Nokia Lumia 930 med Windows Phone 8.1

Sprek toppmodell med etterlengtet programvare. Blir 2014 Microsofts store år?

<b>ETTERLENGTET:</b> Om ikke Nokias nye toppmodell er etterlengtet, så er i hvert fall programvaren det. Windows Phone 8.1 kommer med flere funksjoner vi har savnet - lenge. Foto: KIRSTI ØSTVANG
ETTERLENGTET: Om ikke Nokias nye toppmodell er etterlengtet, så er i hvert fall programvaren det. Windows Phone 8.1 kommer med flere funksjoner vi har savnet - lenge. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommeren kan ikke komme fort nok for Windows Phone-duoen Nokia og Microsoft.

Ikke bare fordi Nokias neste toppmodell, Lumia 930, slippes for salg da, men også fordi Windows Phone versjon 8.1 blir tilgjengelig.

Oppdateringen regnes for å være en av de viktigste noensinne for Microsoft, som var seint ute med en skikkelig satsing på smartmobiler og som smertelig har fått erfare konsekvensen av det.

Evige optimister

WP8.1 kommer imidlertid til å virkelig få fart på sakene - om vi skal tro Microsoft selv.

- Vi er veldig optimistiske. Vi tror oppdateringen kommer til å treffe veldig mange mennesker. Operativsystemet vårt står ikke lenger tilbake for noen, og er også bedre konkurrentene på visse områder, sier teknologidirektør Børge Hansen i Microsoft Norge til DinSide.

I kjølvannet av forrige ukes avduking av WP8.1, har DinSide fått en sniktitt på både den nye programvaren og det kommende Nokia-flaggskipet.

Les også: Nå satser også Nokia på Android

Først litt om telefonen

Lumia 930 går rett i strupen på noen av årets andre toppmodell-nykommere, som Samsung Galaxy S5 (test kommer i nær fremtid), HTC One (M8) og Sony Xperia Z2.

Den har en fem tommer stor skjerm med full HD-oppløsning (1920x1080), som ved første øyekast ser både skarp og fargesterk ut, med gode kontraster.

TRE KNAPPER: På høyre side av Lumia 930 finner du volumknapper, strøm/låseknapp og kamerautløseren.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
TRE KNAPPER: På høyre side av Lumia 930 finner du volumknapper, strøm/låseknapp og kamerautløseren. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Telefonen er frest ut av et stykke aluminium, men Nokia har klistret på et bakdeksel i matt plast, så det føles ikke helt som en metall-telefon likevel. Om det er bra eller dårlig blir en smakssak.

Byggkvaliteten virket god nok, men de rette kantene gjør at den ikke ligger så behagelig i hendene som for eksempel den glatte HTC One (M8). Den er imidlertid ikke skarp og vond heller.

STOR OG STILIG: Med en størrelse og vekt på henholdsvis 137 x 71 x 9.8mm og 167g er Lumia 930 definitivt ingen liten telefon. Men den er stilig. Og kommer i flere farger, deriblant en knasj oransj eller grønn. Foto: KIRSTI ØSTVANG
STOR OG STILIG: Med en størrelse og vekt på henholdsvis 137 x 71 x 9.8mm og 167g er Lumia 930 definitivt ingen liten telefon. Men den er stilig. Og kommer i flere farger, deriblant en knasj oransj eller grønn. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Nano-SIM ny standard

Dekselet bak er ikke avtagbart, så du kan ikke bytte batteri. Det er til gjengjeld støtte for trådløs lading, så du slipper å styre med kabler. Batteriet er på 2.420mAh, noe som skal gi 15,5 timer taletid og 18 dager standby, ifølge Nokia.

Lumia 930 har ellers 32GB internminne, men mangler støtte for minnekort. Telefonen bruker dessuten nano-simkort. Du trenger ikke å rote frem en binders hvis du skal bytte simkort, for simkortskuffen er utstyrt med en liten flik du bare drar i for å få opp. Praktisk.

Lynkjapp, bra kamera

Prosessoren er en Snapdragon 800 som er klokket på 2,2GHz, mens arbeidsminnet er på 2GB. Førsteinntrykket på ytelse er at den er en av de raskeste Windows Phone-telefonene vi har lagt hendene våre på, men det skulle strengt tatt bare også mangle.

Kameraet er det samme 20 megapiksler PureView-kameret som vi finner i Lumia 1520. I vår test av denne konkluderte vi med at det var et bra kamera, om enn ikke like bra som kamerakongen Lumia 1020.

Bedre Windows Phone

Det mest spennende med Lumia 930 er imidlertid ikke hvor god den er å holde, hvor rask den er eller hvor bra kameraet er (ok, det er også viktig), men den nye programvaren.

Når telefonen kommer i salg, vil den kjøre WP8.1, som fremstår som en vesentlig forbedring sammenlignet med WP8.

Vi har allerede gjennomgått de viktigste nyhetene i denne artikkelen.

Noe av det mest velkomne er at innkommende varsler blir enda lettere tilgjengelig enn før.

Du kan sveipe fingeren fra toppen av skjermen for å hente opp det nye varslingssenteret, hvor du finner alle innkommende varsler samt hurtiginnstillinger for Wi-Fi, Bluetooth, flymodus og skjermrotasjon.

TRE I BREDDEN: Med Windows Phome 8.1 blir det enda mer plass til apper og fliser på hjemskjermen. Foto: KIRSTI ØSTVANG
VARSLINGSSENTER: Det skal visstnok være mulig å ha enda flere hurtiginnstillinger synlig enn det vi ser på skjermen her. Foto: KIRSTI ØSTVANG
NY TYPE BAKRUNN: Flisene på hjemskjermen kan gjøres transparente, slik at et bakgrunnsbilde på telefonen vises «bak» dem. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SPAR BATTERIET: Data Sense er en ny funksjon som gir deg mulighet til å følge med på hvor mye datatrafikk hver app har brukt og prøver i større grad å benytte seg av trådløst nett når du nærmer deg kvoten. Mot slutten vil telefonen i tillegg komprimere nettinnhold for å spare de siste megabytene. Foto: KIRSTI ØSTVANG

Hjemskjermen har også fått et par nye muligheter. Såkalte «live tiles» (levende fliser) kan nå tilpasses med et eget bakgrunnsbilde, og du kan få nå tre kolonner med apper og fliser i stedet for bare to.

Også verdt å nevne er den nye nettleseren i form av Internet Explorer 11, med blant annet fanesynkronisering på tvers av enheter.

Litt mer brukervennlig, litt flere tilpasningsmuligheter, altså. Vi får komme tilbake til flere av nyhetene siden. Produktsjef for Nokia i Norge, Henrik Fagernes, ga oss en kjapp gjennomgang på video:

 

Apper - den siste utfordringen?

Selv om det virker som Microsoft begynner å få brikkene på plass for sin smartmobilsatsing, er naturligvis det store spørsmålet om det holder. Vil de kunne klare å ta igjen Google og Apples markedsandeler - også her hjemme i Norge?

Da må de i hvert fall få løst det store problemet med apper. Tidligere har kritikken gått på at det ikke er nok av dem.

- Det er mer enn oppfatning enn det er virkelighet, for de fleste store appene finnes nå for Windows Phone, sier Børge Hansen i Microsoft Norge til DinSide.

Mer fristende å satse på Windows-apper

Med WP8.1 og Windows 8.1 blir det mulig for utviklere å lage samme app til både mobil og desktop, noe selskapet håper vil gjøre det enklere og mer fristende å satse på deres plattform enn tidligere.

Vi blir ikke helt overbevist før apper som Facebook, Instagram og Spotify slippes i ferdige, fullt fungerende versjoner som ikke mangler funksjonalitet i forhold til tilsvarende apper for Android og iOS.

Kommer i sommer

Når Lumia 930 kommer og hvor mye den vil koste, gjenstår å se. Nokia vil kun bekrefte at den slippes for salg i sommer. Veiledende pris oppgis til 599 dollar pluss moms, så vi kan anta at vi i Norge vil få en prislapp på 4.500-5.000 kroner.

WP8.1 slippes for utviklere allerede 15. april
, og vil bli tilgjengelig som en gratis nedlasting for alle i sommer.

Hva tror du? Vil Microsofts nye funksjoner i WP8.1 gjøre plattformen mer attraktiv?

Les flere ferske mobilsaker på DinSide!