ENKELT: Nokia har designet en pen og ren telefon. Her ser du den rosa N9-versjonen, men den leveres også i sort og turkis.  Foto: Per Ervland
ENKELT: Nokia har designet en pen og ren telefon. Her ser du den rosa N9-versjonen, men den leveres også i sort og turkis. Foto: Per ErvlandVis mer

Nokia N9 kommer i september

Den er fin, rask og smart, men har en svært utrygg fremtid.

Meego kunne blitt noe stort.

Flere av bransjens store aktører skulle gå sammen om å lage et åpent og fritt operativsystem for alt fra biler til nettbrett. Og Nokia var med på laget. Endelig hadde utdaterte Symbian fått en arvtager.

Så slapp Nokia bomben om at de heller skulle satse på Windows Phone 7, Nokias Meego-sjef sluttet og engasjementet dalte.

Nå kommer telefonen som Nokia håper vil sette operativsystemet på kartet igjen: Meego-telefonen N9.

Glatt og raskt

N9 kommer til Norge i september, og vil i første omgang utelukkende selges av Telenor. Til hvilken pris vil ingen si et pip om.

Nokia har nå for første gang vist den frem her til lands, og det er vanskelig å ikke la seg imponere. Den er laget av helstøpt polykarbonat, samme type plast man blant annet finner i flyvinduer. Amoled-skjermen på 3,9 tommer er buet i kantene, og dette er ikke bare for å gjøre den pen.

Her kan du lese mer om spesifikasjonene til N9

Meego baserer seg nemlig på sveiping med fingeren fra kantene for å gå til de forskjellige hjem-skjermene. Et sveip fra høyre kant, og hjem-skjermen dras over appen du er inne i. Det hele går veldig glatt, og bidrar til at man ikke trenger å bruke plass på fysiske knapper slik iPhone og Android har.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har testet telefonen, og du kan se hvordan det hele fungerer i denne videoen:

Nokia hevder N9 blir den beste multitasking-telefonen på markedet, og dette sier de ikke uten belegg. Man har nemlig tre forskjellige hjemskjermer: Én med snarveier, én med meldinger om for eksempel nye eposter, samt informasjon fra blant annet sosiale medier, og én som viser hva slags apper man har kjørende i bakgrunnen. Man ser appene slik de så ut da de ble minimert, og man kan lukke dem man ikke trenger lenger slik man kjenner det fra iPhone. Vekslingen mellom appene gikk i vår tid med telefonen glatt og fint, så her har Nokia tydeligvis gjort mye riktig.

Nå får Windows Phone 7 også multitasking

STOR SKJERM: Nokia N9 har 3,9 tommers skjerm, AMOLED og slitesterkt Gorilla-glass. iPhone 4 har i så måte en real konkurrent.  Foto: Per Ervland
STOR SKJERM: Nokia N9 har 3,9 tommers skjerm, AMOLED og slitesterkt Gorilla-glass. iPhone 4 har i så måte en real konkurrent. Foto: Per Ervland Vis mer


Alt annet går også raskt unna. Nettleseren, som støtter HTML5, laster av en eller annen grunn inn fullversjonen av DinSide, men når den først er lastet går det glatt å zoome og lese.

Når det gjelder apper, noe av det viktigste for mange i dag, vil N9 bruke en Ovi-butikk som alle andre Nokia-telefoner. Foreløpig er utvalget sparsomt, naturlig nok, men Nokia lover at den etterhvert skal fylles opp. Allerede så vi blant annet spill fra Electronic Arts. Og apper fra Symbian skal være lette å tilpasse Meego, takket være det norske rammeverket Qt.

Alt i alt er ikke Meego noen revolusjon, men har mange gode idéer som sammen med N9 utgjør en svært så delikat telefon.

Usikker fremtid

Men, og dette er et stort men: Hvordan ser fremtiden til plattformen Meego ut?

Om du kjøper en iPhone i dag, vet du at du får oppdateringer, flere apper og en mengde ekstrautstyr i fremtiden. Dette fordi Apple satser for fullt på plattformen: iOS.

Slik er det ikke nødvendigvis for Meego. Kjøper du en N9 aner du ikke om dette blir den siste Meego-enheten fra Nokia, eller den første av mange.

N9 er en pen telefon. Her kan du se flere bilder av designet:

- Vi sier ikke nei, og vi sier ikke ja. Dette er et forsøk. Fungerer det, så vil vi satse videre på Meego, sier norgessjef Arild Elverum i Nokia til DinSide, som dermed åpner for at N9 faktisk kan bli deres første og siste Meego-mobil.

"Illojale forbrukere"

- Kan du forstå om noen kunder blir skremt vekk fra N9 av dette?

- Nei, egentlig ikke. Her har vi noe nytt, for de som ønsker noe annerledes, svarer Elverum.

Meego kan gå i samme fella som Nokias N900, lansert i 2009. Denne telefonen kjørte et operativsystem kalt Maemo som mange likte godt. Men N900 ble den første og siste telefonen med denne plattformen.

Meego kan også kjøre på mini-PC-er

Har du lyst på Nokia N9? (Avsluttet)
Ja(51%) 393
Nei(30%) 228
Kanskje(19%) 149
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Hadde du ikke følt deg litt snytt om du hadde kjøpt N900 og så fått vite at dette var slutten for plattformen?

- Nei, absolutt ikke. Dette husker jeg fra da jeg selv jobbet i butikk: Du kjøper for eksempel en Nokia, så velger du en Samsung og går videre til en iPhone. Forbrukere er ikke lojale, mener Nokia-sjefen.

- Du kjøper hele tiden noe nytt. Kanskje fordi du er mer opptatt av designet enn operativsystemet.

Hva tenker du? Ville du kjøpt en mobil med en usikker fremtid? Liker du N9? Si din mening under!