker å informere deg om. Problemet er at listen skiller dårlig mellom forskjellig type informasjon, og for å få full funksjonalitet må man uansett inn i for eksempel Facebook-appen. Dermed foretrekker vi å lese oppdateringer der også.
 • En med snarveier til appene dine. Og kun det. Ingen "widgets" her i gården. Du kan heller ikke lage mapper, men du kan i det minste lage snarveier til nettsider enkelt fra nettleseren og flytte på ikonene.
 • En med alle apper som kjører. N9 skal ifølge Nokia være best i klassen på multitasking, og grensesnitt-messig kan de ha rett i det. Å veksle mellom appene går raskt, og de kan lukkes ved å holde fingeren nede og trykke på små kryss.

Tanken bak dette virker god. Men det er den ikke.

Med tre hjemskjermer mangler man én skikkelig hjemskjerm. Et sted å henge når du kjeder deg. Vi savner widgets, mapper, ikoner som raskt forteller oss hvor mange nye eposter vi har og våre egne bakgrunnsbilder. Et sted å slå seg til ro.

Slik bytter du ut hjemskjermen og alt annet på din Android

Dessuten blir kantene av skjermen et risikabelt sted å oppholde seg, da N9 av og til tror du vil sveipe til en startskjerm når du egentlig for eksempel vil trykke på en lenke. Det er også rart at sveipe-filosofien ikke gjør seg gjeldende inne i selve appene. Sveipingen brukes kun for å gå til hjemskjermene.

DinSide har tidligere vist hvordan dette fungerer i praksis. Her er en video fra N9-lanseringen tidligere i år (hvor vi ikke helt har fått dreisen på sveipen):

Bra nettleser, kjedelig epost-leser

Oppsettet av telefonen går raskt og enkelt. Og man blir innført i sveipeteknikken på en forståelig måte.

Men på ett punkt har Nokia bommet totalt: Oppsett av Google-konto. Å få i gang Gmail og Gtalk er ikke noe problem, men vil du ha med kalenderene og kontaktene dine blir det verre. Vi måtte spørre Nokia om hjelp, og de forklarte at man måtte sette opp Google-kontoen din som en Exchange-konto for å få over avtaler og telefonnummer. Tungvindt og unødvendig, spesielt når telefonen støtter andre Google-funksjoner uten problemer.

RASK: Nettleseren er svært god på N9. Men den er ikke særlig funksjonell.
RASK: Nettleseren er svært god på N9. Men den er ikke særlig funksjonell. Vis mer

Ellers er ikke operativsystemet så voldsomt annerledes enn annet du har sett tidligere. Designet på knapper, lister og andre elementer som går igjen er tradisjonelt, og tilfører ingenting nytt. Måter lister fungerer på er en direkte blåkopi fra iPhone. Så med "pimpede" versjoner av Android, nydelige Windows Phone 7 og stilsikre iOS friskt i minne, ser Meego ut som en gammeldags kopi av gamle ideer.

Til gjengjeld glir alt veldig glatt og fint. Imponerende glatt. Du kan ta med N9 inn i en hvilken som helst "ingenting glir så glatt som iPhone"-debatt og glise bredt.

Dette blir spesielt synlig i nettleseren, som takler bildetunge nettsider som en lek. Flash-støtte kan du glemme, men HTML5 er på plass. Videoer fra for eksempel VGTV spilles av uten problemer.

Nettleseren er dog sparsom på funksjoner. Vil du lage et bokmerke, sier du? Glem det. Du kan legge en snarvei på hjemskjermen, og det er det. Vil du ha flere faner, sier du? Glem det. Du kan bare åpne nettsider i nye vinduer, og veksle mellom dem som du veksler mellom alle andre apper. Dette fungerer til gjengjeld bra, så at de har hoppet over faner er kanskje like greit.

Fanesurfing blir enklere på iPhone med iOS 5 - vi har testet

Epost-leseren er langt fra imponerende. I disse dager har trådvisninger blitt en standard hos alle de andre mobile operativsystemene, så hvorfor ikke Meego også skal ha dette må finnene vite. Du kan heller ikke slå sammen innbokser, og må hver gang du går inn i leseren må du derfor hvilken konto du vil sjekke. Som alt annet glir epostene glatt over skjermen, men som alt annet virker også epost-leseren gammeldags på N9.

Karttjenesten på Nokia-telefoner er bra som alltid, og du får bilnavigasjon og alt du trenger gratis med på kjøpet.

Musikkspilleren er grei nok, mens videospilleren sliter med mange av formatene DinSide slenger på den. Av 17 filer spiller N9 kun tre av dem (to AVI Xvid- og én WMV-fil). Nokia lover blant annet MKV-støtte, men vi får ikke spilt av en eneste én.

Skjermbilder fra Meego-systemet på N9:

SVEIP I VEI: Tre hjemskjermer har du å velge mellom. Men er tre bedre enn én?
IKKE UVANLIG: Dessverre har vi fått denne meldingen endel ganger i løpet av testen.
APPER: Ikke stort, men overraskende greit utvalg med tanke på hvor smalt Meego er.

Uferdig operativsystem

Meego er et ferskt operativsystem. N9 preges derfor av løsninger som ikke virker helt ferdig, og problemer som rett og slett må være bugs.

 • Du får ingen muligheter til å markere og kopiere tekst.
 • Tastaturet inneholder Æ, Ø og Å, men har et merkelig oppsett og små knapper. Ordlisten er heller ikke spesielt god.
 • IKKE UVANLIG: Dessverre har vi fått denne meldingen endel ganger i løpet av testen.
  IKKE UVANLIG: Dessverre har vi fått denne meldingen endel ganger i løpet av testen. Vis mer

 • Telefonen låser seg i små perioder, akkurat lenge nok til at det blir irriterende.
 • N9 sliter med å koble seg på nettet, spesielt ved bytte fra Wifi til 3G. Exchange-synkroniseringen mislykkes stadig, med både Google- og jobb-kontoen vår. Og vi får ofte problemer med å koble oss på tjenester som app- og musikk-butikken.
 • Volumkontrollen faller ut i enkelte apper.
 • Noen apper, spesielt spill, lar seg ikke lukke ved å sveipe fra toppen.
 • N9 sier ofte at USB-kabelen ikke har nok strøm til å lade opp telefonen, men lader etterhvert likevel.
 • Telefonen krever en sikkerhetskode som stadig må tastes inn for å låse den opp. Denne må ha minst fem tegn, og tre spesialtegn eller sifre. Akkurat nok til at det blir et tiltak å låse opp telefonen om du bare skal fikle litt.
 • Facebook- og Twitter-integrasjonen er langt fra like gjennomsyrende og elegant som hos for eksempel Windows Phone 7.
 • Telefonen har både FM-sender og -mottaker, men ingen programvare som støtter dette.
 • N9 har innstillinger for TV-ut, og flere kilder hevder at den har støtte for dette, men Nokia forteller deg ingenting om hvordan dette fungerer.
 • Skjermens lysstyrke fyker opp og ned i ett sett, selv om automatisk lysstyrke ikke er et valg under innstillingene.

Noen av disse punktene er selvfølgelig mer alvorlige enn andre. Men summen av dem trekker ned opplevelsen et kraftig hakk.

Greit kamera, rart batteri

Nokia har et godt rykte når det kommer til kameraer, men N9 blåser ingen av stolene.

Med vidvinkel-lise (22 millimeter) fra Carl Zeiss, åtte megapiksler, autofokus, ansiktsgjenkjenning, LED-blitz og en god kamera-app ligger alt til rette for å ta fine bilder. Dessverre er det ingen egen kamera-knapp, slik Nokia ofte har, men til gjengjeld kan du fokusere før du tar bildet med knappen på skjermen. Du kan også velge fokuspunkt selv, men vi sliter med å få telefonen til å faktisk fokusere der vi vil.

Vidvinkelen, og fine effekter ved å leke med dybdeskarpheten, kan være imponerende. Og N9 krever heller ikke allverdens med lys. Men fargene er blasse, og det er ofte vanskelig å få finne fokus. Dessuten gir fett på linsen mer uheldige effekter enn vi er vant til. Bildene du sitter igjen med, spesielt nå i høstmørket, vil dermed være helt greie, og ikke noe særlig mer.

Nokia N8 - derimot - imponerte oss med sitt kamera

Merk deg at Nokia lover et kamera med åtte megapiksler, men med 16:9- eler 3:2-formatet får du kun syv. For å få glede av alle pikslene må du derfor velge det gammeldagse 4:3-formatet.

Videoene blir fine nok, og kan tas i 720p med 30 bilder i sekundet i 16:9-format.

Her er en liten snutt. Merk at oppholdet mellom der videoen og lyden starter ikke er Youtubes feil, men N9 sin.

Bare for å fortsette med "helt greit": Batteriet ligger på det jevne. Du må regne med å lade opp hver natt om du fikler mye med den. Dette er vi vant til, men det vi ikke er vant til er telefoner som nekter å adlyde våre kommandoer når den begynner å bli sliten. Allerede på rundt 25 prosent begynner telefonen å mase om mer strøm, og den nekter å ta opp videoer eller laste ned apper før den får mer jus. Dette er rart, da telefonen opplyser om at den sitter på batteri nok til en time samtaler og over seks timer standby.

Dermed virker batteritiden kortere enn på mange andre telefoner, selv om den ikke nødvendigvis er det.

Under ser du noen testbilder fra N9. Her, her og her kan du se bilder i full oppløsning.

Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Få apper, og slik vil det fortsette

De medfølgende appene er bare halve moroa med en smarttelefon. Skal det bli sving i sakene må man hive seg over app-butikken.

APPER: Ikke stort, men overraskende greit utvalg med tanke på hvor smalt Meego er.
APPER: Ikke stort, men overraskende greit utvalg med tanke på hvor smalt Meego er. Vis mer

Og her begynner de virkelig store, nærmest prinsipielle, problemene med N9, som er den eneste telefonen som kjører Meego i dagens marked. Dermed blir ikke systemet særlig attraktivt å utvikle apper på, og dette preger utvalget.

I tall har N9 et helt greit utvalg av apper. Men vi savner mye, og det gjør tydeligvis Nokia Norge også: I kategorien "Nokia Norge anbefaler" ligger det i dag kun to apper. Og flere andre kategorier er rett og slett tomme. Norske klassikere som Trafikanten og NRK Radio er på plass, mens Spotify og Wimp visstnok skal komme. Andre tjenester vi bruker mye, som Springpad og Dropbox, er ingen sted å finne.

Selvfølgelig er N9 helt fersk, så flere apper vil komme. Meego er basert på det norske rammeverket Qt, som gjør at utviklere enkelt kan "porte" apper over fra blant annet Nokias Symbian-telefoner over til Meego og N9. Men i den store sammenhengen spørs det om dette er nok. N9 er ikke "stedet å være" for utviklere som vil tjene penger.

Derfor kan norske apper bryte norsk lov

En fordel N9 og Meego har, er åpenheten. Dermed kan apper få muligheter vi ikke ser på andre plattformer, som å holde fingeren over avstandsmåleren på skjermen for å ta en skjermdump. Linux-fantaster kan også kose seg i Terminal.

Dessuten får du full tilgang til alle filene på telefonen, både gjennom apper og ved å koble telefonen til PC-en. Overføring av bilder og musikk blir derfor en lek for oss som fortsatt synes filer er enklere enn iTunes og Zune.

TJA: Hvor vil Nokia med N9? Den får masse reklameplass, og Nokia vil åpenbart selge den, men den har ingen fremtid hos dem. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TJA: Hvor vil Nokia med N9? Den får masse reklameplass, og Nokia vil åpenbart selge den, men den har ingen fremtid hos dem. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Telefon uten fremtid

Å snakke med Nokia Norge om N9 og Meego er som å snakke med den blinde ferjemannen i "God dag, mann - økseskaft".

Nokia vil nemlig si så lite som mulig om fremtiden til Meego. Vi forsøkte sist, da de først viste frem N9, uten hell. Vi forsøkte på nytt etter å ha mottatt telefonen, med større hell. Etter rundt ti minutter klarte vi endelig å få produktsjef Bjørn Egil Brekke i Nokia Norge til å si følgende:

- Vi kommer ikke til å gi ut flere smarttelefoner med Meego.

Så enkelt kan det sies.

Brekke innrømmer også overfor DinSide at N9 er en telefon Nokia bruker for å teste ut nye løsninger, men ikke selve Meego-operativsystemet. Det skal skrotes uansett. Windows Phone 7 drepte Meego hos Nokia. Det er Microsoft for alle penga fremover. Og bare for å gjøre det hele enda verre, er N9 kun lansert i utvalgte land, og blant dem finner vi ikke det viktige markedet USA.

Alt dette bør veie tungt for deg som vurderer å kjøpe en N9. Selv om Nokia lover på tro og ære at de skal supportere telefonen i lang tid fremover, og utvikle oppdateringer for å forbedre den, er Meego en plattform med en dødsdom. Jada, Meego handler om mer enn Nokia, men det er ingen tegn på at andre selskaper skal gjøre Meego til det store nye med det første. Ikke på mobiler, i alle fall.

Dermed dukker det opp store og alvorlige spørsmål:

Kommer utviklere til å ta seg bryet med å gi ut apper til N9? Kommer Nokia til å forbedre plattformen fremover? Kommer du til å finne gode tips og hjelp på nettet? Og kommer lommeboken din til å tilgi deg?

Vi tror ikke det. Og dermed får du plutselig 5.000 kroner du kan bruke på noe langt mer fornuftig.

Som for eksempel Samsung Galaxy S II - den beste Android-modellen, som i tillegg er billigere!

Testresultat

Nokia N9

Fantastisk design, fiffig sveiping, god multitasking, åpent.

Kort levetid, bugs, kjedelig grensesnitt, få apper, dyr.

Se alle våre tester