Nokia N9 blir finnenes første MeeGo-telefon.
Nokia N9 blir finnenes første MeeGo-telefon.Vis mer

Nokia N9 annonsert

Den første MeeGo-telefonen fra finnene.

Det er mye snakk om iOS (Apple), Android (Google) og Windows Phone 7 (Microsoft) for tiden. Det finnes imidlertid flere mobile operativsystem - mest kjent er selvsagt Symbian, som blant annet brukes i en rekke Nokia-telefoner, men det finnes også flere, som WebOS (HP) og MeeGo (Intel/Nokia/Novell/AMD/Linux Foundation).

Sistnevnte er et operativsystem ment ikke bare for mobiltelefoner og nettbrett, men også for minibærbare, TV-er, informasjonssystemer i biler og mer til. Som med Android er MeeGo basert på åpen kildekode.

Ingen av og på-knapp

Nokia N9 blir den første Nokia-telefonen som kjører MeeGo og er en 3,9 tommer stor smarttelefon med AMOLED-skjerm og skjermoppløsning på 854x480. Noe oppsiktsvekkende er det at telefonen kun har volumbrytere og en kameraknapp, men ingen dedikert av og på-knapp. For å komme til app-skjermen, drar du fingeren fra kanten av telefonen og inn på skjermen.

Les også: Test av Nokia N8

I tillegg til den aktive applikasjonen, er det kun tre visninger på telefonen – oversikt over alle installerte apps, oversikt over alle apps som kjører (slik at du kan multitaske mellom dem) og oversikt over alle varsler fra sosiale nettverk, SMS etc.

Nokia N9 annonsert


Inntil 64GB interminne

Imponerende er det også at telefonen kommer enten med 16GB eller 64GB internminne, 1GB RAM og prosessorhastighet på 1GHz; dog ikke dobbeltkjernet, som de raskeste Android-modellene. N9 har også NFC, som i fremtiden vil muliggjøre f.eks. betaling direkte fra mobiltelefonen, for eksempel når du tar bussen. Kameraet på åtte megapiksler er også lyssterkt med største blenderåpning på f/2,2.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ellers er det meste på plass – Bluetooth v2.1, 802.11 b/g/n WiFi, GPS, kompass, nærhetssensor, gyroskop etc. Selvsagt er det også mulig å laste ned apps fra Ovi Store, og MeeGo-versjonen av Angry Birds er allerede på plass.

Her spiller de Angry Birds - live!

Telefonen er støpt i ett stykke polykarbonat og bruker micro-SIM-kort; altså samme størrelse som på iPhone/iPad. Den blir tilgjengelig i flere farger, men pris og lanseringsdato er foreløpig ikke kjent.

Under ser du en liten teaser-film fra Nokia: